Менструация – цветът на есен 2020

Керемида, малиново, бордо и… менструация. Така изглежда палитрата червени цветове от тази есен. Институтът по цветовете Pantone пусна новия оттенък  под названието “Менструация”, посветен на предразсъдъците около месечния цикъл на жените.

Той е описан като „ободряващо и динамично червено, което поощрява позитивната нагласа“, е пуснат в рамките на кампанията Seen + Heard, съвместно с шведския бранд Intimina, който произвежда менструални чашки. Вицепрезидентката на Института Pantone Лори Пресман характеризира цвета като „уверено червено“, което трябва да помогне за разрушаване на стигмата около явлението менструация.

„Активният и смел червен оттенък въодушевява тези, които имат менструация, да се чувстват горди от себе си, да се изправят и страстно да празнуват завладяващата и мощна жизнена сила, с която са се родили, призовава всички, независимо от пола, да се чувстват комфортно, спонтанно и открито да говорят за тази чиста и естествена функция на тялото“, – споделят представители на компанията.

Въпреки че средновековният учен Авицена смятал, че незарастващи рани се повлияват благотворно от намазване с менструална кръв, менструацията си остава тема табу в много части на планетата, което влияе на здравето, образованието и социално-икономическия статус на хората. В древността месечното кръвотечение се е смятало за източник на зли сили, но странното е, че мнозина и досега смятат така.

През 1978 година американската феминистка и журналистка Глория Стейнъм в есе опита да намери отговор на въпроса какво ще стане, ако внезапно мъжете проимат менструация, а жените не. „… Менструацията веднага ще стане повод за завист и велик признак за истинска мъжественост. Мъжете ще сравняват и ще спорят на кого са по-дълги и силни кръвотеченията през критичните дни“ – написа Стейнъм. Докато жените в различни точки на света и в началото на 21 век продължават да са жертви на схващането, че менструацията е нещо срамно и мръсно, и да страдат от това. 

Spread the love
More from Ваня Шекерова
Три работещи добавки за мозъка
Дори екстрактът от гинко билоба не е доказано ефикасен според изследване на...
Read More
0 replies on “Менструация – цветът на есен 2020”