Когато Грейс Кели среща Hermès

Историята на чантата, която кара момичетата да се чувстват като истински принцеси

След като Алесандро Микеле от Gucci даде нов живот на иконичната чанта, която носи името на Джаки Кенеди, преди няколко месеца в Инстаграм фийда ни се завърна още един легендарен модел – Kelly на Hermès. Различни цветове и размери видяхме в ръцете на най-известните модни инфлуенсъри, защото сега нямаме нужда от Седмици на модата, за да отброяваме новите трендове. Имаме си Инстаграм. Дали обаче това не обезличава стойността на една легендарна чанта като Kelly, която от създаването си е символ на висок социален статус и в нейната недостъпност се крие най-голямата й ценност?

Когато чуете Hermès, вероятно се сещате за другата емблематична чанта – Birkin, вдъхновена от модната икона Джейн Бъркин и нейната обикновена плетена кошница. И до днес Birkin е по-известна от Kelly, въпреки че Kelly е създадена много по-рано. Смята се, че първоначалният модел е направен за съпругата на Емил-Морис Ермес – Жули, а по-късно е преработен от Робер Дюма, наследил семейната компания. Изчистената трапецовидна форма, удобните дръжки и висококачествената кожа и изработка на чантата, която отнема около 24 часа ръчна работа, се озовава в ръцете на Грейс Кели по повод филма на Хичкок „Да хванеш крадец“. Тя се влюбва в нея и когато се появява с точно тази чанта Hermès, всички искали да притежават модното съкровище, с което принцесата на Монако просто прикривала първата си бременност по най-изискания начин.

Да, Грейс Кели е била своеобразен инфлуенсър за своето време и точно защото поставя чантата в светлините на прожекторите и я превръща в един от най-желаните аксесоари през 50-те, от френската модна къща не се поколебават да я кръстят с нейното име.

Грейс е обикновено американско момиче, израснало във Филаделфия и сбъднало мечтата си да бъде актриса. Докато на Френската Ривиера не срещнало своя принц, буквално. След като накарала Холивуд да се влюби в нея, спечелила и така желания „Оскар“, Грейс триумфира в Европа като истинска принцеса. Макар това да означавало край на актьорската й кариера.

Независимо че няма синя кръв, Кели бързо се превръща в любимка на Монако, а безупречният й стил я откроява навсякъде. Затова и когато се появява с чантата Hermès на няколко важни събития, заснета от фотографите, които я преследват, сработва добрият бизнес нюх на модната марка и тя успява да осребри тази слава за десетилетия напред. През 50-те всички искат чанта Kelly, а 70 години по-късно нещата не са се променили кой знае колко.

Въпреки че по онова време Hermès е достатъчно разпознаваема марка, едва ли тази чанта би имала същия успех, ако не беше Грейс Кели. Защото не чантата носи жената, а жената носи чантата. И ако преди е изработвана от висококачествена крокодилска кожа, то с тенденцията за устойчивост и отказа на много хора да носят естествена кожа се надяваме, че френската модна къща ще намери достатъчно добра алтернатива, за да запази статуса на чантата Kelly, и след още двайсет години ще можем да пишем за нея не само като един от най-скъпите аксесоари, но и най-иконичните.

Spread the love
Tags from the story
,
More from divamagazine.bg
Simply the best
„Никога няма да се предам в ръцете на старостта, докато не остарея....
Read More
0 replies on “Когато Грейс Кели среща Hermès”