„Маскне“ – как да го избегнете

coronavirus covid-2019 Girl in mask fear

Бактериите, които се размножават във влажната и топла среда под носената предпазна маска, причиняват червени петна и ситен обрив по кожата, който получи наименованието маскне (от маска и акне). Втората причина за бюти термина на 2020 г. е механичното въздействие, тоест триенето на кожата в материята. Как да се преборите с неприятния ефект от дългото стоене с маска на лицето и как да го избегнете – ето няколко прости съвета.

Не докосвайте кожата

Избягвайте да пипате раздразнените участъци от лицето си, така ще спомогнете за разпространението на бактериите и до още по-обширни обриви. Дерматолозите твърдят, че дори може да предизвикате и да задълбочите поствъзпалителна хиперпегминтация. Така че колкото по-малко са контактите на ръцете ви с лицето, толкова по-добре.

Неутрализирайте парниковния ефект

Опитайте се да почиствате кожата си колкото е възможно по- често, но с леки продукти с неутрално рН, така че да запазите хидролипидния филм. В противен случай нарушаването на кожната бариера улеснява навлизането на бактерии. От гледна точка на формулата, почистващите средства, които образуват пяна, са за предпочитане. Накрая завършете с антибактериален тоник.

Включете пробиотична козметика в бюти режима

Достатъчно е да се изпотите малко под маската, за да се промени нивото на киселинност на кожата, което води до дисбаланс: „лошите“ бактерии започват да изтласкват „добрите”. Използването на пробиотици може да е от полза за микробиома. Обикновено козметиката с тях съдржа и висока концентрация на витамини и антиоксиданти.

Сведете до миминум макиажа

Това може да е очевидно, но напомнянето не е излишно. Фон дьо тенът, коректорът и пудрата допълнително натоварват кожата, влошавайки дишането й и секрецията на себум. Ако не сте фенове на тренда „голо лице” избирайте средства с лека текстура, а в състава търсете себорегулиращи съставки, например ниацинамид.

Намалете използването на киселини

При кожен обрив винаги може да се изкушите и да прибегнете до пилинг. Звучи логично в такива случаи да предприемете по-интензивни грижи за кожата, сред които е и излющването на мъртвите клетки от епидермиса. Но ако в арсенала ви има твърде силно действащи продукти, рискувате да влошите състоянието си. В никакъв случай не правете киселинен пилинг вкъщи и в козметичен салон без консултация с дерматолог.

Не следвайте сляпо всички съвети от мрежата

Стана практика да се обръщаме за съвет и помощ в грижите за кожата към Instagram и Tiktok. Но все пак не става дума за рецепта за бърз и здравословен сладкиш, а за здравето ни, така че е по-добре специално в случая с не така безобидните обриви от носенето на маска да потърсите помощ от специалист.

Spread the love
More from Ваня Шекерова
Мишел Леми – вещица, съпруга на гот
За Мишел Леми казват, че не знае какво прави, но го прави...
Read More
0 replies on “„Маскне“ – как да го избегнете”