Вечните сирени

Ако четете това и сте мъж, по-добре се завържете здраво за мачтата

Лято. Море. Жени. Онази троица, която кара мъжете да изпъчат гърди и да надуят мускули, а кръвта им да закипи като шампанско. Гледката на красиво момиче, излизащо от морето, не би оставила равнодушно никое момче от 8 до 80 години, а стичащите се по загорялата й кожа капчици са нещо, което се прожектира в мъжкото съзнание на забавен каданс. Точно в този миг всяка жена се превръща в богиня – току-що родена от морската пяна, едновременно невинна и могъща.

Жените и морето живеят в някаква особена симбиоза. Тя е много различна от връзката между мъжете и морето. При нея няма борба за надмощие и овладяване на стихията, няма я суровата мъжка любов, стремежа към безкрайния хоризонт. Женско-морската връзка е чиста мистерия, преобразяване и прераждане. Неразбираема за мъжете и поради това толкова привличаща. Всяка жена носи дълбоко в себе си морето, дори тази, която не може да плува и се плацика в плиткото. Не се подлъгвайте от писъците й при всяка по-голяма вълна – тя знае какво прави!

Тук обаче няма да говорим за „всяка жена“. Ще говорим за сирените. Онези, които подмамват с красивите си гласове злощастните моряци и миг невнимание може да доведе до сигурна гибел. С две думи – истинските жени.

Сирените присъстват под една или друга форма в голяма част от световните митологии. Омир разказва как Одисей, преминавайки с кораба си край Острова на сирените, накарал всички моряци да запушат ушите си с восък, а него самия да завържат за мачтата. Одисей, разбира се, бил всеизвестен хитрец и тарикат, и по този начин хем успял да чуе омайните песни на „морските жени”, хем въжетата го удържали да не скочи и заплува към смъртта си.

Древното пророчество гласяло, че ако дори един кораб успее да избегне гибелта, сирените ще загинат. Но те, сирените, както знаем, са коварни създания. Не само че не загинали, а оцелели през хилядолетията, докато най-накрая през ХХ век си намерили нов остров. Този остров се наричал Кино.

От големия екран сирените продължили да омайват мъжете и да се вмъкват в мокрите им морски сънища. Някои от тях били еднодневки и песните им бързо се забравяли. Други обаче се превърнали в легенда и блян на поколения мъже.

Представям ви седем от тези вечни, незабравими сирени – и ако четете това и сте мъж, по-добре се завържете здраво за мачтата!

Мерилин Монро

На снимката с емблематичния бял бански Мерилин изглежда като парче сметанова торта. И не, нямам предвид тлъста и бухнала. Имам предвид сладка, жизнерадостна, закачлива, невинно изкусителна. Като нещо, което веднага ще ти оправи настроението, дори денят ти да е бил кофти. Като чифт розови очила, през които да гледаш прибоя.

Под цялото холивудско лустро прозира чистосърдечната, непресторена усмивка на никому неизвестното момиче Норма Джийн – и може би точно това е тайната на нейния неустоим чар. Гледайки тези снимки, човек трудно може да си представи трагичния й край и си казва: „Не, не е възможно, има някаква грешка, сигурно е друга жена“. Начинът, по който избра да си отиде, е част от нейната легенда – защото ни напомня колко крехка и ранима може да бъде красотата и как щастието се изплъзва между пръстите.

Ние обаче ще я помним все така – слънчево зайче на брега на морето.

Spread the love
More from Дона Делова
Гуен Стефани и Блейк Шелтън: Противоположностите се привличат
Когато Гуен и Блейк обявиха официално връзката си, мнозина бяха изненадани и...
Read More
0 replies on “Вечните сирени”