Възхвала на презерватива

Знаете ли, че първият PR на презерватива е бил граф Кондом, който живеел през XVIII век? Ето и още любопитни, горещи и смешни факти за митичното изобретение

Той не е срамно пособие за похотливи нощи, нито убиец на страстта, не и само щит срещу заплаха от болести и бременност. Презервативът е митична вещ, родена във въображението на хората дълго преди да стане необходимост от ежедневието.

Критският цар Минос имал много нестабилно семейство. Жена му Пасифая кръшкала сериозно, не подбирала, влюбила се дори в свещен бик, от който родила дете – всеизвестния Минотавър. Но била и много ревнива към неверния си съпруг. Веднъж,

когато ѝ писнало от любовните му похождения

го проклела от слабините му да се изсипват змии и скорпиони вместо обичайното семе. Доста любовници си отишли ненавреме, ухапани от отровните влечуги. Намерила се обаче една умница – прабабата на Одисей Прокрида, която измислила решение. За да се наслади на любовта си с Минос, тя изпила противоотрова, а във вагината си поставила пикочен мехур от дива коза, в който царят да се излее след акта.

Това бил първият презерватив.

Подобни кондоми, направени от черва или мехури на животни, са нарисувани по стените на гробниците от древен Египет. Още преди 4 хилядолетия мъжете са украсявали или са предпазвали най-милото си. Напълно вероятно е тези древни презервативи да са имали ритуален характер, но също така са демонстрирали могъществото на техния притежател. След смъртта му те били украсявани със скъпоценни камъни и погребвани заедно с него като изключително важно пособие за отвъдното.

В древен Рим презервативът станал доста по-демократична стока. Почти всички римски воини си правели кондоми сами от мускулната тъкан на убитите врагове. А преди тръгване на поход заедно с храната и оръжието командирите раздавали парчета сушени животински черва – за предпазване от болести и зарази при завоевателните изнасилвания. Имало е и женски презервативи,

изключително важни за куртизанките

Те се изработвали от пикочните мехури на дребния добитък. Някои патриции се снабдявали с персонално изработени по калъп презервативи за многократна употреба от фина смола.

По същото време в Япония изобретили „кавагата“ – женски предпазни средства от внимателно обработена животинска кожа. Мъжките „кабутогата“ били твърди – от коруби на костенурки или рог на бик. В Китай за тези цели използвали копринена хартия.

Когато Колумб се върнал от новооткритите земи в Барселона, започнала масова епидемия от непозната болест. Скоро станало ясно, че първоизточникът ѝ са моряците от експедицията до Западните Индии. Само за две години сифилисът покорил цяла Франция и Германия. Ламаншът за кратко спрял нашествието му в Англия, но през 1497-а дори Островът бел завладян от „френската болест“.

Износът на сифилис към останалия свят станал с помощта на експедицията на Васко да Гама през 1498 г. до Индия. След по-малко от десетилетие Китай също бил заразен. В Европа сифилисът станал причина за разобличаването и на множество свещеници, които въпреки безбрачието си пипвали срамната болест. През XVI век сифилисът бил най-разпространената болест по земното кълбо.

Презервативът станал жизненоважен.

Един италиански лекар –  Габриеле Фалопиус, написал в средата на XVI век своя исторически по значение труд De Morbo Gallico, в който описвал важното предпазно средство – презерватив.

Моделът на д-р Фалопиус бил от ленен плат

поставял се само на главата на пениса и се завързвал с кокетни връзчици под нея. При приготвянето му се използвала сложна рецепта от билки, в която кондомът за многократна употреба се изварявал всеки път.

Два века време било нужно на европейците, за да свикнат с необходимостта от презерватив. През развратния XVII век мадам Дьо Севине, отчаяна от затрудненията, възкликнала: „Това е оръжие срещу наслаждението и паяжина срещу опасностите!“ Но пък Казанова бил изключително доволен – той винаги използвалпрезерватив и възхвалявал често предимствата му. 

През XVIII век обаче с пропагандата на презерватива се заел граф Кондом, придворен на английския крал Чарлз II. Той за пръв път огласил и другата функция на предпазното средство – спасява от бременност. Собственото семейство на графа нараснало неимоверно, а и кралят сеел незаконни деца навсякъде. Затова Кондом бил принуден да създаде първата съвременна версия на презерватива – насмолени „капачета“ от овчи черва, които се поставяли на главата на пениса. Благородниците проявили силен интерес към продукта, който някак естествено приел името на изобретателя си Кондом.Индустриалната революция през XIX век довела до откритието на вулканизацията. Едно от първите неща, които били подобрени вследствие на новооткрития процес, бил презервативът. Първите презервативи в серийно производство били с дебелината на вътрешна велосипедна кума и с видими ръбове отстрани. Използвали се многократно след измиване и се съхранявали в кутийки. Имали дори гаранция от производителя.

Пуританските разбирания обаче довели до отричане на презерватива в началото на ХХ век, особено в САЩ. Намерили се асоциации за социална хигиена, които подели борба за забрана на презервативите. Американските войници през Първата световна война не били снабдени с предпазни средства и затова 2/3 от тях се заразили с всякакви венерически болести.

В Съветския съюз обаче нямали такива предразсъдъци. През 30-те години по настояване на Лаврентий Берия в околностите на Москва е построен завод, който

започва промишлено производство на Артикул №2

Така били наричани кондомите. Артикул №1 на този завод били противогазите.

В епохата на свободната любов в средата на ХХ век презервативите не били много търсени. Хората разчитали не на превенцията, а на силата на антибиотиците впоследствие.

Ренесансът на презерватива настъпва в началото на 80-те години, когато избухва епидемията от СПИН. Всъщност човечеството несъзнателно повтаря историята с Колумбовите моряци и разпраща заразата по целия свят, без да се погрижи адекватно за нейното ограничаване.

Днес модата налага появата на презервативи, които не застрашават природата и здравето на хората. Вече се предлагат екопрезервативи от специален разградим латекс, както и биопрезервативи, изработени от трева. Spinifex sericeus е австралийски вид трева, от която учените са извлекли наноцелулоза специално за създаване на нов вид кондоми.

Очевидно презервативът е съпътствал човечеството от самото начало на цивилизацията и вероятно никога няма да го напусне. Въпрос на фантазия е как ще изглежда той един ден.

Spread the love
Tags from the story
Written By
More from DIVA
Дженифър Анистън: неуморна в търсенето на партньор
Наскоро Дженифър Анистън обясни какъв е перфектният мъж според нея. „Трябва да...
Read More
0 replies on “Възхвала на презерватива”