Името е Страйк, Корморан Страйк

Може би сте чували легендата за раждането на забуления в мистерия образ на автора Робърт Галбрейт и създаването на неговия Корморан Страйк. Една модерна, мъжкарска версия на емблематичния английски детектив, който разрешава престъпление само благодарение на своя ум, бдителност и изобретателни манипулации.

Следите на тази история водят до един приятен пролетен ден в Лондон през 2013, когато на пазара излиза „Зовът на кукувицата“.  Автор е неизвестният тогава Робърт Галбрейт. Романът е вид експеримент. Впоследствие се оказва, че е написан от Дж. К. Роулинг – мегазвезда на литературата за деца и за възрастни. Роулинг прави този „експеримент“, за да види дали все още става за четене сред обикновените хора, без да носи ореола си на „онази, която написа Хари Потър и натрупа милиони“.

Историята в романите на Галбрейт, вече прераснали в поредица, разказва за недъгав, странен, грозноват, но харизматичен частен детектив на име Корморан Страйк и неговата току-що появила се асистентка Робин Елакот. Модерните Холмс и Уотсън. Двамата се гмуркат в страната на добре написаната кримка и в духа на най-успешните произведения в жанра. Четири години по-късно те са любими на публиката и тя иска следващата стъпка – да ги види на екран.

„Случаите на Корморан Страйк“ вече три години и общо три сезона, вълнува зрителите на криминалния жанр. Харизматичният Том Бърк заема централната роля на Корморан Страйк, а като негов личен Уотсън, дясната му ръка, неотменима помощ и пиперът на неговата сол, е актрисата Холидей Грейнджър в ролята на Робин Елакот. Двамата правят супер отбор, който преследва луди изнудвачи, подмолни убийци на супермодели, зли и отхвърлени жени и прочие откачалки.

Третият сезон на „Случаите на Корморан Страйк: Смъртоносно бяло“, адаптиращ четвъртата книга на Галбрейт от поредицата, вече е тук, за да задоволи глада ви за едно добро, старомодно и освежаващо убийство. Продукция на Cinemax и BBC, у нас сериалът пристига по HBO и може да бъде гледан и на платформата HBO GO, при това накуп.

Ако не сте чели четвъртата книга или въобще нищо от поредицата за детектива, което е истинска загуба, то сериалът ще ви хареса още повече. Всичко в „Смъртоносно бяло“ започва като един обикновен криминален сюжет – с луд мъж, който твърди, че е видял убийството на младо момиче. Натам сюжетът се оплита и в него влизат крайнолеви рецидивисти, подмолен политик, който е изнудван, отхвърлен син и една зла мащеха. В общо четири епизода, които се гледат на един дъх, Корморан Страйк води зрителя из най-красивите места в Лондон, като величествата сграда на Парламента, тучната британска провинция и околните графства. Сюжетът се оплита дотолкова, че ако не внимавате може и да изпуснете уликите, но като истинска модерна мистерия, позоваваща се на класиката, „Смъртоносно бяло“, разкрива всички карти във финалните си моменти.

„Случаите на Корморан Страйк“ е като дъвчащи бонбони, които не ви се искат да свършват. Любопитен, вълнуващ и без претенции сериалът е една от онези добри адаптации на оригиналния си книжен носител и независимо дали изберете него или книгата, то ще ви достави нужното удоволствие. Освен това съвсем скоро излиза и петата книга от поредицата – „Тревожна кръв“.

„Случаите на Корморан Страйк“ е като щипка арсеник в ония стари дантели. Като дъвка, на която не й свършва сладкото, като мистерия в късен следобед, когато някой решава загадка пред вас, докато вие сте затаили дъх. Харизматичните актьори и величественият Лондон за фон са просто бонуси. Сериалът е достойна мистерия, която ще ви държи будни и развълнувани дълго време, след като свърши.

Граденето на добро убийство е по-трудно, отколкото някой може да си представи и малко са майсторите, които могат да го разкажат. Дж. К.Роулинг, както се оказва, е един от тях. А третият сезон на „Случаите на Корморан Страйк: Смъртоносно бяло“ ще ви донесе същото удоволствие, каквото носи и добрата чаша чай в късен и дъждовен следобед. Много такива предстоят, а сериалът е само на клик разстояние.

Приятно разгадаване! 

Spread the love
Публикувано от
Още от Зорница Аспарухова

Бохемска София

Ако още не сте чували за „Бохемска София“, позволете ни да ви...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ