Колагенът – тайна за вечна младост или залъгалка

Бързо и наскоро аминокиселините се превърнаха в голям бизнес. Да пиете или да не пиете колаген? Може ли да се въздейства на кожата отвътре? Работят ли хранителните добавки по начина, по който си мислите? Какво да предпочетете – течна или прахообразна форма? Ето и отговорите

С напредването на годините кожата (за съжаление) издайнически започва да ги показва. Но кой твърди, че допълнителният житейски опит трябва да означава отпусната кожа? Ако се чувствате потиснати, време е да добавите колаген във формата на хранителна добавка към ритуала си. Нутрикозметиката нашумя покрай пандемията, която пренасочи wellness и бюти индустрията към активизиране собствените ресурси на организма.

 Какво е колаген и защо е нужен на кожата

Колагенът е структурен протеин на съединителната тъкан (около 30%  от общия в организма), изграден от различни аминокиселини. Именно той е отговорен за плътността, еластичността и способността на кожата да се възстановява. Както и за укрепването на косата, ноктите и костите. В младостта фибробластите, нещо като колагенови централи, произвеждат достатъчно: около 6 кг годишно. При това разграждането на протеина е равномерно. След 25 години процесът започва постепенно да се забавя, появяват се първите признаци на стареене. До 40-годишна възраст метаболизмът на колагена пада до около 3 кг. Деструктивните процеси (ускоряват се не само от възрастта, но и от въздействието на UV лъчите, цигарения дим, замърсената околна среда, стреса, употребата на бързи въглехидрати) засягат както количеството, така и качеството на влакната: в младата кожа те са в плътни подредени снопове, докато с времето стават рехави и изтъняват. Възможността за отпор на колагеназата и компенсиране на загубите (с 1,5% всяка година, като след 50+ ресурсите са почти изчерпани) звучи привлекателно, но има едно „но”.

Защо добавките са алтернативен маршрут за проникване в дермата

Отговорът е прост: тъй като колагенът се произвежда по-дълбоко в кожата, е трудно (но не и невъзможно) да се стимулира производството му с крем. Да не говорим, че привнасянето му отвън е кауза пердута – молекулата на протеина е твърде голяма, за да проникне през епидермиса. Ето защо преди няколко години книгата на д-р Келиан Петручи „Диета с костен бульон” (Bone Broth Diet), която разказва как за 21 дни да станете по-стройни и по-млади, предизвика бум. Струваше си експертът по хранене да провъзгласи диетичното блюдо за еликсир на младост и в Ню Йорк се нароиха барове за бульон, които мигом привлякоха вниманието на Дженифър Анистън и Салма Хайек. Това накара много компании да се качат на колагеновия влак. Днес акаунтите в Instagram на много фитнес гурута и звезди изобилстват от хиляди снимки с хаштаг #collagen. Кортни Кардашиян например разрежда с вода добавките на прах Blueberry&Lemon Collagen Vibes и Pink Moon Milk Collagen Latte, и двете на Vital ProteinsxPoosh. Пристрастна към колагена на същия производител, Дженифър Анистън твърди, че ноктите й никога не са били толкова здрави. Гуинет Полтроу пък залага на собствено производство. Добавката GoopGenes e с морски произход, тъй като според актрисата в храната на кравите има антибиотици. Изборът на Виктория Бекъм е напитката на Skinade. За марката има много клинични изследвания, показващи отлични резултати.

Животински или морски

Да кажете, че колагенът е един и същ, е все едно да кажете, че кремът за лице и серумът действат по подобен начин. Идентифицирани са 28 типа. Отговорни за младостта са I и III, които поддържат здравето на мускулите, костите, ставите и тонуса на кожата. Обикновено произходът на колагена е животински или морски. Скоростта на усвояване от организма на протеина от кожа, сухожилия и хрущяли на крави и прасета и на този от кожа и люспи на дълбоководни риби е почти еднаква, макар за някои експерти вторият да навлиза в кръвообращението по-бързо и се възприема от клетките 1,5 пъти по-бързо. Друга разлика е, че морският колаген по състав е най-близък до човешкия. В крайна сметка е важен нетолкова произходът, а дали колагенът е хидролизиран. Това означава по-къси вериги от същите аминокиселини, които изграждат молекулата на главния протеин. Веднъж попаднали в кръвния поток, колагеновите пептиди (понякога така наричат хидролизираната форма с ниско молекулно тегло) се транспортират до дермата, където се произвежда колагенът.

Коя форма е по-добра – течна, прахообразна или на капсули и таблетки

Нали всички се пият? Напротив, има такива, които се дъвчат. За някои формата може да е подробност от пейзажа, но не е. Бутилираната версия на колагена например се абсорбира и действа много бързо благодарение на високата концентрация. По принцип е по-скъпа и не особено удобна по отношение на транспортиране и съхраняване с изключение на ампулите. Обикновено течната форма е на основата на морски колаген. Най-популярна и предпочитана е прахообразната – лесно се добавя към шейкове, смутита и се разтваря във вода, но не гореща, а леко топла или със стайна температура. Капсулите по същество са същите прахове, но в саморазтваряща се желатинова обвивка, която предпазва съдържанието от директен досег със стомашния сок. Таблетките се усвояват по-трудно, защото първо трябва да се разтворят. Последните две форми са подходящи за тези, които не могат да понасят специфичния вкус на течния колаген, макар почти всички производители да го маскират с плодови съставки без аромат.

 Добавките стимулират синтеза на колаген

Ежедневният приeм на колаген може да забави не само разграждането на собствения в тялото, но и да стимулира HAS2 рецепторите в дермата, а оттук и синтеза на хиалуронова киселина. Но ситуацията прилича повече на маратон, отколкото на спринт. За подмладяващ ефект са достатъчни не 3 седмици, както твърди д-р Келиан Петручи, а поне 2-3 месеца, за да забележите видима промяна в еластичността и бръчките. Графикът се определя от регенерацията на тъканите – клетките се обновяват за 72 дни. Бюти легендата Боби Браун твърди, че за годините работа в амплоато си на визажист се е убедила колко се различава качеството на кожата на жените, които следят за храненето си и приемат добавки, и тези, които не го правят. Колагенът се пие всеки ден сутрин, 30 до 60 минути преди хранене или 3-4 часа след това. Препоръчителната доза е от 5 до 10 грама на ден, като най-добре е да следвате указанията на опаковката. И нещо много важно: нутриционистите съветват да обръщате внимание на състава на хранителните добавки. Витамини С и D например подпомагат усвояването на колагена. При дефицит може да пиете с години и да не забележите ефект. Бонус е наличието на хиалуронова киселина.

Или това е мит…

Някои диетолози и експерти по хранене и досега не са убедени в ефекта на добавките. Ето и аргументите им. Първо, всеки човек, който се храни здравословно, трябва да спазва съотношението между протеини, мазнини и въглехидрати. Ако той получава необходимото количество от първите, не се нуждае от допълнително. А и няма как 5-10 грама да компенсират дефицита. Второ, също като останалата храна колагенът не оцелява в храносмилателния тракт. Тоест това, което поглъщате, не се превръща в същото, а се разгражда до градивни елементи. И трето, „тухличките”, разбирайте аминокиселините, се разпределят в онези области, които се нуждаят от ремонт. Теоретично не е задължително организмът да реши, че отпуснатата кожа и бръчките са основателна причина. Много по-вероятно е „главнокомандващият” да използва аминокиселините за поддържане на мускулния тонус, костната плътност или зарастването на рани. С други думи, практичната страна на въпроса измества естетическата. Което по принцип също не е лошо. Може да доставите липсващия в организма протеин, като наблегнете на яйца, месен бульон, телешко, риба… Но за да си набавите дневната доза,  ви трябват – внимание – 400 г пуйка или 800 г пъстърва, което е too much. Храна, богата на витамин С и желязо, също трябва да присъства в менюто за бързо усвояване на колагена.     

P.S. Каквато и да е истината, поне след първия курс колената ви ще „хрупат” по-малко. А за еластична кожа се въоръжете с търпение и бъдете готови за „сериозна” връзка с добавките. Класическата схема е 2-3 месеца по 2-3 пъти годишно. След 40+ тя е шест месеца употреба и два почивка. Независимо че изследванията са далеч от глобалните (често самите производители ги финансират), резултатите са обещаващи. 

Spread the love
Тагове
Публикувано от
Още от Свобода Сидерова

Източна красота

Направете света още по-красив. Като го преоткриете. Kenzo е напълно отдаден на...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ