Билков баланс

“Днес фармакологията успешно атакува човешкия организъм от много страни – най-често ненужно, просто става въпрос за печалбата на производителите на фармацевтични препарати.”

Станислав Лем, “Свят на ръба”

Избрах да цитирам гениалния Станислав Лем, за да не бъда упрекната, че прокарвам собственото си мнение на лаик, че фармакологията вече не е наука, а единствено и само търговия. Но в това има нещо много положително и то е, че все повече хора се обръщат към алтернативната медицина и лечението със средства, отдавна познати и изпитани, но за известен период загърбени и дори отричани. Да, за билките иде реч. Личното ми доверие към тях е основано на опит, но сега няма да го споделям.

Обичам сама да си бера билките – от места, които познавам. Да си ги суша на сянка, да си ги прибирам в платнени или хартиени торбички, в буркани. И да си правя чайове от тях не само зиме, а и целогодишно. Не само при нужда, а и за удоволствие да вдъхна аромата на липа или мащерка, на риган или дива ягода, на салвия или маточина. Когато обаче се наложи да си купувам билка, която не съм открила или е с екзотичен произход, се доверявам на bilki.bg. Може сами да разберете защо, няма да рекламирам бизнеса на Анна Илиева, с която избрах да говорим за свойствата на лечебните растения.

Правим го в един уютен вегетариански ресторант – Ведахаус, за мен откритие в самия център на София. На втория етаж седим върху възглавници край ниска масичка и отпиваме изключително вкусен и балансиран чай “Хармония”, който, оказва се, Анна приготвя по поръчка специално за това място.

Все пак нека да започна с това коя е Анна Илиева. По специалност е инженер и дизайнер. По наследство – внучка на лечител от Северна България. Сигурно затова била побутната отвътре през 2007 година да отвори билкова аптека. Не било голям риск, тъй като по това време те не били под път и над път. Заложили със съпруга й на широка гама здравословни продукти от над 200 фирми. И ако големите аптеки продавали по 50 вида билки, те предлагали над 500 вида – винаги пресни и пакетирани от тях.

По време на първия локдаун се наложило да затворят. И сега над 8000 натурални продукта може да се  купени на сайта им.

Анна казва, че най-много се търсят тези, които наистина работят. Хората вече много повече се интересуват и ползват билки и хранителни добавки, след като е доста популярна холистичната медицина. Анна оспорва твърдението на американския екип учени от Харвард, че върху мозъчната активност и когнитивните способности влияят благотворно само съдържащите няколко витамина или омега 3 мастни киселини хранителни добавки. Тя се обляга на огромното количество информация, което е натрупала и обработила, преди да започне да се занимава с билки, а и по време на работата си с тях. Смята, че не може с лека ръка да се отхвърли опитът на откривателите на хранителните добавки, които през XIX век се предлагали в бутилки като тинктури или чайове. Официално се води, че са били открити в началото на XX век едновременно с витамините, които започнали да пият в таблетна форма най-напред в САЩ. Покрай витамините учените се сещат, че вместо чай може да предложиш ползите от него като екстракт от билката в концентриран вид – воден, спиртен, маслен… И едва по-късно започнали да дават не целия спектър от растението, а само най-активната му част. Първата хранителна добавка е извлекът от бабини зъби и това вече е съвременна медицина, казва Анна. Скоро обаче започват да го заместват с химикали.

Според Анна тогава вече се прекъсва връзката между даденото от Бог и сътвореното от човека. Защото билката е балансирана, в нея присъстват най-широк спектър от активни вещества. Докато подаването на само едно от тях е като удар с чук върху фин механизъм.

Разликата между билките и лекарствата е, че растението е живо и има характер. Помислете си за мащерката, на която другото име е бабина душица. Казват, че лекува 100 болести. Копривата е различна – дава желязо, придава ни енергията на острия си характер. Валерианата е мистериозна, загадъчна, с не особено приятен аромат. Но когато я пиете, дава спокойствие, изчиства страхове и безсъние. Според учението Аюрведа този характер на растенията се предава на човека, който ги употребява. Така се сливате с билките. В този смисъл е възможно лечението с малки дози, основата на хомеопатията.

Хранителните добавки, както впрочем и храните, е най-добре да са натурални според Анна Илиева. Растенията взаимодействат с нас чрез енергийното си поле – доказано е чрез Кирлианова фотография, регистрираща аурата на всяко живо същество.

Подправките са също растения със силно лечебно действие, така че всеки ден ние имаме здраве от природата. А силно действащи билки не се продават като хранителни добавки – кокичето например е източник на вещества, използвани в лекарство за сърце. Малцина вероятно знаят, че магданоз в големи количества може да предизвика спазми на бронхите на белия дроб, както и маточни контракции. Така че внимание при приготвянето и пиенето на иначе така полезния и богат на минерали и витамини сок от магданоз. Не е зле да помним, че дозата прави отровата. 

Действието на билките се усеща при продължителна употреба. За да има ефект от използването им дали за отслабване, дали за детокс, дали за лечение на някакво заболяване, се изисква търпение и постоянство.

Не е никак случайно, казва Анна, че традиционно билколечението трае 40 дни. Толкова, колкото е нужно на душата ни да напусне този свят след смъртта, мисля си. Или колкото е препоръчително да не се показва на чужди хора новороденото бебе. Анна продължава, че целта на 40-те дни при лечение с билки е да се промени нашето енергийно тяло.

А аз я питам как човек може да намери своята билка? И се изненадвам от отговора й – като я помиришете сутринта, по обед и вечерта. Защото мирисът на кафе сутрин може и да ни е приятен, но вечерта да не ни хареса, нали? Та ако ароматът на билката ви допада по всяко време на денонощието, тя е вашата.

Ами ако е като канелата, чиито различни части – листата, кората и корените – миришат различно? И се използват за различни цели с различни препоръки за приготвяне на настойките.  

Има ли специални препоръки за запарването на билковите чайове? Да, отвръща Анна, билките се запарват според тяхната твърдост. Цветовете – от 3 до 5 мин, след което се прецеждат. Кори и корени се варят 10-20 мин. За приготвените смеси от фармакопеята – изследвани и с доказан лечебен ефект, трябва да се спазват указанията за приготвяне на чайове и за дозиране на приема им.

По принцип, ако човек употребява една билка умерено, няма как да си навреди. Същото е и с храните. Според Аюрведа конституцията на билките допълва нашата. Така че се обогатяваме от тях.

Питам Анна с какво се обогатяваме ние двете в момента, пиейки тази благодат, наречена “Хармония”? Тя се усмихва и споделя, че т.нар. женски чайове са смес от повече сладки билки и подправки. Масала е такъв чай от подправки, много вкусни. Може да се прави с вода, може и с мляко. Чудесна е комбинацията от черен чай с масала, към който се добавя мляко.

Всеки билков чай е честен и съвсем естествен начин да бъдем в баланс и хармония с природата, заключава Анна. И ми връчва плик с три пакета чайове – сред тях маточина. Още тази вечер ще му се насладя.

Spread the love
Tags from the story
,
More from Ваня Шекерова
Людмил Дренски: Следвай дъха, сърцето ще успокои мозъка
„Аз съм благодарен, че божественият свят подреди нещата. Още по-благодарен съм, че...
Read More
0 replies on “Билков баланс”