Мишел Хюсман: Холандска връзка

Фотография HBO

Хладна като зимен залез, но пълна с талант и интересни хора, Нидерландия за пореден път прави един от най-добрите си износи към американското кино и телевизия…

В сериала „Анджела Блак“

„В Холандия филмовият бизнес е толкова малък, че минаха години преди да започна да си мисля за него и това, което правя, като за бъдеща кариера.“

Днес думите на холандския актьор, който покори сърцата на безброй жени по целия свят звучат странно. Защото модерната филмова индустрия и развлекателната телевизия щяха да изгубят много, ако все пак Мишел Хюсман беше избрал друг вид кариера.

Роден в Амстелвеен, което е провинция в северна Холандия, Мишел има две любими неща в ранното си детство – музиката и тениса на маса. Второто играе дълги години и до днес е силно привързан към играта. За разлика от брат си Дъстин Хюсман, който е професионален футболист, Мишел няма други амбиции в спорта и така и не развива по-силен интерес от чистото и просто удоволствие.

Макар да е изградил сериозна телевизионна, филмова и въобще публична кариера в родната си Холандия и да се е снимал във филма „Младата Виктория“, защото говори безупречен английски, звездата на Мишел за световната публика изгрява едва през 2014-а. Тогава се появява четвъртият сезон на сериала, който промени телевизията – „Игра на тронове“.  Мишел Хюсман поема ролята на Даарио Нахарис от Ед Скрейн в четвъртият сезон на сериала, който е в абсолютния си пик. Той се справя в пъти по-добре от ирландеца и все пак наличието на толкова много персонажи, смърт, кал и осакатявания в „Игра на тронове“ някак го лишава от умението да блесне с целия си блясък. Но му отваря някоя и друга врата към по-комерсиалната и набираща бърза скорост телевизия.

В „Игра на тронове“

Макар да е изключително секси и доста талантлив, холандецът се изгуби сред тълпата от многото приятно изглеждащи поддръжници на Денерис Таргериан. Но Мишел изчака своя звезден час за централна роля и той пристига през 2018-а, където Хюсман заблестява като приятно бижу в хорър продукцията на Netflix – The Haunting of Hill House.

Сериалът е адаптация на романа на Шърли Джаксън, а Мишел получава централна роля като глава и безверник на откачено семейство, което прекарва едно лято в прокълната къща. Неговият персонаж черпи с пълни шепи от комерсиалната страна на това и изкарва пари на гърба на роднините си, докато не му се налага да се сблъска с малко повече история от зловещата им къща, включваща прокълнати хора и самоубили се роднини. Хюсман е толкова чудесен за гледане, че независимо от всичко винаги си заслужава. А в случая това важи и за сериала. За последно ние го гледахме като изключително амбициозният и доста мъртъв Алекс Соколов, който под формата на видение предвожда образа на Кейли Куоко – Каси из недрата на мръсния бизнес и поръчковите убийства. Сериалът е „Стюардесата“. А наскоро се захласвахме по него и сините му очи, в ролята му в „Анджела Блак“, където е истински злодей пременен като загрижен съпруг.

В сериала „Стюардесата“

Както е приказката – Мишел го умее и го умее добре. Тоест, независимо дали е верен воин, другар, мъртвец, неверник или просто зъл съпруг – той е удоволствие на малкия екран.

Но преди да се заеме сериозно с актьорската си кариера, Мишел гради музикална. Той е основен вокал и китарист в холандската група Fontane, която основава заедно с четирима свои приятели – Роланд ван дер Хоофд, Жил Туиндер, Бас ван Гелдере и Дони Грифоен. Групата не е от онези, които сте чували, но имат прилично звучене, няколко албума и кариера, която им позволява да свирят и да записват близо 5 години. Първият им сингъл 1+1=2 излиза през 2001-а, а през следващите две бандата издава още два сингъла и албум. Първият им сингъл дори е използван като саундтрак към холандския филм Costa!, а вторият става част от саундтрака на филма Full Moon Party. Разбира се, и в двата Мишел Хюсман играе главните роли и по този начин успява да задвижи и музикалната си кариера.

Още няколко сингъла и саундтрак парчета по-късно, за съжаление групата се разпада през 2005-а, след като двама от членовете й напускат и Мишел решава да преследва солова кариера. Той издава два сингъла и един солов албум с името Luchtige Verhalen. „Не го чувствам като нещо ново и все пак го усещам като нещо различно“, казва той, когато го питат за тази стъпка в кариерата му. Тя обаче е зарязана, заради актьорството и появата на дъщеря му, заедно с актрисата Тара Елдърс. И днес може да откриете песни на Мишел в Spotify, като част от саундтрака на сериала Treme. Но нищо повече. Музиката, подобно на тениса на маса остава само хоби за красивия холандец.

Появата на дъщеря му през 2007-а и сватбата с дългогодишната му приятелка Тара Елдърс година по-късно, променят играта за Мишел Хюсман. Той се концентрира повече и по-сериозно в актьорската си кариера, което води до добри резултати. Съпругата му също е актриса. „Да имаш за съпруга актриса означава, че можеш да споделиш всичко за работата си с нея и тя да те разбере правилно. Взимам всяко кариерно решение заедно с Тара и смятам всеки свой успех за наш общ.“

Двамата са заедно от много години и странят от суетата и известността. Когато Хюсман дава интервюта, той винаги говори и за Тара, като често използва „ние“ в изреченията. Двамата и дъщеря им живеят в имение от 19 век близо до Амстердам. Мишел сам ремонтира и дори изработва част от нещата, които ползват. И двамата са категорични, че славата и суетата не ги блазнят, а предпочитат семейния уют и тишината на провинцията пред шумните партита.

Във филма „Вечната Аделайн“

Чудесен за гледане и за слушане дори, ние предпочитаме Мишел Хюсман на малък екран пред много от по-амбициозните му колеги. И го консумираме често и с удоволствие.  

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Блажка Димитрова: Всеки отпадък е ресурс
„Да изчистим България заедно“ тази година, в ситуацията на пандемията от коронавирус,...
Read More
0 replies on “Мишел Хюсман: Холандска връзка”