Меган Маркъл: Когато приказката стане кошмар

От екзотично цвете в градината на кралския двор американската актриса се превърна в отровен бръшлян, който заплашва да задуши родословното дърво на династията. Или поне един от неговите клони

Събота, 6 септември 1997 г., 9:08 ч. лондонско време. Две русоляви момчета вървят към Уестминстърското абатство, свели глави след ковчега на майка си. Принцесата на народа – лейди Даяна, е изпратена до последния си дом от повече от 2,5 милиарда души по света, вперили поглед в малкия екран. Сред тях е и току-що навършилата 16 години американка Рейчъл Меган Маркъл. По бузите й текат реки от сълзи, макар никога да не е виждала покойната на живо. Емоцията й е чиста и неподправена, такава, каквато приляга на момиче, чиято приказка се разбива на парчета в сблъсъка с реалността. Рейчъл още не знае, но някой ден нейната собствена история ще бъде свързана с тази на Даяна. А сълзите, които ще пролее заради британското кралско семейството, са само в началото…

Вторник, 5 юли 2016 година, привечер в ресторант в Сохо, Лондон. По-малкото от двете русоляви момчета вече е мъж, но някак плахо прекрачва прага на заведението, в което приятели са му уредили среща на сляпо. Погледът му е прикован от смугла красавица. „Бях приятно изненадан, когато влязох в залата и я видях там. Казах си – добре, ще трябва да се представя наистина на висота“, ще разкаже по-късно в интервю за BBC принц Хари, синът на престолонаследника принц Чарлз и шести поред претендент за короната.

Срещата му с неговата бъдеща съпруга актрисата Рейчъл Меган Маркъл е един от онези магически моменти, за които момиченцата (а понякога и жените) фантазират през целия си живот. Тя е непринудена, приятна, носеща ореола на моменталното влюбване и хепиенда. Раждането на една приказка в реалността. Благородният чаровен принц избира за своя спътница в живота обикновено момиче. Разбира се, с условността, че Маркъл е американската актриса с известни телевизионни постижения, но все пак не е с благороден произход. В този момент самата тя е пример за умереност и финес. Да, има своите чисто холивудски грешки – един прекратен от развод краткотраен брак, раздяла на родителите си и всички травми от това, но да сме честни – миналото на Хари също не е безупречно.

В разгара на своите 30 и няколко години и двамата познават възходите и паденията. И различават, когато нещо е истинско и си струва да се борят за него. В началото борбата е да го опазят от пресата, а по-късно да го съхранят сред бурята от събития, които любовта им е принудена да преживее пред целия свят.

Неделя, 7 март 2021 година, градината на имение в Санта Барбара. Калифорния. Повече от седмица светът е в гъделичкащо очакване на сензационни разкрития за кралския живот на принц Хари и Меган Маркъл. Двойката вече от година е в Америка след решението да напусне редиците на британското кралско семейство и да изостави всичките си привилегии. Месеци наред напрежението между съпрузите и институцията, оглавявана от Елизабет Втора, бавно, но сигурно расте, за да избухне в буря от откровения. Погледите са вперени отново в екрана, където се лее неразказаната досега история на влюбените. Техен изповедник е най-влиятелната телевизионна водеща на света Опра Уинфри. Неофициално 85-минутният разговор струва между 7 и 9 милиона долара на телевизия CBS, която държи правата за излъчването му. Още в първия ден на пускането му в ефир той е гледан от над 13 милиона души, без да броим милионите, които по-късно ще проследят историята в пресата. Целият този интерес Меган и Хари няма да осребрят с нито цент. Мотивите им да споделят със света причината за разрива си с Фирмата, както наричат фамилията от Бъкингамския дворец, са лични. Твърдят, че е дошло време да се освободят от горчивината и обидите. Правят го в името на своето второ дете, момиченце, което се очаква до няколко месеца. Обещание за ново начало или разчистване на сметките? Дали светът не става свидетел на закъснялото

отмъщение на Даяна

Печалната история на лейди Даяна Спенсър живее в сърцата на почитателите й вече четвърт век, събуждайки симпатии към синовете й Уилям и Хари. Русолявите момчета, които следват ковчега й в онзи топъл септемврийски ден, някак съвсем естествено търсят образа на майка си в своите партньорки в живота. Опитват се да я направят част от новите си семейства и пресата подхваща удобно тази игра. Сравняват стила на Кейт с този на Даяна, независимостта й с тази на Меган, но истината е, че никоя от снахите й не е нейно копие. И двете влизат във Фирмата доста по-зрели и опитни в любовта и живота. Наивността не им е присъща, макар понякога да се опитват да използват тази карта. Както умело прави актрисата Меган в интервюто пред Опра през март.

Сюжетът, в който сам Хари сравнява лейди Ди със своята съпруга, изглежда като опит да събуди същата тази симпатия и любов, на които се радва майка му дори след смъртта си. Обобщението му на ситуацията е, че историята се повтаря. Е, пропуска да спомене, че основната разлика между Даяна и Меган е фактът, че втората има предаността на своя съпруг, който е готов да се откаже от всичко за нея.

Прилики на този етап има само в посока на медийното отношение към актрисата, която преживя тежки две години след бляскавата си сватба през 2018 г. В месеците до нея всички на Острова се прехласваха по красотата, добротата и харизмата на американката с екзотичен произход. Дори мнозина вярваха, че тя ще влее свежа кръв в семейството и ще го събуди за актуалностите на новите времена. Точно както направи Кейт Мидълтън с появата си.

Макар британската фамилия да има болезнен опит със сродяването с разведени американски жени (историята с Уолис Симпсън, заради която абдикира крал Едуард Осми), на този етап Меган не е представяна в подобен контекст. Великодушието на британците донякъде се дължи на факта, че Хари не е в позицията на своя прачичо и няма реални изгледи някой ден да носи короната. Затова и някак естествено интересът към Маркъл е романтично филмов, а не взискателно патриархален.  Лустросаният й образ живее в съзнанието на островитяните до момента, в който излизат наяве слуховете за неразбирателството й с любимата им Кейт Мидълтън.

Дали това противопоставяне между двете снахи на принц Чарлз в крайна сметка е причината за омразата към Меган? Или пък именно желанието тя да бъде отстранена от дворцовия живот не изфабрикува напрежението с Кейт? Отговорите не са толкова очевидни.

Spread the love
More from Надя Костова
Време за пилинг
Нови чисти активни молекули срещу хиперпигментация от ETAT PUR подготвят кожата за...
Read More
0 replies on “Меган Маркъл: Когато приказката стане кошмар”