Апетит за Перу

Една от 17-те мегаразнообразни страни в света, Перу предлага висококачествени храни като сача инчи, агуайманто и, разбира се, киноа. Която е част и от менюто на астронавтите на НАСА

Планинската верига на Андите, тихоокеанското крайбрежие, джунглата на Амазонка. Дори самото изброяване на трите най-емблематични природни региона на територията на Перу превръща страната в една от най-желаните дестинации не само в Латинска Америка. Когато перуанците казват, че тяхната природа е несравнима, всъщност разполагат с неоспорими научни данни. Според Световния център за мониторинг на опазването на природата Перу е  една от 17-те мегаразнообразни държави в света заедно с Бразилия, САЩ, Китай, Австралия, Мадагаскар, Еквадор. Тези страни концентрират 70% от биоразнообразието на планетата само върху една десета от нейната повърхност. В Перу се намират и 84 от 104-те жизнени зони в света  според класификацията на екосистемите на климатолога Лесли Холдридж.

Перу обаче излиза на предна линия и като едно от хранилищата на най-висококачествените суперхрани в света. На последния кулинарен конгрес „Мадрид Фюжън“ роденият в перуанската столица Лима и живеещ в Сан Франциско нутриционист и готвач Мануел Вилякорта с усмивка казва, че „наименованието суперхрани звучи секси“, въпреки че по-конвенционалната наука не е дала зелена светлина на този термин. Мануел е автор на няколко книги и водещ експерт в специализираното издание Superfoods на „Нешънъл джиографик“. Казва, че обикновено се говори за 18 до 21 перуански суперхрани, но всъщност има „стотици, може би хиляди“. Независимо от модерния термин и все по-големия съвременен интерес към този тип храни, в документалния филм HatunPhaqcha, theHealingLand режисьорката Делия Акерман иска да покаже произхода и историята от над пет хиляди години на тези храни, да популяризира устойчивото им използване и съхраняването на генетичното разнообразие. „За да не бъдат заличени тези хранителни култури, те трябва да бъдат консумирани и популяризирани“, казва във филма Хорхе Сереседа от фирмата Munay. Той цели да „върне“ суперхраните сред перуанците, вместо те да бъдат изнасяни само за останалия свят. А Дионисия Мамани вече 15 години съхранява най-различни видове и цветове на звездата сред перуанските храни – киноата. Досега е успяла да събере и да запази като фонд 120 цвята киноа.

Някои от суперхраните идват от Амазонка, която обхваща повече от половината от територията на Перу и представлява перфектното естествено хранилище. Например плодът каму каму, който съдържа десет пъти повече витамин С от портокала. Или кестенът, типичен за региона Мадре де Диос, който поддържа стабилното функциониране на нервната и мускулната система с ниското си съдържание на натрий и високо на калий.

В красивите централни масиви – пейзаж от планини, пампаси, долини и реки, откриваме плодове, богати на хранителни вещества като агуайманто, мощен антиоксидант, укрепващ имунната система; маракуя, идеален при безсъние и безпокойство; лукума, богата на витамин B3. Най-вече от района на величественото езеро Титикака идват „суперсемената“, предвождани от киноата, много пълноценна храна, съдържаща витамини, протеини, фосфор. НАСА я включва в хранителния режим на астронавтите по време на космически пътувания. Сред семената са още чията, богата на калций и желязо, като така спомага за транспортирането на кислород в тялото. Растящите в Амазонка семена сача инчи са важен източник на омега 3, 6 и 9.

Други високоценени суперхрани под формата на грудки и корени често се използват за приготвяне на хранителни напитки с енергизиращи свойства. Най-известни са маката и рожковът. Сред богатите на специфични нутриенти зеленчуци са зелените и белите  аспержи, богати на фолиева киселина и витамин К; артишок, който подпомага чернодробите функции и понижава холестерола. Семената на канихуа не съдържат глутен, още по-богати са на протеини от киноата и съдействат за запазването или увеличаването на мускулна маса. Кивича е вид амарант, източник на аминокиселини и калций, фосфор и желязо. Играе важна роля за синтеза на колаген.

Плодът гуанабана е богат на витамини С, В1 и В2 и минерали като  укрепващите организма магнезий, калий, фосфор. Има и високо съдържание на фибри. В същото време тиаминът, или витамин В1, помага на клетките на тялото да преобразуват въглехидратите в енергия.

„Тези храни съдържат в себе си наследството и мъдростта на това, което сме днес“, казва шеф Вирхилио Мартинес във филма TheHealingLand. Неговият ресторант Central в Лима от 2014 г. за три поредни години е избиран за най-добър в Латинска Америка, а през 2015-а е на четвърто място сред най-добрите в света според класацията на британското сп. Restaurant.

Spread the love
Публикувано от
Още от Иво Харалампиев

Дълбока медитация с пчели

В екостопанството LaDonaira в Испания практикуват naturalbeekeeping, или първо пчелите, после медът...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ