Мари Кондо и магията на подреждането

Kакво ще кажете не просто да подмените гардероба си, а да разчистите генерално и да реорганизирате из основи начина, по който съхранявате вещите си? Звучи ужасно уморително, знам. Но една мъничка японка на име Мари Кондо ни обещава, че това цялостно ще промени живота ни и ще внесе чувство за благополучие в дома ни, така че може би си струва да опитаме.

Методът за подреждане на Кондо, наречен КонМари, е описан в книгата ѝ „Магията на подреждането“ (има я издадена и на български). Основната идея в него е, че ще се почувстваме много по-щастливи, ако се отървем от нещата, които вече не ни носят радост. Не малко по малко, а наведнъж. Пространството, което обитаваме, неминуемо дава отражение върху мислите и чувствата ни. Когато се справим с хаоса в дома си, ще се справим и с хаоса вътре в себе си. Как да стане това? Ето най-важните стъпки към японския минимализъм.

Посветете се на идеята

Методът КонМари не е за бързо подреждане на разхвърляна стая, нито еднократно действие. Той е възможност да промените целия си живот – но само ако стриктно спазвате принципите му. Първото му правило е да се посветите серизоно на намерението да подредите с цялото необходимо време и усилие. Когато подходите с ясна визия и нагласа, ще намерите енергия и мотивация. В края на краищата ще видите, че усилието си е заслужавало. Не само ще разчистите всичко ненужно и ще живеете обградени само с вещи, които обичате, но и ще намерите пътя към начина на живот, за който мечтаете.

Подреждайте по категории, не по стаи

Обикновено сме свикнали да подреждаме първо една стая, после друга. И нека си го признаем, понякога просто местим ненужните вещи от едната стая в другата. Вместо това Мари Кондо съветва да разчистваме по категории. Може да започнем с дрехите, тъй като те носят най-малък емоционален заряд. Сто на сто и вие имате дрехи, които не сте носили повече от година, но ви е жал да изхвърлите, защото все някога може да се сетите за тях. Или такива, които вече не ви стават, но се надявате някой ден да отслабнете и да ги носите отново. Отървете се от тях, животът е тук и сега. След дрехите може да преминете към книгите и документите. Снимките оставете за накрая.

Уважавайте вещите си

Вещите ни служат всеки ден, но дали им се отблагодаряваме с подобаващо отношение, или просто ги трупаме на купчини? Уж са неодушевени предмети, но когато са нахвърляни безразборно, изглеждат някак жалки и нещастни. Да не говорим, че при неправилно съхраняване  се износват и се повреждат по-бързо. Уважавайте вещите си, подреждайте ги и се отнасяйте към тях с благодарност, за да ви служат добре още дълго.

Носталгията не ви е приятел

Приготвяте за изхвърляне някоя рокля, но после се сещате какви прекрасни романтични спомени имате с нея отпреди 20 години и си я прибирате обратно. Познато, нали? С книгите даже е още по-трудно, защото се счита за светотатство да се изхвърли книга (но пък няма нищо лошо в това да се подарят на някого или да се дарят на местната библиотека). Ами снимките? Държим с години снимки на хора, които отдавна вече не са в живота ни, на места, които вече не означават нищо за нас. Трупаме споменчета, сувенири, подаръци и всякакъв вид „прахосъбирачки“. Но носталгията ни дърпа назад и ни пречи да изживеем живота си такъв, какъвто е в момента. Нямате нужда от нея.

Сбогом и благодаря

Кондо съветва да извадим всички дрехи на купчина на пода и след това да ги оценяваме една по една. Обличали ли сме я през последната година? Носи ли ни радост? Ако отговорът и на двата въпроса е отрицателен, хвърляйте смело. Във всеки гардероб има определено количество дрехи, които са купувани импулсивно и по неправилна причина – защото са били намалени, защото са стояли добре върху някой друг, защото сме правили шопинг терапия, защото са били последен писък на модата, макар и не в наш стил. Благодарете им за вярната служба и се разделете. Някой друг някъде ще има повече нужда от тях. А чувството на лекота след това е безценно.

Изкуството на сгъването

След като вече сте отделили дрехите, които няма да носите, трябва да решите къде ще държите останалите. Всички си мечтаем за дрешник „като по филмите“ – цяла стая с безброй закачалки. Но Кондо твърди, че по-удобно и организирано е те да се сгъват и да се прибират в скринове с чекмеджета (разбира се, тези, които може да се сгънат). Може да използвате специално кутии като органайзери, но и обикновени кутии за обувки ще свършат работа.

Нещо повече, тя е разработила специална техника, подобна на японското изкуство оригами, при която сгънатите дрехи не се редят хоризонтално една върху друга, както сме свикнали, а вертикално една до друга. Така е много по-прегледно, освен това е по-лесно да извадим тази, която ни трябва, без да намачкаме и измъкнем останалите. В интернет има клипове с техниката, от които може да добиете нагледна представа.

Обичайте гардероба си

Когато разчистите излишното и освободите пространство, дрехите ви ще дишат и ще бъдат щастливи, както би казала Мари Кондо. За вас пък ще бъде много по-леко и приятно, когато денят ви не започва с истерично ровене, измъкване на дрехи, намиране на това, което търсите и набутване на останалото обратно. Спокойната сутрин създава предпоставка за добро настроение през целия ден. Да не говорим, че в процеса на разчистване може да преоткриете и преосмислите стила си, което винаги действа освежаващо.

Открийте своето място

И накрая – Кондо казва, че е важно да имаме свое собствено дзен място, пространство, което да е само наше, да ни успокоява и да ни зарежда с енергия. Може да е в спалнята, в кухнята, в градината или просто кресло, в което обичаме да четем. Няма да е трудно да си намерим такова място, когато сме освободили дома си от излишните боклуци. А промяната в мисленето и чувството за лекота, които ще дойдат след това, си заслужават всички усилия.

Spread the love
More from Дона Делова
Аманда Лиър – сърце, което не се предава
„Не ми пука кога съм родена, от значение е единствено, че съм...
Read More
0 replies on “Мари Кондо и магията на подреждането”