Алиса в Страната на микрочантите

Нищо през последните месеци не е каквото се очаква и в тази объркваща реалност дизайнерите решават да се позабавляват, заявявайки, че новото нормално е чантите да се носят на ушите и врата. Така може би заради невъзможността да бъдат използвани почти цяла година любимите аксесоари намират нов начин да си върнат централното място във визиите на пролетта.Точно като в приказката за Алиса в Страната на чудесата класическите чанти загубват обичайните си размери и се превръщат в миниатюрен декоративен обект. Модните къщи издигат в култ най-популярните си модели и загърбвайки функционалната им стойност, ги обявяват за достойни за обожание бижута.

Култът Chanel

Превръщането на класическата чанта Chanel 2.55 в нестандартно бижу изглежда почти като логична стъпка за сезон пролет-лято 2021 заради легендарното въображение на модната къща и иконичния характер на нейните произведения. Креативният директор на бранда Виржини Виар закача микроварианта на модела като вълшебен талисман на врата. И за да бъде играта с възприятията достойна за Chanel, колието чанта се носи също и на дълга верижка, кръстосана през гърдите, имитирайки маниера на пълногабаритния си първообраз. Микрочантата се появява смело на най-неочаквани места по представените визии – като украшение на колан верига, напомнящ за стила на Chanel от 90-те, или под формата на обемна гривна от метал и перли. Представени на подиума паралелно с чанти с обичайни размери, както и с познатите от последните няколко сезона минимодели, побиращи само ключове и червило, моделите бижу предлагат истинско забавление за въображението.

Чанта талисман

Същото се отнася и за чантичката талисман на Etro, в чиято колекция ключова дума е играта с пропорциите. Алиса излиза от Страната на чудесата, за да се разходи по подиума на модната къща с чанта тип бъкет в три размера, два от които напълно неочаквани. И трите – еднакви като вид и използвани при изработката материали, са носени по различен начин – първата, голяма почти колкото самата „Алиса“, на рамото като пътна раница, втората с нормален размер в ръка и трета идентична, но микро-, сложена като колие на врата. Колие чанта представят и от Jacquemus – съвсем очаквано под формата на най-популярния им модел Le Chiquito. След като вече няколко сезона тя настоява с драматичен миниразмер, за пролет-лято 2021 чантата най-сетне прегръща декоративната си същност и недвусмислено се превръща в бижу. Силуетът Le Chiquito е прикачен на верижка в златен вариант и се носи на врата, като гривна и на ушите под формата на обеци.

Чанта и още нещо

През този сезон дизайнерите не спират дотук. Те „откъсват“ още отличителни бранд знаци от обичайните им места и ги поставят в светлината на прожекторите (или в центъра на компютърния екран като основно средство за общуване в момента). Така задължителното триъгълно лого Prada през новия сезон се превръща в нещо много повече. То допълва почти всяка показана на подиума визия под формата на всевъзможни модели обеци, брошки и дори ключодържатели. Подобна е философията на Fendi, които създават за пролетта разнообразни многофункционални миниатюрни аксесоари. Те са изработени от кожа или от текстил с форма на микропортмонета и са прикачени в изобилие към класическите чанти тип багета. И тъй като обувките бяха също силно пренебрегнати заради пандемията, те пълноправно се възползват от забавния бижу тренд в опит да си върнат популярността. Така един от най-разпознаваемите модели на MM6 Maison Margiela – ботите Tabi с форма, заимствана от традиционния японски чорап, разделен между пръстите – се превръща в декоративна метална висулка, окачена на дълго колие, и по този начин – в абсолютен център на визията.

Spread the love
Tags from the story
,
More from divamagazine.bg
Истинско преобразяване – Джаред Лето
Той е един от най-сексапилните актьори в света, но заради киното е...
Read More
0 replies on “Алиса в Страната на микрочантите”