Капки от пъпки

Единствен в България, кинезитерапевтът Ангел Ангелов прилага гемотерапия,  система за превенция и лечение с помощта на екстракти от пъпки на доказани лечебни растения

Пъпката е зародиш и в нея е концентрирана мощта на лечебното растение, каквато няма в развития лист или цвят. В пъпките са най-младите клетки на растенията, техните стволови клетки, извличани в някои случаи и от върховете на корените им, а понякога и от плодове. Затова гемоекстрактите – гема на латински означава капка, а на английски е скъпоценен камък – са холистична терапия, която възстановява оптималното функциониране на целия организъм, балансира го и го хармонизира като система, давайки му възможност да се самовъзстановява и да се справя със заболяванията.

Всичко това научавам от Ангел Ангелов, първия в България сертифициран гемотерапевт, преминал обучение при Лорън Хюбеле, една от чиито книги е превел и издал – “Гемотерапия за всички, изграждане на имунитет при бебета и малки деца”. От нея всеки, който се интересува, може да научи и каква е историята на гемотерапията, за мен най-любопитно бе, че тя си има дядо, формирал основите й през 1959 г. с проучвания и публикации.

От тогава досега гемотерапията се е развила и в момента борави с над 80 гемоекстракта, които за разлика от познатите у нас билкови тинктури се правят от меристемни клетки на дървесни видове или храсти. Екстрактите са концентрирани и не е необходимо да се използва голямо количество. Всеки има специфично действие. Едни се прилагат при алергични състояния, при изгаряния, при язви или други кожни проблеми. Други – при колики, заболявания на червата и стомаха, гадене, повръщане. Трети са доказани за употреба при белодробни проблеми, астма, кашлица, задух. Четвърти – при грипоподобни състояния.

Подходите за лечение са два. Първият е алопатичен – боли ви стомахът или имате киселини, вземате екстракт, който помага. Другият подход, който е изградила и преподава Лорън Хюбеле, е комплексният. И Ангел е именно негов последовател, т.е. не подхожда директно към лекуването на някакво заболяване, а започва комплексно с балансиране на нервната, отделителната и ендокринната система.

Първо нервната система по Лорън Хюбеле

Преди 2 години, когато се запознава с гемотерапията, Ангел има нужда от успокояване на нервната система. Избрал (след консултация с гемотерапевт и попълване на въпросник) екстракт от полски клен. Скоро усетил ефекта от терапията – успокоил се, сънят му станал дълбок и пълноценен, изчезнали натрапливите мисли. Сега си дава сметка, че тогава е бил в състояние на задновагусов срив. “Вече две години, откакто прилагам гемотерапията върху себе си, не съм се разболявал тежко, не съм стигал до антибиотици или до други медикаменти”, казва Ангел.

В повечето случаи той работи по схемата на Лорън Хюбеле – започва с нервната система с по 1 капка на ден, микродозите действат най-ефикасно, макар че терапията е по-продължителна. Постепенно се стига до 3 капки дневно, като така се въздейства директно върху органите. Екстрактите се усвояват най-добре, когато се приемат разтворени в поне 100-120 мл течност (вода, чай или сок). Някои слагат дневната си доза в 1,5 л вода и пият от нея през деня.

Тъй като гемоекстрактите нямат странични ефекти, да не говорим за негативно влияние върху организма на приемащия ги, се допуска свободната им и самостоятелна употреба. Но за да има оптимални резултати от тях, най-добре е да ви ги назначи гемотерапевт. Ангел казва, че като минимум са нужни три консултации и ако мислите, че при първата ще избегнете попълването на въпросник и подробно интервю като с хомеопат, лъжете се.

Преди да се започне гемотерапия, трябва да се разбере дали пациентът се нуждае от хармонизация (дали има нужда някой да го изслуша), или се нуждае от тоник за нервната система (приятел, който да го изведе от рутината, да внесе в живота му малко разнообразие).

За да има пълноценно, адекватно и проследимо във времето въздействие гемотерапията, лечителят ще ви препоръча да участвате активно в нея. Да живеете здравословно, да приемате повече растителни храни, да се движите всекидневно и да си осигурявате едни осем часа сън.

Ангел пояснява, че терапията не изисква веганска или вегетарианска диета. Само отдръпване от месните, млечните и преработените храни, тъй като те причиняват натрупване на слуз и непрекъснато възпаление в организма. При децата обаче разнообразното хранене е закон и не се отстъпва от него.

Как се подбира подходящият екстракт

Не е тайна, че настойка от глог, от черен глог, помага на сърцето. Така че екстрактът от глог се използва при тежест в сърцето или голяма мъка, непрекъснато притеснение и депресия. Екстракт от смокиня се прилага, когато стресът и напрежението се отразяват на храносмилателната система и най-вече на стомаха. Някои получават рефлукс, други разстройство (диария). Полският клен има силно успокоително действие върху нервната система. Лешникът е незаменим при задух или невъзможност да поемаме дълбоко дъх.

Тонизира нервната система екстрактът от облепиха. Той действа чудесно, когато имаме неясноти, блокажи в мислите, ситуации, които не можем да отработим както ни се иска. Други екстракти, които действат като тоник за нервната система, са от бадем, сребърна бреза и дъб. Всеки от тях се приема при конкретни показания и точки на въздействие (къде по тялото се е натрупал стресът, къде усещаме блокажи). Следващото ниво е въздействие върху храносмилателната система, след нея – върху надбъбречните жлези. 

Детският имунитет по Лорън Хюбеле

При децата организмът реагира на лечението с гемоекстракти много по-бързо и оздравителните процеси настъпват по-лесно, отколкото при възрастните. Защото възрастните са се задръстили от години и е необходимо повече време да започне организмът да се изчиства и да се лекува, казва Ангел. 

Системно прилагана, гемотерапията изгражда здрава имунна система от най-ранна възраст. В книгата са описани състояния, които с правилната дозировка на правилно избрания екстракт се преодоляват леко и завинаги. Проблемът с коликите се решава с екстракт от смокиня – максимум след един ден бебетата започват да спят и да се хранят спокойно. Когато бебето спи неспокойно по друга причина, има екстракти, които не го упойват, а хармонизират нервната му система и така то се отпуска съвсем естествено.

Всичко това и още за мекото и изключително полезно въздействие на капките от пъпки върху бебетата и децата може да научите от книгата на Лорън Хюбеле, която между другото е отгледала три, а при нужда от съвет за лечение на вашите болежки и притеснения се обърнете към нейния последовател Ангел Ангелов. www.ergoncenter.com 

Spread the love
Tags from the story
More from Ваня Шекерова
Кестеновия човек
Ти нали обичаш да четеш и кримки? – пита Ади, преди да...
Read More
0 replies on “Капки от пъпки”