Азия Ардженто: #ТяСъщо

С обвиненията към продуцента Харви Уайнстийн за сексуален тормоз  Азия Ардженто заедно с Ашли Джъд, Алиса Милано и ред други актриси  яхна вълната на модерния феминизъм, подклаждайки движението MeToo с нови скандални спомени – този път свързани с Роб Коен…

Ако само преди 5 или 6 години бяхте попитали коя е Азия Ардженто, най-звучният отговор, който щяхте да получите, най-вероятно би бил повдигане на рамене. По-запалените киномани щяха да познаят фамилията на баща й – един от основоположниците на джало жанра – термин в италианското кино, обозначаващ филми със смесица от мистериозна фантастика и трилър  – режисьора Дарио Ардженто, а модерните кулинари щяха да я припознаят като последното гадже на шеф Антъни Бурдейн.

Само допреди няколко години Азия бе на резервната скамейка на  Холивуд, чакаше своя звезден шанс и беше известна, ако изобщо беше известна, покрай мъжете, които я заобикалят. Всичко се промени рязко през 2017 година, когато Азия заедно с още няколко актриси, сред които Ашли Джъд, Алиса Милано и Роуз Макгауън, яхна вълната на зародилото се преди 10 години движение #MeToo, имащо за цел да пази и да помага на жени, жертви на сексуален тормоз. Тя се превърна от неизвестна италианска актриса в активистка, феминистка и пазителка на женското начало, бореща се за равни права на нежния пол срещу големия и лош бял мъж.

Този имидж на Азия Ардженто обаче се пропука на няколко пъти по време на разрастването на #MeToo. От обвинителка тя се лашкаше между обвиняема и жертва, активистка и актриса, правила не един лош избор в името на кариерата.

Последните новини, свързани с името на Азия, гласят, че тя е била обект на сексуално посегателство, този път от режисьора Роб Коен. В интервю за италианския вестник „Кориере дела сера“, което тя даде само преди месец, актрисата заяви, че режисьорът на филмите „Бързи и яростни“ и „Трите хикса“ я е насилил през 2002-ра, когато е била на 27 години. Според разказа й инцидентът се случил по време на снимките на „Трите хикса“, след като една вечер Азия отишла в апартамента на Коен. Там той я накарал да пие GHB –  наркотик, използван от изнасилвачите по баровете. По спомените на Азия режисьорът имал цяла бутилка от него, а тя все още не знаела какво точно представлява този опиат. „По това време наистина не знаех какво е това. Събудих се на сутринта гола в леглото му“, добавя Азия и твърди, че може да докаже обвиненията си дори с давност от почти 19 години. Злите езици твърдят, че на тази история се дава гласност чак сега, само за да се върне #MeToo в центъра на вниманието, след като пандемията от ковид-19 го измести оттам.

Коя е жената с екзотичното име

Азия Ардженто се ражда в Рим през 1975 година с името Ариа Мария Виториа Роса Ардженто. Ариа, защото не е разрешено да се използва като лично име това на континента, но актрисата цял живот е откликвала на Азия и в един момент го приема официално. Азия има страхотния късмет –  според нея самата несъвсем, да се роди в семейство на италиански бохеми и звезди. Баща й е известният хорър режисьор с голямо попкултурно влияние Дарио Ардженто, майка й е актрисата Дариа Николоди, а дядо й – композиторът Алфредо Касела. При все това момичето расте като затворено, задръстено и самотно дете. До зрялата си възраст тя няма много приятели, не е близка с баща си и страда от депресия и агорафобия. В много интервюта Азия споменава, че липсата на близки отношения с баща й и неговото постоянно отсъствие, когато е малка, са от основните причини детството й да не е щастливо. На 8 годинки тя издава книжка с поеми, а на 9 вече е във филмовия бизнес.

„Никога не съм действала от амбиция. Исках да спечеля вниманието на баща си. Отне му много време да ме забележи – започнах да играя, когато бях на девет, а той реши да ме снима в един от филмите си едва когато навърших 16 години. Истината е, че се е държал като мой баща само когато ме е режисирал. Винаги съм смятала, че е ужасно човек да избере актьорството за своя професия. Трябва да има нещо криво в съзнанието ви, за да искате да бъдете обичани от всички. Все едно си проститутка, която иска да сподели близост с всички непознати.“

Азия става актриса, печели две награди за работата си по-късно и участва в много италиански филми. Критиците й вещаят голямо бъдеще. Но то така и не идва. Тя не се превръща в международна звезда или поп икона. Азия говори английски и френски точно толкова добре, колкото и родния си италиански, затова е избрана да изиграе руска шпионка в комерсиалния хит „Трите Хикса“ с Вин Дизел. Филмът е толкова успешен, че името на Азия Ардженто влиза в листата на звездите. Годината е 2002-ра. Но Холивуд някак не посреща италианката с отворени обятия и тя отново потъва в нискобюджетни проекти и нишови роли. За сметка на това снима собствени филми – цели два. За първия – Scarlet Diva, дори получава чудесни отзиви, като Filmmaker magazine пише, че Ардженто е „режисьор с обещаващо бъдеще“. Но днес името й не се свързва нито с ролите, нито с режисьорските й проекти. Тя е лицето, гласът и спорният символ на феминисткото движение #MeToo.

Spread the love
Tags from the story
,
More from Зорница Аспарухова
Адел и депресията по петите ѝ
Британската музикална сензация не крие, че от съвсем малка пропада в страданието,...
Read More
0 replies on “Азия Ардженто: #ТяСъщо”