Дзен рок шик

Съветите за пълноценен живот на ексцентричната йога звезда Сейди Нардини

С прилепналия си кожен клин и дяволито повдигнати вежди Сейди Нардини прилича на пънк-рок певица или на модерна дамска версия на Джеймс Дийн. Всъщност е йога звезда с хиляди последователи – и в залите, и онлайн. На 47-години американката не просто изглежда невероятно, а някак успява да съчетае ексцентричното, бунтарското, духовното и материалното. 

Сейди обаче не се е родила балансьор. На 13 години тя преживява тежък инцидент. Докато плува в басейн, мъж скача във водата и жестоко я удря по главата. Приета е в болница, където остава задълго. Точно когато травмата й отшумява, се появява нов проблем – мускулна слабост, треска, постоянна умора. Поставят й диагноза левкемия (която се оказва грешна) и й дават два месеца живот. По-късно се установява, че страда от гръбначен менингит, а централната й нервна система е увредена. Междувременно получава първите си паник атаки.

Въпреки лечението състоянието й не се подобрява. Тогава Сейди открива йогата. Започва да я практикува бавно, но упорито. През  последните години създава своя система, наречена Core Strength Vinyasa. „С нея всеки може да се върне към физическия, психическия  и духовния си център, да се придвижи по-близо до истинските си желания”, казва Сейди, която изповядва сърцата, смела „дзен-рок” философия и я споделя с всеки, готов за промяна. 

Откъде да започна 

От опит винаги давам един и същи съвет: Първо, оцени къде точно се намираш в този момент от живота си. Приеми го напълно. Направи си списък с нещата, които обичаш, и с онези, които не харесваш особено. Онова, което върви добре… остави го настрана. Съсредоточи се върху всичко, което буксува. Попитайте се: „Какво не правя, а бих могла да свърша за себе си? Как мога да подобря нещата, да премахна препятствията по пътя към личното си щастие и към свободата?” Защо не започнеш с нещо дребно, ежедневно. Майка ти внася твърде много драма в живота ти? Иска да си говорите цял час? Нека да са 15 минути, които да завършат с: „Наистина те обичам, мамо, но този разговор ме стресира, така че сега отивам на бар, ще пея караоке и ще флиртувам с бармана!”

Категорично „Не”, ентусиазирано „Да” 

След като набрах популярност като йога инструктор, поканите да водя курсове и семинари заваляха. Приемах всяка от тях. Постоянно пътувах, срещах се с невероятни хора, научавах нови неща. В един момент осъзнах, че само опаковам и разопаковам багажа си. Като неизменно казвах „Да!” на всяко пътуване, забравях накъде всъщност съм тръгнала.  

Моята цел беше да уча другите да се грижат за себе си. Но ако исках да им покажа как да го правят, трябваше да започна от себе си, да се настаня по-удобно в собствената си кожа, да се почувствам истинска. Едва тогава бях по-способна да окуража останалите да търсят и да намират вътрешния си глас.

Животът няма да ти донесе спокойствие. Трябва да си го вземеш сама. Да създадеш здравословно място за себе си в ежедневния си режим. Да не правиш първо онова, което другите искат от теб. Когато започнеш да казваш категорично „Не!”, едва тогава може да отвориш място за искрено ентусиазирано „Да!”. 

Пощата затваря в 17.00 часа!  

Как се справям с ежедневния стрес и хилядите задачи? О, не е проблем, аз съм напълно просветена! Шегувам се, разбира се. Истината е, че полагам  усилия. Когато получа „тунелно виждане” – от стрес, страх, съмнение или заради препълнения ми Gmail, който заплашва да ме погълне, си припомням голямата картина и гледам основната ми цел. А тя е да се радвам на живота, да му се отдавам и наслаждавам всеки ден. Да бъда страстна, креативна, влюбена в мига.

Не чакам да го направя, когато входящата ми поща се изпразни, защото това никога не се случва. Започвам сега, когато куп сметки не са платени, някои хора ми лазят по нервите и хиляди отговорности лежат на плещите ми. Да бъда проклета, ако утре умра, без предния ден да съм се смяла високо поне веднъж! Да бъда проклета и ако отговоря на имейл след 17.00 часа!

Във вътрешното убежище

Всеки ден в известен смисъл умираме, защото нещо ни се отнема. И всеки ден се раждаме, защото получаваме неочаквани дарове. Най-хубавото на духовната практика е възможността за изследваш и да откриваш себе си. Когато след дълго лутане намериш у теб това живо, дишащо, осветено от щастие място, когато чуеш себе си сред всички гласове в ума ти, когато научиш твоята истина, тогава си свободен.

И топъл шоколад за баланс

У мен живеят две жени, при това си живеят добре. От една страна –  падам си по смехотворните вампирски истории, дера се с класически рок парчета и балансирам здравословната си диета с горещ шоколад от Starbucks. Аз съм просто едно рок енд рол момиче от Айова, което обича да дава газ със своя Buick Skylark и да слуша Lynard Skynard. Другата открих, когато започнах да общувам с учениците си по йога. Те разпалиха у мен нещо, което не подозирах, че притежавам: желание да помагам и да променям.

За кармата и сметките

В първия ми курс се записаха осем души. После станаха 12, след това се увеличиха на 15. Днес са хиляди, ако броя последователите ми в интернет. Разбира се, това ми носи добри доходи. Духовните практики и материалното благополучие не си противоречат. От йогата всички печелим. Аз давам на учениците си своята енергия, те ми връщат материалната й форма – парите. За съжаление, така е устроен светът. Наемодателят ми не иска да му се разплащам с карма.

Не се тревожете твърде много откъде ще дойдат парите, нито как ще оцелеете. Просто продължавайте да вървите напред. Така ще стигнете точно там, където имате нужда.

Spread the love
Публикувано от
Още от divamagazine.bg

Колко е богата Ким Кардашиян?

Семейство Кардашиян се радва на нов милиардер в редиците си. След като...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ