Колагенът – тайна за вечна младост или залъгалка

Бързо и наскоро аминокиселините се превърнаха в голям бизнес. Да пиете или да не пиете колаген? Може ли да се въздейства на кожата отвътре? Работят ли хранителните добавки по начина, по който си мислите? Какво да предпочетете – течна или прахообразна форма? Ето и отговорите

С напредването на годините кожата (за съжаление) издайнически започва да ги показва. Но кой твърди, че допълнителният житейски опит трябва да означава отпусната кожа? Ако се чувствате потиснати, време е да добавите колаген във формата на хранителна добавка към ритуала си. Нутрикозметиката нашумя покрай пандемията, която пренасочи wellness и бюти индустрията към активизиране собствените ресурси на организма.

 Какво е колаген и защо е нужен на кожата

Колагенът е структурен протеин на съединителната тъкан (около 30%  от общия в организма), изграден от различни аминокиселини. Именно той е отговорен за плътността, еластичността и способността на кожата да се възстановява. Както и за укрепването на косата, ноктите и костите. В младостта фибробластите, нещо като колагенови централи, произвеждат достатъчно: около 6 кг годишно. При това разграждането на протеина е равномерно. След 25 години процесът започва постепенно да се забавя, появяват се първите признаци на стареене. До 40-годишна възраст метаболизмът на колагена пада до около 3 кг. Деструктивните процеси (ускоряват се не само от възрастта, но и от въздействието на UV лъчите, цигарения дим, замърсената околна среда, стреса, употребата на бързи въглехидрати) засягат както количеството, така и качеството на влакната: в младата кожа те са в плътни подредени снопове, докато с времето стават рехави и изтъняват. Възможността за отпор на колагеназата и компенсиране на загубите (с 1,5% всяка година, като след 50+ ресурсите са почти изчерпани) звучи привлекателно, но има едно „но”.

Защо добавките са алтернативен маршрут за проникване в дермата

Отговорът е прост: тъй като колагенът се произвежда по-дълбоко в кожата, е трудно (но не и невъзможно) да се стимулира производството му с крем. Да не говорим, че привнасянето му отвън е кауза пердута – молекулата на протеина е твърде голяма, за да проникне през епидермиса. Ето защо преди няколко години книгата на д-р Келиан Петручи „Диета с костен бульон” (Bone Broth Diet), която разказва как за 21 дни да станете по-стройни и по-млади, предизвика бум. Струваше си експертът по хранене да провъзгласи диетичното блюдо за еликсир на младост и в Ню Йорк се нароиха барове за бульон, които мигом привлякоха вниманието на Дженифър Анистън и Салма Хайек. Това накара много компании да се качат на колагеновия влак. Днес акаунтите в Instagram на много фитнес гурута и звезди изобилстват от хиляди снимки с хаштаг #collagen. Кортни Кардашиян например разрежда с вода добавките на прах Blueberry&Lemon Collagen Vibes и Pink Moon Milk Collagen Latte, и двете на Vital ProteinsxPoosh. Пристрастна към колагена на същия производител, Дженифър Анистън твърди, че ноктите й никога не са били толкова здрави. Гуинет Полтроу пък залага на собствено производство. Добавката GoopGenes e с морски произход, тъй като според актрисата в храната на кравите има антибиотици. Изборът на Виктория Бекъм е напитката на Skinade. За марката има много клинични изследвания, показващи отлични резултати.

Животински или морски

Да кажете, че колагенът е един и същ, е все едно да кажете, че кремът за лице и серумът действат по подобен начин. Идентифицирани са 28 типа. Отговорни за младостта са I и III, които поддържат здравето на мускулите, костите, ставите и тонуса на кожата. Обикновено произходът на колагена е животински или морски. Скоростта на усвояване от организма на протеина от кожа, сухожилия и хрущяли на крави и прасета и на този от кожа и люспи на дълбоководни риби е почти еднаква, макар за някои експерти вторият да навлиза в кръвообращението по-бързо и се възприема от клетките 1,5 пъти по-бързо. Друга разлика е, че морският колаген по състав е най-близък до човешкия. В крайна сметка е важен нетолкова произходът, а дали колагенът е хидролизиран. Това означава по-къси вериги от същите аминокиселини, които изграждат молекулата на главния протеин. Веднъж попаднали в кръвния поток, колагеновите пептиди (понякога така наричат хидролизираната форма с ниско молекулно тегло) се транспортират до дермата, където се произвежда колагенът.

Коя форма е по-добра – течна, прахообразна или на капсули и таблетки

Нали всички се пият? Напротив, има такива, които се дъвчат. За някои формата може да е подробност от пейзажа, но не е. Бутилираната версия на колагена например се абсорбира и действа много бързо благодарение на високата концентрация. По принцип е по-скъпа и не особено удобна по отношение на транспортиране и съхраняване с изключение на ампулите. Обикновено течната форма е на основата на морски колаген. Най-популярна и предпочитана е прахообразната – лесно се добавя към шейкове, смутита и се разтваря във вода, но не гореща, а леко топла или със стайна температура. Капсулите по същество са същите прахове, но в саморазтваряща се желатинова обвивка, която предпазва съдържанието от директен досег със стомашния сок. Таблетките се усвояват по-трудно, защото първо трябва да се разтворят. Последните две форми са подходящи за тези, които не могат да понасят специфичния вкус на течния колаген, макар почти всички производители да го маскират с плодови съставки без аромат.

 Добавките стимулират синтеза на колаген

Ежедневният приeм на колаген може да забави не само разграждането на собствения в тялото, но и да стимулира HAS2 рецепторите в дермата, а оттук и синтеза на хиалуронова киселина. Но ситуацията прилича повече на маратон, отколкото на спринт. За подмладяващ ефект са достатъчни не 3 седмици, както твърди д-р Келиан Петручи, а поне 2-3 месеца, за да забележите видима промяна в еластичността и бръчките. Графикът се определя от регенерацията на тъканите – клетките се обновяват за 72 дни. Бюти легендата Боби Браун твърди, че за годините работа в амплоато си на визажист се е убедила колко се различава качеството на кожата на жените, които следят за храненето си и приемат добавки, и тези, които не го правят. Колагенът се пие всеки ден сутрин, 30 до 60 минути преди хранене или 3-4 часа след това. Препоръчителната доза е от 5 до 10 грама на ден, като най-добре е да следвате указанията на опаковката. И нещо много важно: нутриционистите съветват да обръщате внимание на състава на хранителните добавки. Витамини С и D например подпомагат усвояването на колагена. При дефицит може да пиете с години и да не забележите ефект. Бонус е наличието на хиалуронова киселина.

Или това е мит…

Някои диетолози и експерти по хранене и досега не са убедени в ефекта на добавките. Ето и аргументите им. Първо, всеки човек, който се храни здравословно, трябва да спазва съотношението между протеини, мазнини и въглехидрати. Ако той получава необходимото количество от първите, не се нуждае от допълнително. А и няма как 5-10 грама да компенсират дефицита. Второ, също като останалата храна колагенът не оцелява в храносмилателния тракт. Тоест това, което поглъщате, не се превръща в същото, а се разгражда до градивни елементи. И трето, „тухличките”, разбирайте аминокиселините, се разпределят в онези области, които се нуждаят от ремонт. Теоретично не е задължително организмът да реши, че отпуснатата кожа и бръчките са основателна причина. Много по-вероятно е „главнокомандващият” да използва аминокиселините за поддържане на мускулния тонус, костната плътност или зарастването на рани. С други думи, практичната страна на въпроса измества естетическата. Което по принцип също не е лошо. Може да доставите липсващия в организма протеин, като наблегнете на яйца, месен бульон, телешко, риба… Но за да си набавите дневната доза,  ви трябват – внимание – 400 г пуйка или 800 г пъстърва, което е too much. Храна, богата на витамин С и желязо, също трябва да присъства в менюто за бързо усвояване на колагена.     

P.S. Каквато и да е истината, поне след първия курс колената ви ще „хрупат” по-малко. А за еластична кожа се въоръжете с търпение и бъдете готови за „сериозна” връзка с добавките. Класическата схема е 2-3 месеца по 2-3 пъти годишно. След 40+ тя е шест месеца употреба и два почивка. Независимо че изследванията са далеч от глобалните (често самите производители ги финансират), резултатите са обещаващи. 

Spread the love
Tags from the story
More from Свобода Сидерова
Примамка в капана
Най-накрая мъжете показаха истинската си природа. В хода на еволюцията съвременниците на...
Read More
0 replies on “Колагенът – тайна за вечна младост или залъгалка”