Класен британски екземпляр

Майкъл Фасбендър е мократа фантазия на жените по света и e почти перфектната комбинация между сексапил, харизма и талант. Трио, с което привлича неудържимо

Майкъл Фасбендър е от онези актьори, които всяка жена харесва. Достатъчно е само веднъж да го зърнете на екран и със сигурност ще влезете в клуба на почитателките му.

Роден в Хайделберг, Германия, от баща немец и майка ирландка, малкият Майкъл израства в красивата зелена Ирландия и се гордее с произхода си. Освен че носи у себе си ирландска и германска кръв, Фасбендър играе еднакво добре и на екран, и на сцена, и е адски надарен – физически и някак отвъд това. Защото размерът в този случай има значение. А пък и защото има хора, които просто го могат – Фасбендър е такъв.

Трудният път към Холивуд

За разлика от повечето си колеги Майкъл късно осъзнава, че актьорството е професията, в която иска да се развива. Мечтата за актьорска кариера идва, когато Майкъл е на 17 години и е избран да изиграе една от главните роли в студетнска пиеса. „Влюбих се в актьорството от първия път и никога не го оставих.“ И наистина го прави, макар никой от семейството му да не се занимава с това – по-голямата му сестра е невролог, а майка му и баща му държат ресторант.
Но подобно на избора на професията, така и стартът на кариерата е по-труден. Две години след като завършва училище, Майкъл се мести в Лондон. Там си наема агент, но започва да играе в малки продукции чак на 24 години. Първата му роля е в сериала Hearts and Bones, а след това получава и някакво екранно време в „Братя по оръжие“. Майкъл играе и в гигауспешния „300“, но заради ефектите и грима остава незабелязан от широката публика.

Голямата промяна идва някъде през 2007-а, когато независимият режисьор Стив Маккуин забелязва актьорските заложби на Фасбендър и го кани за първата главна роля – тази на Боби Сандс в „Глад“. Продукцията е базирана на реални събития за живота на Боби Санс  – републиканеца, който повежда гладните стачки в Северна Ирландия.

Майкъл се гордее с факта, че е изключително пунктуален актьор. За ролята в „Глад“ той прекарва близо 7 месеца в усилена диета и сваля над 12 килограма. Защото, когато играе водача на гладните стачки в Ирландия, трябва да е гладувал. Филмът съответно му носи първата сериозна награда – тази на British Independent Film Awards. „Глад” е посрещнат с овации от критиката, което кара различни режисьори да забележат красивия сексапилен актьор и да го поканят в своите филми.
Такъв е случаят с Куентин Тарантино. Той иска част от актьорския състав на филма „Гадни копилета“ за Втората световна война да бъде от почти неизвестни актьори. Така попада на Фасбендър, за когото научава, че владее перфектно немски, „макар тогава немският ми да беше малко поръждясал“, както казва самият Майкъл. И на Кристоф Валц, който пък до този момент участва предимно в немски филми. С този удар в каста си Тарантино представя на света двама от най-великолепните актьори в момента. По онова време Майкъл Фасбендър е на 32 години и неговият дълъг път към Холивуд едва започва.
Разбира се, след ролята на лейтенант Арчи Хикокс в „Гадни копилета“  Майкъл е далеч от славата на колегите си от екипа. На фона на Брад Пит, Илай Рот, Даян Крюгер и Кристоф Валц той остава някак на заден план, но далеч не и маловажен. Мощната му кървава смърт на екрана го запечатва в съзнанието на по-наблюдателните зрители. А те ще започнат да го търсят и в други продукции.

Сексът продава

След „Гадни копилета” вратата на Холивуд се отваря широко за сексапилния Майкъл. Дори неустоимата Чарлийз Терон казва за него:  „Още когато го гледах в „Глад“, си казах – по дяволите, този пич е адски добър.“

Не че мнението й повлиява особено, но почти безпроблемно Майкъл получава и следващата си успешна роля на Магнито във франчайза на Sony – X-men. И макар това да е филм по комикс, зелените очи на актьора и участието на имена като Джеймс Макавой, Дженифър Лорънс и Питър Динклидж вдигат нивото и докарват хора в залите. Да, нито един от тях няма да вземе „Оскар“, но какво от това. „Забавлявахме се жестоко на тези снимки“, разказват актьорите, когато представят последната част на филма. „Най-забавен беше Майкъл, тъй като единственото, което трябваше да прави, е да размахва ръцете си наляво и надясно и да гледа втренчено“, разказва Джеймс Макавой. Но такъв е животът, не е лесно да си супергерой.
След първия комерсиален хит на актьора – X-men, следват по-нишовите „Опасен метод“, където влиза в ролята на Карл Густав Юнг и, разбира се, безпардонният „Срам”. Качествата на Фасбендър лъсват както майка го е родила в сексдрамата на режисьора Стив Маккуин. Безобразен, скандален за някои, качествен и умопомрачително тъжен филм –  това е „Срам“. А Майкъл Фасбендър е неговата ярка звезда.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Роман Полански, Мики Рурк, Фани Ардан: Каква комедия ни очаква
Режисьорът със скандално минало снима нов филм и обединява сили с две...
Read More
0 replies on “Класен британски екземпляр”