Домът на Николай Костер-Валдау – скандинавски дзен в Лос Анджелис

Фотография Architectural Digest

Вече е официално: Николай Костер-Валдау е гражданин на Лос Анджелис. Миналото лято той купи първия си дом в Града на ангелите и се премести в него заедно със съпругата си Нукака и двете им  дъщери тийнейджърки.

„Гледах филма на Тарантино „Имало едно време в Холивуд“ и там героят на Ди Каприо казва нещо като „купиш ли къща, вече наистина си тук, решил си да станеш част от племето. И има доза истина в това – някак по-зряло е, по-официално. От 15 години работя в Лос Анджелис и повече не мога да го крия“, казва датският актьор.

Докато снима хитовия сериал „Игра на тронове“, Костер-Валдау спи по хотели и в къщи под наем в Западен Холивуд, но след приключването решава да купи тук втори дом за семейството си, което все още живее предимно в Дания. Къщата с плосък покрив, построена в средата на миналия век, има три спални и, разбира се, басейн, „защото за нас в Скандинавия това е много екзотично“. Басейнът е заобиколен от потънала в зеленина градина, стъпаловидно разположена по склона на хълма и разкриваща страхотна гледка – още една причина актьорът да се влюби мигновено в нея.

И макар екстериорът да е пищен и типичен за Южна Калифорния, интериорът е напълно скандинавски и това не е чудно – за изпълнението му Костер-Валдау наема двама дизайнери от Копенхаген. „Когато показах новия си дом на приятел, той каза: „Много прилича на къщата ти в Дания“, а аз възразих: „Неее! Няма нищо общо, какво говориш?“ – смее се актьорът. – Но истината е, че има някои прилики: плоският покрив, същите лампи, червена тухлена стена в двора.“ Харесва му идеята за приемственост, както и простотата. Желанието му за спокойна минималистична среда идва от усещането, че предишното му жилище е прекалено претъпкано с вещи. „На всеки две години правехме основно разчистване, но после вещите ни затрупваха пак.“

Костер-Валдау оставя специалистите да се занимават с къщата, докато снима в Канада. Цялостното изчистено скандинавско звучене е постигнато с помощта на дизайнерски брандове от целия свят – японския Isamu Noguchi, испанския Jaime Hayon, италианския Flos, американския Norman Cherner, английския Michael Anastassiades. Приносът на съпругата му е фотография на Хенрик Саксгрен в трапезарията, изобразяваща огромен айсберг край бреговете на Гренландия – спомен от нейната родина.

„В Дания имаме само три слънчеви месеца и тогава се стараем да прекарваме колкото се може повече време навън – казва актьорът. – Затова толкова харесвам климата на Калифорния и възможността за използване на външните пространства – по цял ден съм в басейна.“ Любимото място на звездата от „Игра на тронове“ е градината. „Обичам да седя в нея. Красиво е, мога да помириша цветята и като цяло е екзотично преживяване.“

Очарован от външните пространства, толкова лежерни и носещи духа на Калифорния, Костер-Валдау си казва, че ако може да ги допълни със скандинавски мебели, мястото ще стане съвършено. Така и прави. Когато къщата е завършена, той пристига първо с по-малката си дъщеря и двамата нервно очакват Нукака, която до този момент не я е виждала. За щастие г-жа Костер-Валдау също се влюбва в мястото и много скоро цялото семейство вече се чувства у дома.

Spread the love
More from Дона Делова
Дискретният чар на високото IQ
Нашата великолепна седморка: световноизвестни хубавици с не толкова популярни постижения на интелекта...
Read More
0 replies on “Домът на Николай Костер-Валдау – скандинавски дзен в Лос Анджелис”