Графиня Мари дьо Тили, която преподава етикет, но не го спазва

Фотография Мариана Петрова

Текст Магдалена Гигова

Как трябва да се обличате, когато корените на рода ви се губят в средните векове, а почти всичките ви роднини освен благородници са и дипломати? Правилният отговор е: Както си искате!

Поне така прави графиня Мари дьо Тили, световен експерт по протокол и етикет, основател на Ателието за изискани маниери и комуникации French Touch, която изнася лекции в Европа, Русия, Китай, Африка и Америка като посланик на savoir vivre – изкуството да се живее със стил.

Тя изнесе два мастър класа в България, поканена от бившата първа дама Антонина Стоянова, която заедно с певицата Богдана Карадочева и бизнес дамата Нели Беширова основава Академия „Живей елегантно“ с идеята да разширяват кръгозора на любознателните, жадните за нови знания и умения, на осъзнатите интелектуалци и потопените в бизнеса си предприемачи.

Мари дьо Тили е обучавала на обноски висшия персонал на Шанел и Диор, на „Ягуар” и „Картие”, но няма притеснения да отиде на светско събитие с бална рокля и кецове, адаптирайки добрите обноски към съвременния начин на живот. 

Родена в едно от най-старите семейства във Франция, Мари дьо Тили произхожда от Нормандия, където предците й се бият за своя крал през Средновековието. Баща й, дипломат от кариерата,  възпитава децата си в уважение към традиционните ценности, но ги поощрява да се потопяват в новите култури, с които се сблъскват по време на назначенията му по света. Мари завършва Висшето училище по политика, но започва да се грижи за многобройното си семейство.

Когато я питат кой я подтиква да преподава онова, което е смятала за начин на живот през цялото си съществуване, отговаря: „Моите приятели ме подтикнаха и ме окуражиха да започна. Случи се неусетно. Баща ми беше дипломат и затова имам близки познати във всички кътчета на света. Те често ми задаваха въпроси за френския етикет, страхувайки се да не сбъркат нещо, когато дойдат в Париж. Притесняваха се от това, което наричаме faux pas – погрешна стъпка. Аз ги напътствах и така постепенно се избистри идеята да преподавам savoir vivre. Станах популярна във висшите прослойки и започнах да получавам покани за индивидуални обучения на международни магнати, на корпорации или на навлизащи в живота дебютанти. Колкото и възпитан и културен да е един човек, винаги има с какво да обогати познанията си за държание в обществото.“

Графинята е типична французойка – слабичка и енергична, спортен тип с минимално количество грим, учтива, но леко дистанцирана и винаги готова да отговори и на най-странните въпроси.

Кой е създал етикета определено не е сред тях.  Френската дума etiquette възниква през XVII век, пояснява Мари. Първоначално така наричали картончетата с написани върху тях правила за поведение в кралския двор. По онова време нарушаването на тези норми е предполагало сериозно наказание. Впоследствие етикетът се разпространява по целия свят и се дели на френски и британски. И ако първият действително се е превърнал в европейски еталон за поведение, възприет във всекидневието, то постулатите на „Мъгливия Албион”  са останали в XIX век като прекалено засукани.

“Правилата на етикета се променят постепенно.

Етикетът за мен е възможност да бъда естествена и да се развивам. Обичам да съчетавам различни, понякога коренно противоположни неща. Към това правило се придържам не само при подбора на гардероба си, но и във всички останали сфери на моя живот. Така е прекрасно – да бъдеш открит за света и да черпиш вдъхновение от окръжаващото те пространство“, възторжено споделя графинята.

Според нея пандемията не е нанесла големи поражения на добрите обноски. Освен на правилото да се подава ръка при запознанство. Но пък маниерите и правилата се променят заедно с развитието на обществото и стават все по-демократични. „Основните изисквания си остават същите, но взаимоотношенията са много по-директни, а общуването по-достъпно и без излишни условности“, убедена е Дьо Тили.

Spread the love
Публикувано от
Още от divamagazine.bg

Гуен Стефани взе Елън за кума

Певицата Гуен Стефани е в трескава подготовката за сватбата си с Блейк...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ