Александра Жекова: Укротителката на стихии

Снежната кралица от зимните писти Сани Жекова замени сноуборда с кайтсърф. И днес може да я видите как покорява бурните морски вълни сякаш е родена сред тях

Александра Жекова е от онези усмихнати момичета, за които екстремното, адреналинът и вятърът в косите не са начин на живот. Те са самият живот с цялата му магическа сила.

„От малка усещам стихиите, а тяхната сила ме впечатлява и ме завладява. Мисля, че това ще остане един непрестанен процес“, разказва тя. 

Биографията й го потвърждава. Сани се качва на ски едва на 2 години, започва тренировките по сноуборд на 8, а на 11 вече е част от спорта на международно ниво. През последните няколко години името й неизменно се споменава в надеждите ни за медали на зимни олимпиади и на световни първенства, а успехите й накараха стотици младежи да се увлекат по сноуборда. Той обаче не е единствената й любов. В дългия й списък от занимания попадат уиндсърфът, уейкбордът, мотокросът, скейтбордът, дайвингът, планинското колоездене…

„Вероятно всеки човек рано или късно изпитва желание да се предизвика, да опита нещо ново и различно, което да го разтърси и да го накара да се чувства по-свободен и жив. Точно така се чувствам и аз, когато се занимавам с нещо ново, нещо по-екстремно или сложно“, споделя Сани, която сякаш не умее да седи за дълго на едно място. Адреналинът я движи от едно място на друго, но отвъд него има и друго. Сигурно причината е постоянната й жажда да опознава повече – себе си и света наоколо. Да развива възможностите си. Да овладява стихиите с крехкостта си така, че да ти е трудно да си я представиш в спокойни води. От няколко месеца го прави с новата си любов – кайтсърфа.

Тази силна и страстна връзка се ражда след опита на Сани в уиндсърфа и ветроходството. Опознала снежните стихии, сега младата жена иска да покори още водните и въздушните. При това в един нов и специален етап от живота и кариерата си. Наскоро Александра изненада спортната общественост с едно изключително трудно решение – да се откаже от професионалната си кариера в сноуборда. Решение, което веднъж взето, няма как да бъде отменено. Категоричност, която неизменно съпътства съдбата на всеки спортист на високо ниво. „Мислиш, анализираш, усещаш, страх те е, колебаеш се, объркан си, усещаш конфликт. В един момент просто се хвърляш, падаш, в безтегловност си, може би дори за миг умираш. И после? После се раждаш отново. По-силен, по-смел, по-мъдър, още по-целеустремен и търсещ“, откровена е Сани. Звучи спокойна в решението си и го приема като нормален процес на обновление в житейския си път. От онези, които на всеки от нас ни се налага да прекосим, по възможност с най-малко поражения. Може би затова продължава да гледа на спортните си занимания все така сериозно, както и досега. В момента кайтсърфът е заниманието, в което търси постоянно развитие. Но не е единствената й активност. За да е бодра, жизнена и здрава, Сани се занимава с йогата, фитнеса и езда, които поддържат тялото и духа й в добра форма, без да се налага адреналинът да стига до максимум.

Несъмнено не е лесно да си момиче в някой от мъжките спортове, но за Сани това е интересно предизвикателство, което провокира развитие. Извън пистите и бурните води тя все пак обича да прави и всички онези женски неща, които са присъщи на дамите. И е факт, че женствеността й рядко остава скрита за околните. „С времето кръгозорът се разширява и вече има много други неща, различни от спорта, които също намирам за ценни и интересни. Старая се да балансирам между различните интереси, отговорности и времеви възможности“, споделя Александра.

Но не иска ли малко да забави темпото? „Разбира се, има дни, когато изпитвам такава потребност. С годините се научих да слушам тялото си. Движението е задължително, личната дисциплина също.“ И когато наистина иска да остане сама, да забави ритъма на сърцето си, си позволява малко тишина и медитация. Те са онова малко блаженство, което едно момиче с вятър в косите като нея се старае да включва в натовареното си ежедневие. А понякога не само духът има нужда от смиреност, но и тялото от почивка, защото професионалният спорт може да бъде безпощаден към него. „Много пъти съм експлоатирала тялото си до краен предел. Случвало се е  в определен момент то да ми подава сигнал и ако не го послушам, умората му се проявява чрез някаква травма. Често на тренировки и състезание се е налагало да я потисна“, признава Сани.

В такива моменти не остава нищо, освен да стиснеш зъби. Няма никакъв смисъл да се самосъжаляваш заради трудностите. Особено ако си човек с амбициите на Александра, която е убедена, че макар извървяла немалко стръмни върхове, най-интересните предстоят. Дори да се сблъска със страховете си по пътя, тя е убедена, че може да ги пребори. За това не е нужна само здрава физика, а и опитомен ум. „При всяка трудност, ако умът ти позволи, ще успееш“, издава философията си тя.

Съжалява ли за нещо по извървения досега път? „Има неща, които бих променила в миналото, но мисля, че всичко, което ни се случва, в крайна сметка се случва, защото така е по-добре за нас и за нашето лично израстване.“ А най-ценният урок, който е научила, е: „Вярвай и не се съмнявай!“ Старае се да си прави равносметки, за да види в кой етап от живота си е и как трябва да продължи напред. Най-голям успех намира в удовлетворението да победи себе си тогава, когато от вълнение я присвива под лъжичката. А тя със сигурност много пъти е усещала това преодоляване. Вероятно го усеща и сега, когато след прекратяването на своята спортна кариера има толкова много нови пътища за развитие. Промяната може да бъде стряскаща, но и вълнуваща. Особено ако като Сани си в разцвета на силите си.

Самата тя признава, че откриването на вдъхновение не е лесен процес. Затова пък отрано се готви за момента за рестарт на кариерата си. Избира да продължава да развива образованието си, а с негова помощ е готова да катери нови висоти, макар и по-различни от снежните писти. „Вярвам, че на човек му е отредено да успее не само в едно  нещо в живота си. Ако гони идеалите и мечтите си и е отдаден на тях, ще ги постигне независимо какви са те“, категорична е младата жена. В момента работи по няколко проекта, някои от тях лични. Освен това се занимава с дигитален маркетинг, ПР и създаването на контент. И паралелно с това продължава да учи. Най-важното е, че й е интересно, харесва й и се чувства щастлива, затова и смята да се развива в сферата на маркетинга и рекламата. И съм сигурна, че отново ще укротява всички стихии вътре и извън себе си както само тя умее.

Spread the love
Written By
More from admin
Небесно царство
Във фотографиите от книгата Eart River Sky канадецът Роб Аткинс събира двайсет...
Read More
0 replies on “Александра Жекова: Укротителката на стихии”