Живот в затъмнение

Според психоложката Робин Стърн има 20 признака дали сте жертва на завоалирано психологическо насилие, определяно като газлайтинг

Под влияние на популярната психология и откровените разговори за менталното здраве все по-често се замисляме дали не сме “токсични”, дали не сме в отношения с “токсичен партньор”. Изваждаме от дълбините на съзнанието си и преработваме детските травми, усвояваме понятия като ейджизъм, виктим-блейминг, осъзнаваме опасността от завоалираното психологическо насилие – газлайтинг. 

Какво е това

Газлайтинг е вид психо насилие, при което насилникът поставя под съмнение адекватността на жертвата. Това означава, че той/тя системно обезценява вашите фактически постижения и действия, както и реалистичността на вашите възприятия. Газлайтинг не е просто критика по ваш адрес или спор. Газлайтинг е устойчив стил на поведение, в което основен начин за манипулация на другия е привеждането му в съмнение в собствената му нормалност.

Откъде идва терминът

«Газлайтинг» е производно от заглавието на пиесата на Патрик Хамилтън Gaslight и нейната екранизация през 1944-а с Ингрид Бергман в главната роля. Според сюжета героинята на Бергман Пола постепенно полудява по вина на мъжа си. Опитвайки се да прикрие своите престъпления, той й внушава, че всички нейни подозрения са израз на болезнена мнителност.

Кой е подложен на газлайтинг

Газлайтинг може да има само между много близки хора. Той често започва в ранното детство, когато родителите карат детето да се съмнява в своята нормалност, сравняват го с другите деца и поддържат у него усещането, че нещо не е както трябва. Именно такива деца в живота си на възрастни са податливи на газлайтинг, тъй като у тях е силно вкоренено съмнението и постоянно се питат дали всичко е наред с тях. Такъв човек много трудно устоява и се противопоставя на опити за газлайтинг.

Как се разпознава газлайтинг

В никакъв случай не бива да се определя като насилие всяко съмнение на близък във вашето мнение или несъгласието му с него. Границата обаче е доста тънка. Важно е да следите своите емоции и чувства. Специален чек лист е съставила психоложката Робин Стърн в книгата The Gaslight Effect. С негова помощ може да проверите дали не сте жертва на газлайтинг.

1.            Постоянно се съмнявате в себе си и в своите действия.

2.            Постоянно се питате дали не сте твърде чувствителни.

3.            На работа често сте объркани или дори паникьосани.

4.            Непрекъснато се извинявате на родители, приятели, интимни партньори.

5.            Често мислите, че не сте достатъчно добра като съпруга, дъщеря, професионалистка, любовница, приятелка.

6.            Не може да разберете защо сте нещастни, въпреки че има толкова хубави неща в живота ви.

7.            Купувате си разни неща, мислейки как ще ги оцени партньорът ви. 

8.            Често се извинявате пред близките си за неговото поведение.

9.            Предпочитате да скривате информация от близки и познати, за да не се налага да се обяснявате.

10.          Чувствате, че в живота ви нещо не е както трябва, но не можете да го изразите ясно и да споделите своите опасения.

11.          Лъжете, за да избегнете унижение или да се окажете рязко осъдени.

12.          Изпитвате трудност при вземането дори на най-незначителни решения.

13.          Мислите и премисляте, преди да започнете да говорите дори и на суперневинна тема.

14.          Преди завръщането у дома на вашия партньор автоматично започвате да проверявате дали не сте направили нещо не както подобава.

15.          Струва ви се, че преди сте били друг човек: по-уверен в себе си, весел и отпуснат.

16.          Предпочитате да общувате с партньора си чрез неговия секретар или помощник, когато трябва да му съобщите лоша новина.

17.          Струва ви се, че никога нищо не ви се получава.

18.          Децата ви понякога се опитват да ви защитят от партньора ви.

19.          Дразнят ви хора, с които преди сте общували безпроблемно и леко.

20.          Чувствате се безрадостни и безнадеждни.

Какво да направите

Да се спори с газлайтър, е загубена кауза. Него не го интересуват логиката, фактите, доводите. Ако го убеждавате с факти, той започва да подбелва очи и да въздиша, така че не може да го победите по този начин. Просто трябва да излезете от сферата му на емоционално влияние и да си върнете усещането за това коя сте вие. Ако по принуда съжителствате с такъв индивид, трябва да сте сигурни, че отношенията ви са базирани на зависимост и съзависимост и от тях е много трудно да се измъкнете. С внимание трябва да формулирате какво точно изпитвате към този човек. Понякога, след като усетят съпротива, газлайтърите променят тактиката си – извиняват се, превръщат се в жертвоготовни партньори до степен техните жертви да започнат да ги защитават и да се опитват да ги спасяват. Човешката психика има свойството да “избелва”, да изсветлява спомените в полза на приятното. Така че попадайки в съзависимост, забравяме лошото и се фокусираме само върху доброто.

Най-важно е в обкръжението на жертвата на газлайтъра да има други хора,  други контакти, т.е. такива, с които да може да си сверява часовника. Добре е да има и психотерапевт, една от устойчивите фигури, която успява да върне на жертвата идеята за нормалност. В зависимост от дълбочината на проблема добре работи груповата терапия.

Нужно е да помните, че човек, прилагал газлайтинг, рано или късно се връща към него, ако не отидете на терапия или рехабилитация. Не бива да очаквате разкаяние и промяна – поемете отговорността за своя избор. С родителите не може да избирате нищо освен своите граници и дистанциране.

Spread the love
More from Ваня Шекерова
Идиличната Егея
Завръщането към морските приключения след пандемията от ковид започва с прието предложение...
Read More
0 replies on “Живот в затъмнение”