И Оскари-те са за…

oscari 95 navalgni

Журналистът Христо Грозев стана част от историята на наградите „Оскар“, връчени снощи в Лос Анджелис. Българинът е част от екипа на филма „Навални“, който спечели в категорията пълнометражен документален филм.

„Дължим много на Христо Грозев, Христо ти рискува толкова много и направи толкова много за този филм. Блaгoдарим и на Алексей Навални и семейството му”, каза режисьорът Даниел Роър. Съпругата на Навални – Юлия, благодари на Академията и заяви, че съпругът й е в затвора заради битката му за демокрация в Русия с „омразния режим на Путин”.

hristo grozev

Христо Грозев

Церемонията за наградите на Академията за филмово изкуство е 95-та поред и предизвика много вълнения в редиците на Холивуд. До последно се спекулираше с имената на победителите, но най-накрая те са ясни.
За най-добър актьор в главна роля наградата взе Брендън Фрейзър за „Китът“. С него в категорията се бореха Пол Мескал за „Aftersun“ и Бил Найги за „Да живееш“, Остин Бътлър за „Елвис“, Колин Фарел за „Баншите от Инишерин“,

При дамите очаквано наградата получи Мишел Йео за „Всичко навсякъде наведнъж“. В категорията сред номинирани бяха Кейт Бланшет за „Тар“, Ана де Армас за „Блондинка“, Андреа Рейсбъро за „За Лесли“, Мишел Уилямс за „Семейство Фейбълман“.

„Не позволявайте на никого да ви казва, че сте „прецъфтели”, каза тя което беше съпроводено с бурни аплодисменти и смях.

За приза най-добър режисьор се състезаваха Мартин Макдона за „Баншите от Инишерин“, Даниел Куан и Даниел Шайнърт за „Всичко навсякъде наведнъж“, Стивън Спилбърг за „Семейство Фейбълман”, Тод Фийлд за „Тар” и Рубен Йостлунд за “Триъгълник на тъгата“. „Оскар”-ът беше връчен на режисьорите на „Всичко навсякъде наведнъж”.

Ке Хуи Куан взе „Оскар” за поддържаща мъжка роля. В емоционалната си реч при приемането на награда Куан разказа за това, че е сбъднал американската мечта. „Тръгнах от дома си в лодка, бях в бежански лагер, а сега съм тук”, сподели актьорът през сълзи. Той благодари на всички, които са му дали шанс и на семейството си за подкрепата.

За поддържаща женска роля наградата получи Джейми Лий Къртис за участието си във „Всичко, навсякъде, наведнъж”.

За адаптиран сценарий „Оскар” получи „Жените говорят“.

Номинирани за оригинален сценарий бяха „Баншите от Инишерин“, „“Всичко навсякъде наведнъж“, „Семейство Фейбълман“, „Тар“ и „Триъгълник на тъгата“. Призът получи „Всичко навсякъде наведнъж”.

В категорията за музика наградата беше присъдена на Волкер Бертелман за „На западния фронт нищо ново“.

Наградата за най-добър звук беше присъдена от Академията на „Топ Гън: Маверик”

Spread the love
More from divamagazine.bg
Световни изпълнители диктуват ритъма на SOFIA LIVE FESTIVAL 2024
На Арена София (Колодрума) от 21 до 23 юни за четвърта поредна...
Read More
0 replies on “И Оскари-те са за…”