На 90 години грандамата на британската кулинария е все така неуморна
Фотография / Getty Images, iStock
Ако досега не сте чували името на Мери Бери, време е да се запознаете: Дейм Мери Роза Алейн Бери е легенда не само в родната си Великобритания, а и в целия свят, „истинско национално съкровище“, както я нарече принц Уилям в поздравлението си за 90-ия ѝ рожден ден. Издала е над 80 книги, водила е различни кулинарни предавания, но името ѝ се свързва най-вече с обичаното телевизионно шоу The Great British Bake Off.
С над 60 години опит в кулинарията Мери се фокусира върху печенето, а мисията ѝ е да научи всички на това изкуство. Любовта ѝ към него впрочем е генетично заложена – прапрадядо ѝ по бащина линия е бил майстор пекар в средата на XIX в. От майка си пък научава тънкостите на печенето още като дете. В училище любими са ѝ часовете по готварство, в които приготвя първия си пандишпанов пудинг. Завършва образованието си в College of Domestic Science в Бат и започва работа към електрическа компания, а част от задълженията ѝ е да обикаля по домовете на клиентите и да им показва как да използват новите си електрически фурни. Прави го нагледно, като пече кейк. Каквото и да си говорим, понякога пътят на съдбата е толкова ясно предначертан, че не съществува и миг колебание.


На 22 години Мери напуска родния Бат, мести се в Лондон и започва работа в Dutch Dairy Bureau. Мечтае с размах и успява да убеди шефа си да плати обучението ù в престижната кулинарна школа Le Cordon Bleu. Кариерата ѝ продължава като готвач и кулинарен редактор в женски списания, а през 1970 г. написва и първата си готварска книга.
Оттогава досега Мери Бери не спира да издава книги, да снима предавания, да организира кулинарни демонстрации, да готви за събития от най-висок ранг – любимка е не само на обикновените британци, но и на кралското семейство. Печели уважение с уменията и експертността си и симпатии с неуморната си жизненост и искрите в сините си очи. Можем да научим от нея много неща за живота, но като начало нека започнем с печенето.
Правилата за печене на Мери Бери

Претегляйте съставките внимателно
Няма да повярвате колко неща може да се объркат само защото съставките са претеглени неправилно. Дори малка неточност в грамажа може да има катастрофални последствия върху вкуса и консистенцията. При печенето няма място за импровизация, така че се концентрирайте още в началото.
Рецептата не е 100% гаранция за успех
Разбира се, по отношение на грамажа на съставките всичко е ясно. Но оттам нататък много фактори може да повлияят – времето и начинът на месене на тестото, оборудването, което използвате, и най-вече силата на фурната. Така че си водете записки към рецептата с тези особености, за да имате успех всеки път.
Не бягайте от улесненията
Някои хора се мръщят презрително на идеята да използват различни домакински уреди в кухнята. Но защо? Ако един кухненски робот може да ви улесни живота и да ви спести време и усилия, защо да не го използвате? Хората ще оценяват вкуса и текстурата на печивото ви, а не героизма, че сте направили всичко на ръка.
Внимателно с бакпулвера
Това е чудесна съставка, но ако прекалите с количеството, тестото може да бухне и след това да спадне бързо и кейкът ви да остане сух.
Не форсирайте процеса
Ако имате един свободен час, а рецептата изисква 70 минути, не се захващайте въобще. Направете го друг ден, когато имате повече време. Винаги гледам да имам 25% повече от предвиденото в рецептата време, в случай че нещо се обърка. Както при повечето неща в живота, излишното бързане води до разочарования.
Изберете правилната тава
Различните кейкове и печива изискват различни тави в зависимост от съставките и колко бързо топлината трябва да проникне в сместа. Може да имате скъпа форма за кейк, но тя да не е подходяща за този конкретен. Прочетете рецептата внимателно и не започвайте, докато не си набавите правилното оборудване.
Публиката – вън
В кухнята ви се мотаят деца или приятели и роднини следят всяко ваше движение? Ако това ви напряга, не се притеснявайте да ги помолите да напуснат. Печенето е отговорна работа, няма нужда от мултитаскинг.
Не се предоверявайте на клечката за зъби
Макар да харесвам този начин на проверка, той не бива да се абсолютизира. Комбинирайте го с проверка на цвета – ако кейкът не е златист, значи не е изпечен. Може и да го натиснете леко с ръка – готовият кейк трябва да е еластичен и след натиск да възвръща формата си.
Тайната на плътната глазура
За да направите хубава плътна глазура, най-напред намажете формата за кейк с тънък пласт конфитюр, преди да изсипете тестото. Той ще запечата кейка и ще създаде гладка основа без трохи за глазурата.
Повече мазнина
Високото съдържание на мазнини в маслото или маргарина е от ключово значение. Винаги гледам то да е над 75%. Проблемът с нискомаслените продукти е, че съдържат повече вода и тестото остава глетаво.
