Името е Страйк, Корморан Страйк

Може би сте чували легендата за раждането на забуления в мистерия образ на автора Робърт Галбрейт и създаването на неговия Корморан Страйк. Една модерна, мъжкарска версия на емблематичния английски детектив, който разрешава престъпление само благодарение на своя ум, бдителност и изобретателни манипулации.

Следите на тази история водят до един приятен пролетен ден в Лондон през 2013, когато на пазара излиза „Зовът на кукувицата“.  Автор е неизвестният тогава Робърт Галбрейт. Романът е вид експеримент. Впоследствие се оказва, че е написан от Дж. К. Роулинг – мегазвезда на литературата за деца и за възрастни. Роулинг прави този „експеримент“, за да види дали все още става за четене сред обикновените хора, без да носи ореола си на „онази, която написа Хари Потър и натрупа милиони“.

Историята в романите на Галбрейт, вече прераснали в поредица, разказва за недъгав, странен, грозноват, но харизматичен частен детектив на име Корморан Страйк и неговата току-що появила се асистентка Робин Елакот. Модерните Холмс и Уотсън. Двамата се гмуркат в страната на добре написаната кримка и в духа на най-успешните произведения в жанра. Четири години по-късно те са любими на публиката и тя иска следващата стъпка – да ги види на екран.

„Случаите на Корморан Страйк“ вече три години и общо три сезона, вълнува зрителите на криминалния жанр. Харизматичният Том Бърк заема централната роля на Корморан Страйк, а като негов личен Уотсън, дясната му ръка, неотменима помощ и пиперът на неговата сол, е актрисата Холидей Грейнджър в ролята на Робин Елакот. Двамата правят супер отбор, който преследва луди изнудвачи, подмолни убийци на супермодели, зли и отхвърлени жени и прочие откачалки.

Третият сезон на „Случаите на Корморан Страйк: Смъртоносно бяло“, адаптиращ четвъртата книга на Галбрейт от поредицата, вече е тук, за да задоволи глада ви за едно добро, старомодно и освежаващо убийство. Продукция на Cinemax и BBC, у нас сериалът пристига по HBO и може да бъде гледан и на платформата HBO GO, при това накуп.

Ако не сте чели четвъртата книга или въобще нищо от поредицата за детектива, което е истинска загуба, то сериалът ще ви хареса още повече. Всичко в „Смъртоносно бяло“ започва като един обикновен криминален сюжет – с луд мъж, който твърди, че е видял убийството на младо момиче. Натам сюжетът се оплита и в него влизат крайнолеви рецидивисти, подмолен политик, който е изнудван, отхвърлен син и една зла мащеха. В общо четири епизода, които се гледат на един дъх, Корморан Страйк води зрителя из най-красивите места в Лондон, като величествата сграда на Парламента, тучната британска провинция и околните графства. Сюжетът се оплита дотолкова, че ако не внимавате може и да изпуснете уликите, но като истинска модерна мистерия, позоваваща се на класиката, „Смъртоносно бяло“, разкрива всички карти във финалните си моменти.

„Случаите на Корморан Страйк“ е като дъвчащи бонбони, които не ви се искат да свършват. Любопитен, вълнуващ и без претенции сериалът е една от онези добри адаптации на оригиналния си книжен носител и независимо дали изберете него или книгата, то ще ви достави нужното удоволствие. Освен това съвсем скоро излиза и петата книга от поредицата – „Тревожна кръв“.

„Случаите на Корморан Страйк“ е като щипка арсеник в ония стари дантели. Като дъвка, на която не й свършва сладкото, като мистерия в късен следобед, когато някой решава загадка пред вас, докато вие сте затаили дъх. Харизматичните актьори и величественият Лондон за фон са просто бонуси. Сериалът е достойна мистерия, която ще ви държи будни и развълнувани дълго време, след като свърши.

Граденето на добро убийство е по-трудно, отколкото някой може да си представи и малко са майсторите, които могат да го разкажат. Дж. К.Роулинг, както се оказва, е един от тях. А третият сезон на „Случаите на Корморан Страйк: Смъртоносно бяло“ ще ви донесе същото удоволствие, каквото носи и добрата чаша чай в късен и дъждовен следобед. Много такива предстоят, а сериалът е само на клик разстояние.

Приятно разгадаване! 

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Селена Гомес: Без фалшиви усмивки, смешна до сълзи
Много време мина, откакто Селена Гомес беше тийн звезда. Днес ние я...
Read More
0 replies on “Името е Страйк, Корморан Страйк”