Маргарет Атууд, „Орикс и Крейк“

“През първата седмица бяха разпространявани съвети за преваряване на водата и ограничаване на пътуванията, хората бяха съветвани да се въздържат от ръкостискане. През същата седмица масово се презапасяваха с латексови ръкавици и филтриращи маски. Бяха горе-долу толкова ефикасни, помисли си Джими, колкото портокалите с карамфил по време на Черната смърт.

“Извънредна новина. Смъртоносният вирус РЕНОВ е избухнал във Фиджи, където досега нямаше случаи на заразени. Директорът на “ГарантКорп” обявява Нов Ню Йорк за бедствен район. Затворени са основните пътни артерии.”

Канадската писателка Маргарет Атууд, най-известна у нас с “Историята на прислужницата”, или поне с едноименния сериал, създаден от НВО по нея, пише романа си “Орикс и Крейк” през 2003 година, но чак през 2020-а той излезе в превод на български. Действието в него се развива в края на XXI век, когато генното инженерство е стигнало толкова далеч, че е в състояние да “произведе” нов човешки вид успоредно с генномодифициран смъртоносен вирус, който да изтреби населението на планетата. В затворени комплекси, изолирани от плебградията, гении превръщат в реалност своите сънища – върху прасиани се отглеждат човешки тъкани и органи, енунксове са кротки домашни любимци без миризми, маса хора се изхранват с пиленки, изкуствено създадено пилешко, забавляват се, гледайки канали, излъчващи екзекуции на осъдени на смърт, порно с деца, голи водещи съобщават новините… И там някъде се поражда един любовен триъгълник между Джими и Крейк, приятели от деца, и Орикс, забелязана от двамата в канала “ПедоФини” – момиченце, продадено, за да бъде сексуална робиня. Нещата между тях приключват с две убийства, оцелява един, новият Бог на единствените пощадени заради вградения в тях имунитет – генномодифицираните човешки същества, тревопасни, лишени от емоции, доверчиви и наивни, но с опасна склонност към създаване на идоли…

“Орикс и Крейк” като новия “1984” на Джордж Оруел.

Spread the love
Публикувано от
Още от divamagazine.bg

Днес стартира анимационният фестивал „Златен кукер“

За тринадесета поредна година ще се проведе международният фестивал за анимационен филм...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ