Амишите – европейско минало в сърцето на САЩ

Текст Силвия Недкова

За тях времето е спряло преди повече от три века. Въпреки предизвикателствата на променящия се свят само амишите успяват да запазят непокътната връзката с корените си, останали някъде в миналото и на друг континент.

Дори в САЩ не всички знаят, че в страната им през XXI век живеят стотици хиляди хора, които обработват земята с коне, а не с трактори и комбайни; не използват телефон и

никога не са гледали телевизия

При това не някъде в отдалечени земи, а в един от най-прогресивните щати – Пенсилвания, на час и половина конски ход от старата столица на САЩ – Филаделфия.

Преди три века английският крал Чарлз II губи игра на карти със своя адмирал Пен. Спечелилият умира, преди да събере дълга си, затова кралят връчва на неговия син Уилям Пен харта, която му дава правото да основе колония в земи на короната в Новия свят. Така възниква щатът Пенсилвания – „горската страна на Пен“. Младият Уилям бил идеалист, мечтата му била да създаде място, на което няма да съществуват религиозни преследвания. Затова първите хора, които кани да населят неговата „горска страна“, са протестантите от Европа, които в този момент са подложени на жестоки издевателства от католическите крале. Първи идват квакерите от Англия, които основават Филаделфия. След това близо до тях се заселват швейцарски и елзаски немци, които днес познаваме като „амиши“.

След като основават първата си колония около днешния Ланкастър, те постепенно започват да се разселват из цяла Северна Америка. Днес амишите са над 380 хиляди. Броят им расте изключително бързо, защото контролът на раждаемостта не е позволен в тяхната общност, а поради изключително здравословния им начин на живот

обикновено умират в преклонна възраст

Големи общини на амиши има на доста места в Средния запад и в Мериленд, но все още основната маса живее в Пенсилвания и Охайо.

Всъщност под названието „амиши“ се крият няколко големи секти, свързани с протестантството. Най-голямата от тях е амишите на стария ред. Другите по-значими са менонитите и бретрените, които се появяват чак в средата на XIX  век и се отличават с по-голяма свобода на общуване със света.

Менонитите, наречени така по името на Менно Симонс, се появяват още през 1530 г.  и са най-вече холандци и прусаци. Менонити е имало дори в земите на императорска Русия!

Амишите на стария ред се отделят от менонитите през 1600 г. и въвеждат много строги правила – те изцяло отричат възможността за взаимодействие със света, отказват да възприемат промените на цивилизацията и запазват начина си на живот такъв, какъвто е бил при създаването на сектата.

Амишите са строго затворена анабаптистка общност. Получават името си от Якоб Аман, бивш менонит, който държал на по-строг ред при спазването на традициите. Анабаптистите, последователи на Аман, получават топъл прием в Швейцария и Елзас, но Луи XIV е безпощаден към тях, когато присъединява елзаските земи към Франция. Единственият им изход е Новият свят. В Пенсилвания ги приемат радушно.

Амишите са крайни пацифисти – забранено им е дори да докосват оръжие.

Не плащат данъци

но и изцяло отказват социална помощ от държавата. Не получават нито медицински услуги, нито пенсии, нито държавно образование. Изхранват се със земеделие и животновъдство, живеят в общности, където основни ценности са семейството и смирението пред Бог.

Целият им живот е подчинен на специфичен орднунг (ред – от немски бел. ред.), който е определен от Библията. Този орднунг определя начина им на обличане, ежедневните им обичаи, наказанията и опрощенията. Неяснотите се решават от местния свещеник – например „важния“ въпрос за широчината на мъжката шапка.

Орднунгът забранява да се шофира, затова най-характерното превозно средство за амишите е конският впряг и правоъгълни карети, наричани бъги. Но могат да ползват и такси, стига да намерят начин да го извикат.

Spread the love
Тагове
Публикувано от
Още от divamagazine.bg

Мадона, Коледната елха и Ханука

Че традициите в семейството на Мадона са мултикултурен микс не е изненада...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ