Месец на Радичков

В края на януари, за трета поредна година, ще отдадем почит на творчеството на Йордан Радичков. Месецът, чието име носи една от най-знаковите му пиеси, ще ни даде възможност да се запознаем отблизо с твореството и личността му със серия от събития.

От 25 януари на платформата Neterra TV+ ще може да се гледа свободно от цял свят документалният филм „Черказки хроники“. Лентата на режисьора Димитър Петков ни показва своебразен портрет на Радичков, изтъкан от разговори за неговото творчество, за българския театър и кино и за всички теми, които са го вълнували.

Отново на 25 януари, във вечерното предаване „Аларма“ по програма „Христо Ботев“ на БНР ще се излъчи изгубен доскоро аудиозапис с гласа на Радичков. Записът представя среща на писателя с чиатели от 90-те години – откровен разговор за творческия му път, съвременния свят и мястото на човека, нещата, които сме изгубили от „старовремските времена“.

Междувременно на пазара вече е поредният 11-и том от събраните съчинения на Радичков, събрал всички интервюта на писателя в пресата и телевизията за периода от началото на 60-те до средата на 90-те години. Изданието е допълнено с много снимки от живота на автора.

В интервютата писателят споделя размислите си за детството си, семейството си, театъра и литературата, фолклора и българската душа. В отговорите му винаги присъства всеизвестното му чувство за хумор, както и неговото човеколюбие.

„Лично аз съм живял двадесет години на село и сега акумулирам набраната жизнена енергия, като пресявам плявата и отбирам годните за употреба зрънца. И не забравям, че мисията на писателя според думите на Горки е насочена към човека. С други думи, литературата е не само човекознание, но и човеколюбие, което ще рече, че не бива да го съдим като прокурори, а да го разбираме и да му вярваме. Младите не бива да пренебрегват тези „банални“ истини. Талантът е преди всичко любов към ближния.“

Съставител на тома е покойната проф. Мария Младенова, която до последно работи върху книгата. Изключителният труд „Йордан Радичков. Библиография“, който събира всички публикации на писателя в България и чужбина, е публикуван с незавършен коментар от проф. Младенова.

За финал на Месеца на Радичков, община Берковица ще обяви официално второто издание на конкурса за най-добър сборник с разкази на името на Йордан Радичков.

Spread the love
Публикувано от
Още от divamagazine.bg

Tom Ford – късо и ултракъсо

Свикнали сме да познаваме дизайна на Tom Ford още с първата поява...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ