Желязната годишнина – 10 години „Игра на тронове“

© 2021 HBO Europe, Inc. All rights reserved 1

Точно преди 10 години телевизията се промени коренно, защото през април излезе първият епизод от сериала, който промени облика на сериалите. Този сериал е „Игра на тронове“. Днес, 10 години по-късно, това продължава да е сериалът, който държи първенството сред най-успешните, най-скъпите, най-епичните и най-харесваните продукции. Може да не сте гледали „Игра на тронове“, но сте чували за него.

Сериалът направи звезди актьорите Питър Динклидж, на когото донесе и един „Златен глобус“ и четири награди „Еми“, Емилия Кларк, Николай Костер-Валдау, Софи Търнър, Мейзи Уилямс, Кит Харингтън, Лена Хийди, Джейсън Момоа, Алфи Алън, Гуеднолин Кристи и още много други. Превърна ирландеца Джак Глийсън, изиграл Джофри Ланистър, в най-мразения човек, а Нощния крал в най-голямото страшилище.

Неговите създатели – от Джордж Р. Р. Мартин, който е автор на книгите, до Дейвид Бениоф и Д.,Б. Уайс, които са създатели на сериала – също се превърнаха в обичани и мразени публични фигури.

„Игра на тронове“ толкова вдигна нивото на телевизията, че всичко сравнено с него изглеждаше като евтина имитация. Сюжетните му обрати и образите влязоха под кожата на зрителите и може би заради това финалният 8 сезон беше толкова крайно разочароващ за всички фенове. Това не променя факта, че „Игра на тронове“ промени облика на модерната поп-култура, като наля свежа кръв и различна визия в нея.

Николай Костер-Валдау споделя: „Игра на тронове“ ме научи, че в този бизнес никога не знаеш какво може да се превърне в хит. Когато започнахме шоуто, казах на приятелите си, че ще снимам сериал за НВО. Онази част за НВО те казаха, че е супер, но после ме попитаха за какво ще е шоуто… За гангстери ли, драма ли ще е, какво? А аз им казах: „Не, не, вид фентъзи, с дракони и магии“. И хората ме поглеждаха и аз четях в погледа им, че си казват: „О, боже, това ще е тотален провал“. Години по-късно телевизията е на такъв етап, че всеки канал или платформа се опитва да направи някаква своя версия на „Игра на тронове“. Урокът е, че не можеш да го прибереш в бутилка, защото няма формула. Трябва да измислиш нещо ново и оригинално.

„Игра на тронове” е голяма част от живота ми. Това са 10 години. Тогава бях наистина някакво невинно дете. Нямах никаква идея как работи индустрията, нямах идея каква съм самата аз, нямах идея какво ще бъдете самото шоу, изобщо нямах идея за живота. И тогава „Игра на тронове” се случи и стана причина едни от най-важните моменти в живота ми да се случат. От дете бързо се превърнах във възрастен. Така че, да кажа „чао” на шоуто е като да кажа „чао” на тази част от себе си. Което е много важно. Същото е като да напуснеш родния си дом, да приключиш училище, защото това са важните неща, които ти се случват. Беше едно страхотно пътуване.“, споделя Емилия Кларк.

По повод 10-тата годишнина на „Игра на тронове“ HBO споделиха кадри от първото четене на маса на новия сериал от вселената на Джордж Р. Р. Мартин – House of the Dragon, който ще разказва предисторията на Дома Таргериън, а действието се развива 300 години преди събитията в „Игра на тронове“. В новата продукция участват Емма Дарси, Мат Смит, Оливия Кук, Рис Ифанс, Стив Тусейнт и Пади Синсидин, които виждате и на снимките. Премиерата пък е насрочена за 2022 година.

А по повод годишнината ние ви споделяме 10 интересни факта за сериала.

  • „Игра на тронове“ , чийто първи епизод бе с премиера на 17 април 2011-та година, се излъчва в 207 държави и територии. Гледаемостта на всички сезони до момента само за Щатите е 133,1 милиона (първи сезон – 9.3 млн.; втори сезон – 11.6 млн.; трети сезон – 14.4 млн.; четвърти сезон – 19.1 млн; пети сезон – 20.2 млн; шести сезон – 25.7 млн.; седми сезон – 32.8 млн.)
  • С повече от 100 лиценза за излъчване по света „Игра на тронове“ е най-популярното заглавие в историята на HBO.
  • За всичките си осем сезона „Игра на тронове“ е сниман в 10 държави: Северна Ирландия, Република Ирландия, Мароко, Малта, Испания, Хърватия, Исландия, Щатите, Канада и Шотландия. Първенец по брой локации за снимки е Северна Ирландия с цели 49. Белфаст, в Северна Ирландия е домът на Titanic Studios, където има шест снимачни платформи, в които са изградени Зимен хребет, Кралски чертог, Великата септа на Бейлор, Залата на лицата, Къщата на черното и бялото и иконичната Тронна зала.
  •   Постпродукцията на сезоните отнема доста седмици, чиито брой нараства с всеки следващ сезон: първи сезон – 17 седмици; втори – 21; трети – 20; четвърти – 21; пети – 22; шести – 24; седми – 30, а постпродукцията на финалния осми сезон отнема цели 42 седмици.
  • За всички осем сезона само в Северна Ирландия към редовния снимачен екип са ползвани 12,986 статисти.  По време на осмия сезон за различни сцени в Северна Ирландия са ползвани близо 2 тона гумен материал и 1.5 тона метал за оръжия и са излети 1,300 бойни щита. Отделно за финалните 6 епизода са ползвани над 18 000 литра фалшива кръв, 40 километра плат за костюми; 21 000 свещи и 37 км въжета за прикрепване на различни конструкции.
  • За впечатляващите визуални ефекти на сериала са работили 40 специализирани студиа от 13 държави, сред които от Испания, Германия, Нова Зеландия, Китай, Швеция и Индия.
  • Най-дългото поставяне на сценичен грим е било за актьорите в роля на Децата на гората – цели 7 часа на човек.  Над 12 000 перуки са ползвани през сезоните, а финалният вид на отличаващата се прическа на Денерис отнема повече от два месеца проби и тестване и седем прототипа.
  • За всичките си сезони до момента „Игра на тронове“ има 132 номинации за „Еми“, от които печели 47.
  • Под мотото „Желязната годишнина“ HBO планира да отпразнува 10 години от създаването на сериала. На пазара трябва да се появи и уникално яйце на Фаберже и поредици бири, посветени на сериала, както и различни фигурки.
  • Сериалът House of Dragon, от който ви показахме снимки по-горе, е само един от няколкото проекта от вселената на „Игра на тронове“, по които се работи в момента. Освен него НВО вече е дало зелена светлина на още два сериала, свързани с вселената на „Игра на тронове“ – единият е Tales of Dunk and Egg, а по НВО МАX, който скоро пристига и у нас, ще се появи и анимационен сериал от този магичен измислен свят.
Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Теди&Влади в ролята на БиоЛогични хора
Теди Кацарова и Владислав Хаджиперев – певица и фитнес инструктор, излизат от...
Read More
0 replies on “Желязната годишнина – 10 години „Игра на тронове“”