Луксозен дом на колела

Животът в каравана не бива да е компромис с удобството и красотата, а Велислава Ножарова и Теди Велинова го превръщат в истинска мечта

Понякога един житейски експеримент води към нови творчески хоризонти. Такава е историята за любовта към караваните на известната фотографка и дизайнер Велислава Ножарова. Преди 5 години със съпруга й решават да опознаят къмпинг живота. Дотогава никой от тях не е спал в палатка или в каравана, но авантюризмът им надделява над притесненията за неудобства. Хвърлят се презглава в приключението, като купуват първата си къща на колела и Велислава се заема да я превърне в нещо поносимо за живот. Прави го сама, а резултатът смайва всички, дори съпруга й.

„Когато видях караваната в първия момент, никак не я харесах. За щастие, имам това умение да преценя много бързо какво може да се направи с едно пространство, за да стане функционално и удобно. След моя „ремонт“, когато мъжън ми видя в какво съм я превърнала, онемя. След това всичко толкова ни хареса, че прекарахме почти година на къмпинг край Кавала в Гърция. Стана нашата вила на колела и моя голяма любов“, разказва Велислава, която е идеалният мотор зад проект, наречен „Луксозни каравани“.

През онази година малкият й къмпинг дом става сензация – всички искат да се снимат с него, да го разгледат отблизо. Велислава го изгражда елемент по елемент с подръчни средства – изхвърлени стари мебели, които преработва, някое пънче, вазичка, нови перденца за кокетен акцент. Всичко прави по нюх и с емоция, а това се усеща и привлича вниманието на околните.

Няколко месеца по-късно заедно със съдържателите на къмпинга се решават на следващата стъпка. Велислава се заема да преобрази две каравани, които да се пуснат под наем. Резултатът е пълен фурор – през целия сезон те са заети от туристи, а всички замесени са безкрайно щастливи от резултата. Някъде там се ражда и идеята на Велислава да започне обновяването на каравани като допълнителна работа между дизайна на бижута, вътрешния интериор и фотографията, с които е известна.

„Искам да създавам различност, да нося индивидуалност на всяко нещо, което творя. Мисля, че това е моята мисия. Покрай дизайна съм стопирала фотографията, но не съм се отказала от нея. Не може да се откажеш от нещо, което е част от теб, нещо, което ти е дадено като талант“, обяснява Велислава.

Първите пет каравани, които обновява, прави сама, а след това в проекта се включва и нейната приятелка – стилистката Теди Велинова. Двете се познават от периода, в който работят заедно като екип за списание „Плейбой“. След него всяка поема по своя път, но когато Велислава чува, че приятелката й се е разделила с бащата на децата си – пластичния хирург д-р Енчев, й се обажда, за да я „прослуша“. Велинова, изглежда, има нужда от промяна на фокуса и се съгласява да си сътрудничат, макар да вижда каравана за първи път в живота си. Двете запретват ръкави и за три години бройката на мечтаните вили на колела скача на 24.

„Не броя колко проекта за интериор на каравани сме направили. За мен всяка е едно живо същество, което има нужда от своята „дрешка“. Влагам позитивна енергия във всяка от тях и мисля, че това се харесва на хората, които ги купуват. Не правим нищо просто за да вадим пари и това се усеща“, обяснява Ножарова.

Теди допълва, че като цяло финансовата част в тяхното начинание не е водеща. Двете трудно разговарят за пари и са далеч от изкусните търговци. Затова пък целият им опит като дизайнери на интериор им е от полза в търсене на съвършените обекти за реновиране. Едно от най-големите им предизвикателства в тази посока е почти изгнила английска каравана, която двете буквално спасяват с намесата си. Когато я купуват, нямат представа с колко много проблеми ще се сблъскат в процеса на нейното обновяване. На финал се влюбват в творението си и му дават името „Мома англичанка“.

Spread the love
More from Надя Костова
Когато се появи детето
Защо раждането на бебе поставя на изпитание толкова много съвременни двойки, отговаря ...
Read More
0 replies on “Луксозен дом на колела”