Блу Айви, златното пиле

На 63-ите награди „Грами” през март Бионсе и дъщеря ѝ Блу Айви Картър предизвикаха фурор. Едната – защото се превърна в най-награждаваната певица в историята с 28 статуетки. Другата – защото е едва 9-годишна, а вече с награда. Блу Айви грабна „Грами” за участието си в музикалния видеоклип към Brown Skin Girl, част от музикалния филм и визуален албум на Бионсе Black Is King. Дуетът на майка и дъщеря победи в категорията „Най-добър музикален видеоклип”.

Грамито попада в добра компания – Блу Айви вече има награди BET, NAACP (Националната асоциация за напредък на цветнокожите) и Soul Train за работата си по песента. Освен това присъства в класацията Billboard Hot 100, както и в многобройни класации на най-добре облечените хора.

Наградите са само върхът на айсберга. Всичко, до което се докосне момиченцето, се превръща в злато. Независимо дали записва аудиокнига (Hair Love на Матю Чери), пуска козметична линия (едва 5-годишна) или участва като модел в новата кампания за Ivy Park – модната марка на Бионсе в колаборация с Adidas. Остава само мама и татко да успеят да се преборят в съда и да регистрират името ѝ като търговска марка – нещо, което предвидливо се опитват да направят още от момента на раждането ѝ.

Блу Айви Картър е „културна икона“ – така казват в пледоариите си по делото фамилните адвокати. И това не е просто хиперболизирана родителска гордост. Момиченцето е истински трендсетър, а името му провокира милиони кликове в мрежата. Не че сме очаквали нещо друго от първородната рожба на Кралицата и Краля на музиката, които общо имат 55 награди „Грами” и 20 албума номер едно.

Бионсе и Джей Зи, обикновено дискретни по отношение на личния си живот, нарушават това си правило с появата на Блу Айви и щедро споделят със света снимки на своето най-голямо съкровище. Бебето е едва на 2 дни, когато гласът му остава в историята съвсем буквално – баща му включва неговия плач и гукане в парчето си Glory.

Въпреки този звезден дебют в интервю от 2017 г. Джей Зи казва, че амбициите му за дъщеря му са скромни – той иска просто тя да стане емпатичен и състрадателен човек и да оценява всичко, което има. Все неща, с които той и майка ѝ не са разполагали в детството си в гетата, където насилието и наркотиците са ежедневие.

Дали през следващите 4 години родителските амбиции на звездното семейство са се променили и дали Блу Айви е научила тези важни уроци, може само да гадаем. Дали се е превърнала в поредното разглезено и егоистично богаташко детенце, или наистина оценява роклята на Mischka Aoki за 10 950 долара, с която се появява на червения килим – също. Факт е обаче, че животът ѝ е много по-различен от този на връстниците ѝ. Тя е обиколила голяма част от САЩ и почти цяла Европа покрай турнетата на родителите си. С тях е в звукозаписното студио, на филмови премиери, светски събития и мачове на NBA.

След целия труд, с който Бионсе и Джей Зи са изградили музикалната си империя, звучи някак логично и разбираемо желанието им да положат целия свят в краката на дъщеря си. Гените също си казват думата – на нейната възраст майка ѝ е репетирала в мазето и се е явявала на конкурси за таланти, а баща ѝ е упражнявал любовта си към думите, която по-късно го превръща в един от най-добрите рап поети. Поговорката за крушата и дървото се оказва вярна и вероятно в бъдеще все повече ще слушаме за и от Блу Айви. А доколко е добре едно дете да бъде качено на въртележката на славата и използвано като машина за пари от най-ранна възраст, е отделен въпрос.

Spread the love
Tags from the story
More from Дона Делова
Красавиците и Звяра
Национално богатство и enfant terrible на френската музика, Серж Генсбур продължава да...
Read More
0 replies on “Блу Айви, златното пиле”