Дим за душата

Министерството на здравеопазването предупреждава: тютюнопушенето е вредно за здравето. Дори да сте се вслушали в съвета и да сте отказали цигарите, това не е причина да загърбите ароматите с нотки на тютюн

Спомняте ли си първия път, когато запалихте цигара? Преживяването се е запечатало в ума ми завинаги. Случи се по време на втората ми абитуриентска вечер. От неопитност така дълбоко всмукнах, че щях да си изплюя белите дробове от кашляне. И това беше малката беда. След като нормализирах дишането и избликналите сълзи не ми пречеха да виждам, открих дупка от прогорено върху роклята ми от тревира по модел от списание Burda. Потресът беше пълен. (Не се смейте, тя беше билетът ми за новия живот, който вече ме дърпаше за пешовете.) Тогава си казах: ако ще съсипвам така най-хубавите си дрехи, по-добре да не се захващам. После се случи нещо неочаквано. Аз, която не мога да понасям цигарения дим и игнорирам компанията на пушачи, безапелационно (и неоригинално) се влюбих в аромата на тютюн. Какво е това? Празник на битието или отдаване почит на мъжкото начало? По-скоро олфактивна провокация, която е на път да се превърне в парфюмериен манифест. Накратко – амбивалентност, тоест двойственост или двузначност до последна капка.

Не само теменужки  

Едно е ясно. На авансцената сега е безусловният триумф на дим, чувственост и безкраен лукс. Независимо как се отнасяте към никотина, ароматът на изсушени листа тютюн, богат на дървесно-медени тонове, и на абсолют от цветове с акценти на теменужки и карамфили няма нищо общо с дима от обикновена цигара. Дори нещо повече: присъствието на различните части на растението може да се превърне в капан за обонянието и да обърка рецепторите. Да, малко е опушено, но мислете за него като за огън на открито, а не за пепелник. Нахлувайки в света на цветната и гурме парфюмерията, smoky ароматите добавят пикантност и дълбочина. Тънката, виеща се във въздуха струя оставя усещане за библиотека в най-добрите традиции на викторианските романи, клубове за джентълмени, стаи за пушачи и прочее исторически реликви. Както и за състояние на абсолютно блаженство, постигнато не без наркотично вещество. Внимание: морето от емоции и изпадането в мистични състояния предизвикват пристрастяване и трайна зависимост. Според темперамента и името някои аромати изглеждат абсолютно мъжка територия, но това е маркетингово клише. Горещо препоръчвам на любителките на не(токсични) удоволствия да ги тестват. Може да се окаже, че са точно „пуловерът”, от който имат нужда в студеното време – плътен и тъмен, топъл и мек. Шапка свалям на „носовете” – суперреалистичните им творения са опияняващ прилив на сетивност. 

Малката Хавана, или тютюн без тютюн

Тютюнът идва от Америка в Европа през XV век, но навлиза в парфюмерийната индустрия едва през ХХ. Първа крак повлича френската къща Caron с Tabac Blond (1919 г.) Парадоксът е, че в състава му липсва тютюнева нотка като такава. Същото може да се каже и за Habanita на Molinard, който вижда бял свят през 1921 г. Ароматът (името е умалително от  Хавана) предава духа и настроението на „ревящите” 20-те с характерните еманципация, джаз и свобода. Роден в следвоенния период, когато жените се подстригват, скъсяват полите си, появяват се на публични места в панталони и пушат наравно с мъжете, той първоначално се използва като… ароматизатор за цигари. Наистина интересен начин за придаване нотки на женственост на заимствания от мъжете код. Но вкусовата добавка толкова се харесва, че след време става парфюм. Флаконът с водни нимфи пък е дело на Рене Лалик. Вдъхновен от миризмата на кубински пури и от дима в залите за танци, „столетникът” не само благополучно оцелява до наши дни, но не е загубил и милилитър от предишното си величие. Пълнокръвен, прекален и пронизителен като соло на тромпет (във формулата има над 600 съставки), ароматът ускорява пулса. Трябва само да се завъртите в ритъма на нощта под звуците на „Компарсита”. Притежателката на юбилейното колекционерско издание Habanita x Marie Guillard наподобява кубинка, гореща като тлееща хаванска пура, цветиста и дръзка като мъж и брутално опушена до върха на къдравата си черна коса.

Имате ли огънче

Малко хора пушат по време на десерта. Но не и Tom Ford. С Tobacco Vanille шансът да останете незабелязани е нулев. В същото време за принца на купоните е трудно да се каже, че ухае на тютюн за свиване на цигари. Акордът толкова органично е вплетен в останалите гурме нотки: ванилия, сушени плодове, какао, зърна тонка… че по-скоро предизвиква асоциация с меденки, купени на коледен базар. Както се досещате, името на Tobacco Oud, пак на същата марка, отново дават две основни съставки. Ароматът изследва тайната на завладяващите арабски страсти – скъпоценната смола от уд (агар-агар), и идеализира акорд на тютюн, вдъхновен от „доха” (бленда от цветя, подправки и тютюн). Тайната на изискания му характер е в идеалните пропорции – по-малко порочна страст и крещящ шик. Eнигматичната съставка в Mystery Tobacco на Carolina Herrera олицетворява автентичността на истинския лукс. Проектиран да сублимира, ароматът жонглира с контрастни комбинации, неочаквани обрати и целостта на сюжета. Характерът му не изглежда натрапчиво плосък благодарение на нотките джинджифил, масло от копър и османтус, чиято свежест разчупва плътната ориенталска мистика (листа тютюн, ветивер, пачули, зърна тонка). Символични и заслужаващи внимание, нотките извикват в ума атмосферата на хасиенда далеч от шумния Каракас. Там, където висшето общество на Венецуела устройва партита, дамите блестят с диаманти, а мъжете обсъждат добива на петрол в тютюнев облак. Пушенето на пури в луксозно кресло с чаша уиски в ръка е атрибут от живота на мъжете, внушаващи респект. Всяка капка на Tabarome Millеsime на Greed утвърждава успеха на притежателя си. Уханието на топъл джинджифил и съблазнителен сантал, подсилени с кожа, носи много страст, много огън, много интригуващи обещания. Усещането след A*Men Pure Havane на Mugler прилича на всмукване на дим. Първо уханието на черешов тютюн за лула се завихря около небцето. После лепкав мед се стича в гърлото, докато послевкусът на ванилия, какао и пачули остава върху устните. Подходящ е за романтични вечери и… По-нататък както се получи. В това е чарът на нощта!

Spread the love
Публикувано от
Още от Свобода Сидерова

Разопаковане

Коремът остава в центъра на вниманието, защото ултраниската талия и хибридът между...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ