Завеса за коса

Спусната или дръпната? Не сме сигурни кой вариант ни хареса повече. И в двата случая е ясно: пролетта бретонът е задължителен. И точка

На бас, че в тийнейджърските си години със сигурност поне веднъж сте искали да сте с бретон. Ако и по време на карантината миналата година не сте се решили да го отрежете сами, сега е моментът. Но не само защото падащата на челото коса винаги е опция. Кой знае, може би в апокалиптичното бъдеще, което вещаят Миуча Прада и Ралф Симънс, съавтор на колекцията на Prada, няма да разполагаме със стилизиращи инструменти, а само с ножица. (Стара истина е, че по време на криза жените подстригват косата си на бретон.) При някои модели тежката „драпировка” напълно закрива очите. При други е дръпната, тоест разделена в средата и спускаща се до средата на лицето. Възраждайки тренда ugly chic, лансиран от Миуча пред 1996 г., новаторските прически доразвиват темата за небрежна хлапашка красота с андрогинно излъчване. Отправна точка при създаването им е амбумът Isolated Heroes с фотографии на улични модели за шоуто на Симънс SS’2000. Вдъхновен от близките до естетиката на 90-те мъжки прически, топкоафьорът  Гуидо Палао ги трансформира в женски, като умишлено променя цялостната геометрия на подстригването. Именно на рязката разлика между дължината на косата (визуално горната част на косата дисонира с общия обем) се дължи ефектът на карантинните бретончета, както ги нарекоха експертите.

Навременния подход (затварянията продължават да се затягат и разхлабват по целия свят) приветстват и други стилисти. Valentino, Givenchy, Louis Vuitton, Coperni… На подиума цари бунтарска атмосфера. Въпреки множеството варианти за бретон в пролетните колекции именно при Paco Rabanne стилът преживя най-драматичния си момент. Спускащата се до скулите коса, умишлено закриваща очите на моделите, е опция за месеците, които може да минат между посещението в салон. Да не говорим, че намалената видимост спестява напъните да постигнем основите на фризьорството вкъщи. Освен прав бретонът може да е леко навит. На визията в стил шикозни френски момичета залагат Hermes и Sandro. Срещат се и привърженици на техниката „направи си сам”. За Undercover неумението за работа с ножиците не е проблем. Начинът за носене на бретон не изисква равномерност, твърди и MM6 Maison Margiela. „Ресните” в XXL размер са като накълцани от тъп инструмент.

Spread the love
Tags from the story
More from Свобода Сидерова
Тату вместо макиаж
Кръщение, причастие, сватба, погребение… Дефилетата на Simonе Rocha често са вдъхновени от...
Read More
0 replies on “Завеса за коса”