Горе, на високото

Свикнали сме да свързваме лятната почивка с морето. Цяла година копнеем за пясък и вълни, за сол по кожата и коктейли в плажните барове. Морето наистина е прекрасно – само дето всички смятат така и се втурват натам презглава. А претъпканите плажове в разгара на сезона, мръсната вода, шумът и пищящите деца, които ти хвърлят пясък в лицето, са в състояние да развалят и най-мечтаната ваканция.

Слава богу, това не е единствената опция. Защо този път не опитате нещо различно и не отидете на планина? Този вариант не е толкова популярен и тъкмо в това е чарът му. Планината предлага тишина и чист въздух, гъсти гори и кристални езера, слънчеви дни и прохладни нощи, гостоприемство и вкусна храна, възможности за спорт и активност.

Българските зимни курорти са много спокойни и приятни извън ски сезона и определено си заслужава да ги опознаете и откъм лятната им страна. Но ако ви се ходи някъде по-далече, ето някои от най-красивите планински градове в Европа, които да посетите това или другото лято.

Халщат

Австрия

Градчето Халщат, известно още като перлата на Австрия, е разположено между Залцбург и Грац, на брега на едноименното езеро. Счита се за едно от най-старите все още обитавани селища в Европа и е част от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Със старинната си архитектура и впечатляващ алпийски декор Халщат изглежда като излязъл от приказките. Толкова е красив, че в Китай дори построиха негово копие.

Макар и мъничък – половин час пеша от единия до другия му край – Халщат има какво да предложи на туристите. Тук е първата солна мина в света, която сега работи като музей, както и няколко внушителни ледени пещери. Езерото предлага възможности за разходка с лодка или сърф, както и за плаж. Недалеч е глетчерът Дахщайн с наблюдателната площадка „Петте пръста“, от която се разкрива спираща дъха панорама към целия регион.

Цермат

Швейцария

Цермат е разположен в подножието на един от най-известните в света и емблематичен за Швейцария връх Матерхорн. Внушителната му пирамида се извисява на 4478 м на границата между Швейцария и Италия. Близостта до Матерхорн, живописните гледки и луксозните хотели превръщат Цермат в един от най-популярните зимни курорти в Европа. Разбира се, той има много какво да предложи на гостите си и през лятото.

За запалените и опитни алпинисти на първо място като преживяване е изкачването на Матерхорн или някой от другите върхове. Останалите също няма да скучаят – от лифтовете се разкриват прекрасни гледки към планината и околностите. От Цермат може да се качите и на известния Glacier Express до Сейнт Мориц и да се насладите на най-вълнуващото пътуване с влак в живота си през 291 моста и 91 тунела – истински инженерен подвиг.

Блед

Словения

Блед е най-популярната туристическа дестинация в Словения заради изключително красивото си разположение по бреговете на едноименното езеро. На малко островче сред сините ледникови води е построена бароковата църква „Успение Богородично“, която целогодишно примамва фотографи, художници и обикновени туристи от целя свят да уловят частица от омагьосващата ѝ красота. На северния бряг на езерото пък, върху 130-метрова скала, е кацнал средновековният замък Блед, който е на повече от 1000 години, а от него се открива фантастична гледка към цялата долина и Алпите.

Няма как да пропуснете романтичната разходка по крайбрежието, да нахраните лебедите, а след това да поплавате по езерото с някоя от традиционните дървени лодки. За спортните натури пък районът предлага отлични условия за плуване, колездене, голф, парапланеризъм,, планинско катерене и гребане.

Spread the love
More from Дона Делова
Духът на миналото в къщата на Сандра Бълок
Ако Сандра Бълок не беше актриса, щеше да е архитект. „Тъй като...
Read More
0 replies on “Горе, на високото”