Лична карта или кожата, с която сме родени

Преди да нанесете нещо на лицето, консултирайте се… със слюнката. Как ви звучи? Добре дошли в света на персонализираните грижи с генетичния тест My Beauty DNA на Biologique Recherche

ДНК тестовете, които преди бяха запазени за детективи, бременни и за доказване на бащинство, сега са привилегия на грижите за кожата. Ето защо някои експерти побързаха да обявят генетиката за новото черно. Не, не става въпрос за клониране и експерименти, а за разкриване миналото и предсказване бъдещето на кожата, без да се прибягва да футуролог.   

ДНК тест – инвестиция в бъдещото

Като видни представители на поколението Ageless искате не само да изглеждате млади, но и да сте млади. В свят на противоречиви съвети за грижа за кожата и огромно предлагане на продукти изборът на такива, които не работят на индивидуално ниво, не е изненада. Трябва само да погледнете лавицата на банята си, за да се убедите колко бурканчета стоят ненужни или по-лошо – причинили са акне или раздразнения. „Спомняйки си бъдещето” е лишена от смисъл красива фраза, но не и когато става дума за генетичен тест. „Сканирането” обаче отразява потенциала ви, а не моментната ситуация. В ролята си на ключ за настройване на различни аспекти на кожата анализът извлича максимума от данните ви. Установяването склоността към образуване на келоидни белези например позволява предварително да се изключат агресивни лазерни процедури.   

Правилна диагностика = правилен продукт

Една от първите, които предлагат ДНК тест, е луксозната марка Biologique Recherche. Освен клиничния подход в основата на успеха й е концепцията за персонализация. Всички говорят за модния напоследък термин, но французите се фокусират върху него преди повече от 40 години. Уникалният анализ на генетичното наследство My Beauty DNA, за който ще стане дума по-долу, е само част от картината. Другата е епигенетиката (влияние на факторите на околната среда). За да получат пълна представа, красивите умове използват диагностика, определяща моментното състояние на кожата (Skin Instant). Двата досегашни инструмента са несъмнен пробив в бюти индустрията. Skin Instant Lab с 5 измервателни сонди, свързани към компютър, проследява промените в кожата във времето. Визуалното приложение Viosiolab дава друг ъгъл към кожата. Фотографирайки лицето с висока разделителна способност, авангардна технология анализира характеристиките на епидермиса. Лидерството на Biologique Recherche се дължи именно на разбиране функционирането на кожата, а не толкова на съставките. На практика това означава лечение не само на симптомите, но и на причините.  

Разшифровка на сложното уравнение „Младост 

А то е, че бъдещето на кожата трябва да разчита на знания и опит. Те обаче не се получават за един ден. Затова Biologique Recherche инвестира в нова диагностична методология за споделяне на данни в замяна на персонализирани продукти. My Beauty DNAизмерва това, което не можем да видим: кожата, с която сме родени. По-рано науката смяташе, че 25% от нея се контролира от ДНК и 75% – от условията на живот. Сега проучвания показват, че по-скоро съотношението е 60/40, така че ДНК всъщност е немалка част от здравето на кожата. При това важна. Гените са нещо като превключватели на светлини. Някои обаче забиват в едно положение, причинявайки проблеми. „Рискови” са тези, които контролират чувствителността, способността за потъмняване, разграждането на колагена. Блокирането на последния ген например води до унищожаване на новосинтезирания колаген, а оттук и до увисване на кожата.

Как става самият тест

След обтриване с тампон на вътрешната страна на бузите пробата се праща в лаборатория в Хюстън, Тексас, за оценка на генетичните маркери. (Случайност? Едва ли. Фразата „Хюстън, имаме проблем” неслучайно се превърна в нарицателно.) Общо се изследват 14 характеристики на кожата, разделени на 4 основни групи: стареене, чувствителност към слънцето, чувствителност към околната среда и профил на кожата. Степенува се и нивото на предразположение: незначително, умерено и тежко. Получавайки в рамките на 5-6 седмици персонализиран доклад, разбирате дали сте склонни към гликация (втвърдяване на колагена, причиняващо дълбоки бръчки), възпаление, пигментация… Тестът позволява да отсеете ненужното, да избегнете излишните разходи и да не травмирате кожата. Може да го закупите в оторизираните центрове, където специалистите са на разположение от поръчката и взимането до анализ на резултатите. И да, всяка година се правят важни открития в генетиката. Прочелите ДНК-то си са сред първите, които ще узнаят за тях. Определено програмата My Beauty DNA е една от малкото, за които наистина си струва да се абонирате. Кой е следващият!

„Лична карта” издават в Este Fitness & Spa, София, ул. „Николай Хайтов”  3Б, тел. 087 753 5097; в Expert Center Biologique Recherche, Варна, бул. „Приморски” 22, Морско казино, тел. 089 331 5475; Love Your Skin, София, кв. Манастирски ливади, ул. „Васил Стефанов“ 58; в Green Residence, тел. 0898 330 337, Естетичен център Енигма, Велико Търново, ул. Георги Бакалов 6-А, вх. Б, тел.0895 560 530.

Spread the love
More from Свобода Сидерова
Бизнес отпред и купон отзад
Така може да се опише прическата мълет. След като през пролетта се...
Read More
0 replies on “Лична карта или кожата, с която сме родени”