Майкъл и Шакира Кейн: Пръстът на съдбата

Британският актьор е изиграл толкова роли на злодеи, че е трудно да си го представим като романтик. И все пак това е неоспорим факт

Сър Майкъл Кейн има зад гърба си над 100 филма. Той е един от онези характерни актьори, които са търсени на всяка възраст – с типично британско излъчване и хладна елегантност. Това обаче невинаги е било така – в началото на кариерата си е принуден да работи какво ли не, за да се прехранва. Кейн твърди, че дължи успеха си (и дори живота си) на жената, която му е дала спокойствие и стабилност и вече 46 години е до него – Шакира Бакш-Кейн. Историята на запознанството им е невероятна и впечатляваща – почти колкото кариерата на Кейн.

Коя е Шакира Бакш

Шакира Бакш е родена в Гаяна. На 16 години напуска училище и започва работа като секретарка в офис на американска фирма. По време на антиамерикански протест офисът е разрушен, а Шакира се сдобива с белег на лицето, който до ден днешен ѝ напомня за случката.

Животът в Гаяна е тежък и единствената цел на младото момиче е да напусне страната. Получава този шанс благодарение на участието си в конкурс за красота. Става Мис Гаяна, след това печели трето място на Мис Свят през 1967 г.

Участието в конкурса Мис Свят е началото на кариерата ѝ като модел и й дава възможност да се премести в Лондон. Снима се в реклами и по някаква прищявка на съдбата точно в една от тях я зърва Майкъл Кейн.

Животът на Майкъл преди Шакира

Първите 10 години от кариерата на Кейн са трудни и – по неговите думи, приличат повече на чистилище, отколкото на рай. По това време среща първата си жена – актрисата Патриша Хейнс.

За Майкъл това е период на саморазрушение и депресия. Работи какво ли не – мие чинии в ресторант, обслужва обществена пералня, асистира на водопроводчик. Получава някакви дребни роли, но те са малко и рядко. Смята, че Патриша е по-талантлива от него и има по-голям шанс да пробие във филмовата индустрия.

След 7 години бракът им се разпада. Според Майкъл причината е в това, че е прекалено млад и незрял, за да се справи с бедността и с личните и професионалните провали. Две години по-късно изиграва ролята на лейтенант аристократ в „Зулу“, която най-накрая го прави известен. През 1971 г., девет години след развода, Кейн среща жената, с която ще прекара по-голямата част от живота си.

Силата на рекламата

В своята автобиография Майкъл Кейн описва момента, в който за първи път зърва бъдещата си жена. Най-обикновена вечер, той и приятелят му Пол гледат някакво шоу по телевизията. Започват рекламите и Майкъл посяга за дистанционното, за да смени канала, когато нещо на екрана приковава вниманието му. Тече реклама на кафето Maxwell House и на заден фон някакво момиче танцува, а той не може да откъсне очи от нея. „Сърцето ми започна да препуска и дланите ми се изпотиха“,  спомня си актьорът. Когато дават лицето ѝ в близък план, той коленичи пред телевизора, за да може да я види по-добре.

„Какво става с теб“, пита го Пол смутено. „Това момиче е страхотно“, отговаря Майкъл. „Да, така е, и какво от това“, все още недоумява приятелят му. „Трябва да се срещна с нея“,  категоричен е Кейн. Когато Пол му казва, че момичето живее в Бразилия, успява да го убеди да замине с него и така двамата хващат първия възможен полет. Любов от пръв поглед, граничеща с лудост.

Плановете на Майкъл са на сутринта да се обади в офиса на Maxwell House и да разбере кой е снимал рекламата. Но понеже е превъзбуден и сън не го лови, двамата с Пол сядат в близкия бар. Не щеш ли, попадат на познат, който ги пита какво правят на другия край на света. „Влюбих се“, признава Майкъл и разказва за момичето от рекламата. Оказва се, че по някаква случайност познатият работи в компанията, която е снимала рекламата. И това ако не е съдба, здраве му кажи.

Когато разбира, че Кейн е дошъл чак в Бразилия да търси момичето, рекламистът избухва в смях. Обяснява му, че тя не е от Бразилия, а от Гаяна и в момента живее и работи в Лондон.

Майкъл се обажда на бъдещата си съпруга 11 пъти, докато я склони да се срещнат. „Влюбих се в Шакира за около 8 минути. На нея ѝ трябваха 2 часа, за да се влюби в мен на свой ред“, спомня си актьорът.

Шакира пък споделя, че той се оказал съвсем различен от представите ѝ. Във филмите изглежда агресивен, докато на живо е чаровен и много мек – типът мъж, с когото би искала да прекара живота си.

Благотворното влияние на любовта

Когато Майкъл и Шакира се запознават, той пие по бутилка водка и пуши по няколко пакета цигари на ден. По думите му, ако не беше срещнал жена си, вероятно някой ден щеше да се напие до смърт. „Тя не ми казваше да спра да пия. Просто исках да бъда жив и трезвен – с нея и заради нея“, споделя актьорът. Оттогава пие само по чаша вино с вечерята. 2 години след първата им среща сключват брак. Същата година се ражда и дъщеря им Наташа.

Шакира винаги е била жената, при която Майкъл иска да се прибере – с нея той се чувства като истински семеен мъж. „Просто обичам да се прибирам вкъщи, независимо къде се намирам в момента. Може да съм в най-луксозния хотелски апартамент, но искам да се прибера у дома“, казва той.

С подкрепата и любовта на Шакира кариерата на Майкъл Кейн тръгва нагоре. Печели няколко награди, както и рицарска титла. Съпругата му се снима във филми и сериали, но в един момент се отказва от кариерата си, за да може да пътува с него. Според Майкъл това им е помогнало да запазят семейството си и да не се отдалечават един от друг. Въпреки напредналата си възраст той все още е търсен актьор.

Шакира Бакш и Майкъл Кейн са заедно вече 46 години. Когато се срещат, никой от познатите им не вярва, че ще успеят да изградят такова здраво семейство. Приятелите на Майкъл го считат за луд – да види красиво момиче по телевизията, да усети на мига, че това е неговата сродна душа, и да направи всичко възможно да я намери. Звучи като лудост, наистина. Но в крайна сметка се оказва, че вътрешното му чувство не е сгрешило. Шакира внася в живота му спокойствие и хармония – точно това, от което има нужда.

Spread the love
More from Дона Делова
Клер Баслер и приказното ѝ шато
Вероятно за повечето от вас името на Клер Баслер е непознато. На...
Read More
0 replies on “Майкъл и Шакира Кейн: Пръстът на съдбата”