Да се разведеш с милиардер

Три от съпругите на най-влиятелните мъже в бизнеса разказват своите истории за любов, успехи и предателства

Бракът по сметка може да е демоде, но не и разводът. В него всичко трябва да е поравно или поне точно. Как обаче се делят няколко милиарда долара, когато съпрузите са в списъка на най-заможните семейства в света? Отговорът, несъмнено, е труден и донякъде обяснява факта, че разводите в света на богатите не са особено популярни.

Последният сред тях – този  на Мелинда и Бил Гейтс, дойде неочаквано за всички. След 27 години брак двамата сложиха точка на отношенията си и „си останаха приятели“. Този израз издава категорично, че двамата няма да се разправят публично по темата кой крив и кой прав, а ще продължат да живеят остатъка от живота си в щастие. Поединично.

Мелинда Гейтс

Жена с три кариери

„Аз съм жена с три различни кариери – първата ми беше в Майкрософт, втората е моето семейство, а третата е благотворителната ми дейност“, описва себе си нескромно Мелинда Гейтс, бивша съпруга на Бил Гейтс. След края на две от тези кариери пред нея се очертава не по-малко бляскаво бъдеще.

Само за дни в сметката на Мелинда бяха преведени над 2,4 милиарда долара – първи транш от очакваните авоари при развода й с Бил. Освен този епизод в биографията й животът й е лишен от драматични събития, а доскоро изглеждаше като приказката за доброто момиче, което среща добро момче и създават своя по-добър свят. Уви, зад тази фасада се оказа, че съществуват напрежение, контрол и немалко предателства. Мелинда и Бил едва ли някога ще говорят за тях публично. Самият факт, че раздялата им е с давност от почти 2 години, през които семейството подготвя тайно дори от децата си развода, е достатъчно красноречив, за да не очакваме на бял свят да се появят пикантерии. Гейтс знаят как да държат портите на имението си плътно затворени за любопитни очи.

И все пак къде се пропука идеалният брак на една от най-влиятелните двойки в света? Може би е вярна приказката, че парите развращават. Само така може да се обясни един доста спорен момент в иначе блестящата биография на Бил Гейтс, а именно близостта му със скандалния Джефри Епщайн. Покойният милионер се самоуби в затвора заради обвинения в сводничество и сексуална експлоатация на непълнолетни момичета, но преди това е бил посещаван в килията си от Гейтс. Какво може да са си казали двамата? Съмнително е да са обсъждали сделки в тази ситуация, а подобен риск за реномето на Бил може да се обясни само с едно – бил е длъжник на приятеля си Джефри, който е поискал услуга в труден момент.

Любопитно е, че преди този епизод от биографията на Гейтс да излезе на светло, той никога не е влизал в кръговете на разглезените плейбои. Вина за това имат скромният му публичен живот и щедрите демонстрации на внимание към съпругата му. Самата тя дори го описва като твърде разумен – една от причините да откаже да се види с него, когато той я кани за първи път да излязат на среща. Това се случва през 1987 година, когато Мелинда точно е постъпила на работа в Майкрософт. Наскоро завършила университета Дюк с профил бизнес и информатика, тя трябва да работи здраво, за да погасява студентските заеми и разходите, които семейството й прави за това образование. Винаги скромно облечена и моногамна (както я описват нейните състудентки в сестрински клуб на Капа Алфа Тета), тя никак не е във възторг, когато 9 години по-възрастният от нея Бил й предлага секретарката му да уговори срещата им за вечеря. Още по-малко е впечатлена, че предложената дата за това събитие е за след 2 седмици. Директно му заявява, че такова планиране не говори за романтика, а тя има нужда от по-спонтанен партньор. Същата вечер Бил й се обажда с повторение на поканата си и настоява да я реализират веднага. „Достатъчно спонтанно ли е за теб“, пита я той и, изглежда,  има резултат. Двойката започва да се вижда, но все така „разумно“, както биха го описали мнозина. Отнема 7 години на Бил да отправи предложение за брак на Мелинда. Събитието, на което си казват „Да“,  е в Хаваи на голф игрище. Бил вече е един от най-влиятелните и богати хора на планетата, но въпреки това с Мелинда не подписват предбрачен договор. Като ревностна католичка нито мисис Гейтс, нито съпругът й приемат развода за вариант на финала на отношенията си. Повече им се вярва, че ще са заедно, докато смъртта ги раздели.

Скоро след сватбата едно по едно се появяват децата на двойката, а работата  на Мелинда в Майкрософт е заменена от благотворителната й дейност. Така едно скромно момиче постепенно се превръща в петата най-влиятелна жена на планетата според сп. Forbs.

Идеята за фондацията на фамилия Гейтс, която днес има глобално значение за страните от третия свят, стартира малко преди сватбата на Мелинда и Бил. Бъдещите съпрузи са на почивка в Африка и с ужас откриват колко тежко живеят хората там. Танзания става мястото, на което семейството поставя началото на своята благотворителна дейност и на най-амбициозния си проект за промяна в света. Понякога обаче, докато променяш света малко по-малко,  променяш и себе си. И точно тук е разковничето в раздялата на съпрузите.

Дълги години Бил и Мелинда живеят като несломим екип в битката срещу глада, мизерията, глобалните кризи и болести, но точно в разгара на пандемията от ковид-19 преживяват своята лична битка. Близките им издават, че признаци за криза не са се виждали отстрани. Заради трите си дъщери съпрузите пазят проблемите си сметени под килима. Посещават тайно терапевт, който да им помогне да изгладят различията, но с годините търпимостта им е значително намаляла. Дори препоръчаните почивки, разделени един от друг, и подялбата на домашните задължения не помагат. Слуховете за изневяра и дори паралелни връзки на Бил излизат наяве чак сега, но са само капки в морето от разочарования. Истината е, че двамата съпрузи са се разминали по пътя много отдавна и както сам създателят на Майкрософт признава – „любовта я няма“. Последното е казано пред приятел на голф игрище. Може би дори на същото, на което с Мелинда се вричат във вярност преди 27 години.

Оттук нататък пътищата пред всеки от съпрузите са широко отворени за възможностите, които светът им предоставя. Според близки до Мелинда в момента съпругът й е в обтегнати отношения с децата си, които са избрали да са близо до майка си в тази раздяла. Те не са никак малки и повече от сигурно е, че съзнателно са избрали чия страна да приемат в развода. А това говори за вина и е още един удар по реномето на баща им. Самият той ще се наложи да се лиши от няколко милиарда, за да финализира развода си. По-скъпо обаче му струва името на солиден и принципен мъж.

За разлика от него разводът носи само дивиденти за бившата мисис Гейтс. Още с обявяването му нейното влияние в света нарасна, като вече я подплати и с лично богатство. В кризисното положение тя продължава да чертае своите планове за подкрепа на Африка, но все по-мощно подпомага и феминизма. Преди точно година заедно с друга бивша съпруга на милиардер – Макензи Безос, тя стартира кампания за равни права на половете и подкрепа на жените в Америка да получат достъп до ключови позиции в управлението и развитието на страната. Мелинда вече е доказала, че умело може да жонглира с различни задачи, а сега повече от всякога има амбицията да излезе от сянката на своя бивш съпруг. Едва ли ще е изненада, ако не след дълго замени ролята на филантроп с тази на политическа фигура, както предвиждат бизнес анализатори в Америка.

Spread the love
More from Надя Костова
Няма вредна храна!
Януари е онзи период в годината, в който с надежда се опитваме...
Read More
0 replies on “Да се разведеш с милиардер”