Календар на градинаря

Миналата пролет бяхме под ключ и дори не забелязахме как разцъфват  цветята. Тази ще им се възхищаваме независимо от епидемиологичната обстановка 

През всеки сезон ни идва отвътре да споделим цитат от „Дяволът носи Прада”, но този път ще го спестим. Да, цветният принт не е сензация. От изтъркано клише той се превърна в модна константа, която се появява на хоризонта всеки път независимо дали искаме или не. Езикът не се обръща да кажем, че ни е омръзнало. И второ, дизайнерите впрегнаха творческите си ресурси, за да ни поднесат флоралното изявление по новаторски начин. Принтовете радват с разнообразие: малки нежни цветя, сякаш току-що откъснати от поляната (Erdem, Michael Kors, Andrew Gn, Emilia Wickstead, Preen by Thornton Bregazzi, Kwaidan Editions), се редуват с извънгабаритни щампи, които може да се видят дори на екрана на телефона (Marchesa, Valentino, Isabel Marant, Adam Lippes, Trina Turk, Christopher John Rogers). Dolce&Gabbana прибягна до техниката пачуърк заради проблеми с доставчиците на тъкани, причинени от пандемията. Saint Laurent пък налага комбинацията с марабу. Котират се и абстрактни рисунки. Леко размазаните композиции напомнят платна на импресионисти (Prada, Jason Wu, Zimmermann, Kenzo). Мащабите на тренда означават само едно: дори градинарството да не ви е присърце, време е да засадите цветя – поне в гардероба. 

Визажистите вече го направиха. Резултатът е ефирни флорални докосвания. Използвайки лицето като платно, марките издигат макиажа на следващо ниво. За Anna Sui Пат Макграт рисува маргаритки с прозрачни листенца за акварелен ефект и розови или сини пъпки по бузите и слепоочията. Виртуалният свят на приобщаване и радост, пресъздаден от Collina Strada, е немислим без анимационните цветя около очите, изпълнени в техниката negative space в лимонено и мандариново. Противопоставянето на минимализма при прическите върви паралелно с опразването на цветарските магазини. Романтичната фантазия винаги е била визитна картичка на Rodarte, но в момента стимулът за подклаждане на въображението е особено силен. Венеца във формата на маргаритки от органза стилистите допълват с воал с дантелен край и живи цветя. Има нещо трогателно в 3D рамкирането на лицето. Ulla Johnson радва феновете на тренда „голо лице” с корона от цветя. Какво представлява колекцията Dolce&Gabbana без романтични аксесоари? Цветята украсяват предимно шалове, но в някои случаи са прикрепени отпред в красив букет. За да компенсира социалната дистанция, Christian Siriano „отглежда” гербери не само по туниките, но и по маските. Хрумката на Etro – апликации по краката, е креативност на макс.

Spread the love
Публикувано от
Още от Свобода Сидерова

Алхимия на противоположностите

Шибуя – район на Токио, гара и търговска зона, е истински „маяк“...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ