Д-р Ваня Цекова: Бондинг на фасадата, имплант вместо мост

За естетичните и лечебните процедури в стоматологията, за навлизането на роботите и за новите тенденции говори управителката една от най-модерните дентални клиники у нас

Забелязвам все по-отчетливи пукнатини по емайла на резците си. Отвреме навреме, докато дъвча, усещам да се отчупват миниатюрни парченца от тях. В резултат релефът им се променя и това ме кара да потърся консултация със стоматолог. Този, който се грижи за зъбите ми от години, предлага да ми сложи брекети за изправяне на захапката и едва след това – т.е. след няколко години – да премине към решаване на проблема. Отказвам, предполагайки, че след толкова време той ще се е задълбочил до степен, в която ще трябва да сменям ченето. И точно в този момент ме намира Ирина Флорин, изключително доволна от новата си фасада, направена от д-р Ваня Цекова.

И ето ме при нея в прекрасната стоматологична клиника, която управлява – Кавидент. Като един много любопитен пациент.

Д-р Цекова, как ще спасите зъбите ми от изронване?

Единият вариант, който препоръчвам, е бондинг, най-предпочитаната естетична процедура. По-трудно е за моделиране и не всеки го умее, но не е нещо сега измислено. Става на момента, доста по-евтино е от керамичните фасети, които са другият начин за корекция на вашия дефект.

Кога се прави бондинг и кога – фасети?

Ако правя цялостна рехабилитация, при много изтрити зъби препоръчвам само фасети. Процедурата е сложна, работи се със зъботехник. Трябва да се прави всичко накуп с еднакъв материал, за да е и цветът еднакъв. Ако вторите ви зъби са с коронки или с фасети, ще е нелепо да ви направя първите с фотополимер. Винаги ще има разлика заради материала. Фасетите са от керамика, много по-добър материал. От друга страна обаче, циментът, с който се залепват, старее. Ако нещо се счупи, се налага да се смени. При бондинг се прави преполиране. И в двата случая обаче все трябва да се внимава при дъвчене – да не захапете вилицата например.

Каква е максималната възраст, при която може да се коригира захапката?

Няма такава. Брекети може да се поставят по всяко време.

От гледна точка не само на естетиката, а и на денталното здраве какво се променя при поставянето на брекети?

Когато зъбите не са подредени правилно, те задържат повече плака, тъй като са трудни за почистване. А това води до възпаление на венците, кариеси. Оттам насетне идват проблеми от сорта неправилно натоварване на зъба, изтриване в някои области. Когато зъбът се натоварва неправилно, това води към проблеми на костта – загуба на кост, пародонтит…

Съществува ли вече 100% лечение на пародонтозата?

Не точно. По-скоро лечението е стриктно поддържане на хигиената на устната кухина професионално и вкъщи и задържане на резултата. Като казвам почистване, то е изглаждане, почистване на инфектирани гранулационни тъкани, а не само на зъбен камък.

Моля, припомнете ми оптималните срокове за почистване на зъбен камък!

На всеки шест месеца, ако нямате много коронки и импланти. За притежателите им срокът е не по-дълъг от четири месеца. Защото при тях има повече плакозадържащи места. 

Как влияе лазерът на пародонтозата?

Прилагането му е нещо допълнително. Той убива бактериите, стимулира зарастването на тъкани, регенерира. Ползва се, но няма нищо, което да възстанови костта. В определени случаи може да се добави кост, но невинаги.

Казахте ми, че имам амалгама за смяна. Защо не е хубаво да си ходя с тези пломби, които са издържали от ученическите ми години досега?

Амалгамата е стар материал. Освен това в случай като вашия не знаем какво има отдолу – има процепи, отчупвания на ръбчета, където проникват бактерии. В някои държави вече е забранено да се работи с амалгама, тъй като съдържа отровни вещества като живак например. При премахването на пломби от амалгама има специални уреди на стоматологичните столове – в Европа са задължителни – които задържат амалгамените стружки. Предотвратяват попадането им във водата, а оттам в почвата, това е грижа за опазване на околната среда. От амалгамата явно не се умира, но по-добре да спре използването й в стоматологията. Дори от чисто естетически съображения – кой би искал да има черен зъб!

Поставяте ли златни коронки?

По принцип златото е най-добрият материал. Има вариант да се направи отдолу злато, отгоре керамика. Заради естетиката. Нямаме много желаещи за такива коронки.

О, гледах филм за най-богатите цигани в Европа, за които броят на златните зъби в устата е белег за състоятелност. Един дори беше позлатил и зъбите на кучето си.

Е, ние такива пациенти нямаме. То наистина е много скъпо, но кой ще си избере злато пред чиста керамика или цирконий? А злато и отгоре керамика и като цвят става красиво, защото златото дава красив нюанс, което всъщност е едно от многото му предимства.

Споменахте, че работите с апарат, с който може да изработи коронка за няколко часа.

Когато го купихме, бяха общо 10 хиляди в целия свят. Само още един колега в България го притежаваше. Впоследствие стана по-достъпно като технология…

Тази апаратура ще изяде ли хляба на зъботехниците?

Не, едва ли. Има неща, в които няма как да се замести зъботехникът. Има и зъботехнически версии на този уред, използващ технологията CAD CAM. За по-големи конструкции. Докато зъболекарските се ползват за единични коронки или за по-малки мостове.

Навлизат ли роботи в стоматологията?

Да, това е точно робот. Реално е като 3D принтер, макар да е по-скоро фреза. Проектира се зъбът на компютъра и от блокче цирконий изключително прецизно машината фрезова зъб, който се циментира.

Това е апаратура, за която доскоро никой не беше чувал, а в същото време технологията съществува от 20 години. Просто не е застъпена по клиниките и пациентите не знаят за нея. Аз съм учудена как на много хора не им е предложено да си поставят импланти вместо мостове. А имплантите години вече ги има.

Може би е заради цената. Ако направите съпоставка, колко е оскъпяването на корекцията с имплант вместо с мост?

Цената на имплантите е различна. Но един мост, за да се направи, трябва да се изпилят съседните два зъба, за да им се поставят коронки. А това оскъпява процедурата. Ако се сложи имплант, той е съчетан с коронка, но само една. При мост коронките са три.  Имплантът има и предимството, че не са унищожени съседните два зъба. Често трябва да бъдат обработени и канали, което също има цена. Така излиза, че поставянето на имплант изобщо не е по-скъпо от моста, а е по-щадящо.

А това е тенденция в развитието на стоматологията, нали?

Разбира се. Иглите за упойките станаха тънки като конец. Стремежът е да се работи микроинвазивно, по-щадящо за зъбите. Освен това лечението им стана интердисциплинарно, както е в нашата клиника. Пациентът минава през специалисти от различни специалности и това вдига качеството на услугата.      

Spread the love
More from Ваня Шекерова
Доц. д-р Свилен Маслянков: „Сам хирург трудно може да излекува рака“
За успешна терапия на онкологичните заболявания е нужна обмислена стратегия, във всяка...
Read More
0 replies on “Д-р Ваня Цекова: Бондинг на фасадата, имплант вместо мост”