Могъща магия

Останала съм с впечатлението, че Тиери Мюглер разработва парфюмите си като оръжия за масово поразяване – достатъчно е човек да помирише Angel, Alien или Womanity, за да се убеди в това. Новият му аромат Aura Mugler не прави изключение. Но в никакъв случай не бързайте да го отписвате, защото ще бъде огромна грешка.

Aura е мощен парфюм – това е първата дума, която ми идва наум. Мощен като заглъхващ тътен на току-що отминала екваториална буря. Буйно зелен в началото, но това не е свежата зеленина на цитруси и билки, нито сладката зеленина на окосена трева. Тя е тъмната, мокра зеленина на лиани и филодендрон, на джунгла след дъжд – остра, опияняваща, леко токсична. Оттам нататък нотките започват да се наслагват като акорди на птичи песни и жужене на насекоми в една цялостна симфония, в която не можеш да разбереш кое какво е. Има бергамот и портокалов цвят, но не е цитрусов аромат. Има ванилия, но не е сладкарски. Има дърво, но не мирише на шкаф. Има една трайна „мазна“, маслена нотка, която вероятно е от иланг-иланг и придава плътност и дълбочина, „импрегнира“ аромата. Всъщност точно от нея идва усещането за „аура“ – тя слива парфюма с кожата и го кара да се излъчва отвътре навън. Но не си представяйте аурата като лек ефирен воал, който ще се носи след вас. Тя е по-скоро плътен шлейф от лъскава изумруденозелена тафта. Нещо, което би носила магьосница.

Със сигурност има нещо магично в този аромат. Той отказва да бъде вкаран в рамки и определения. Не е ежедневен, нито пък нощен. Не е офисен, нито пък секси. Не е летен, нито пък зимен. Сякаш е отвъд всичко това, над нещата. Завява силно присъствие, но все пак някак неуловимо. Парфюм като самообладание, който изисква голяма доза самоувереност, за да бъде носен. Не е за плахи, интровертни жени, но не е и за лекомислени бъбривки. Той излъчва, без да разкрива.

Постепенно дървесните нотки се засилват и омекотяват първоначалната зелена мощ. След първите час-два ароматът вече не е толкова инвазивен, звучи помъдряло, но от това в никакъв случай не губи присъствие. Ванилията засиява най-накрая, когато стихиите са укротени. Както знаем от приказките, сладостта остава за този, който е имал силата и куража да стигне до нея.

Aura Mugler е изключително добре композиран парфюм – без да е отявлено ексцентричен и крещящ, той се откроява и обръща погледи (и носове) след себе си. И това не е случайно. Зад него стоят имената на цели четирима парфюмеристи (Дафни Бугей, Амандин Клер-Мари, Кристоф Райно и Мари Саламан). Съставките му също са нетрадиционни – освен листата от ревен, има още две интересни неща. Едното е тигрова лиана (tiger liana) – аромат, създаден специално за Мюглер от парфюмната къща Firmenich и базиран на растение, което се използва в древната китайска медицина. Тя подсилва сладостта на парфюма с нюанс на захаросани бадеми. Другото е вълче дърво (wolfwood), съставка, която е запазена марка на  Firmenich и придава лек опушен, сух завършек на аромата. Те, заедно със зелената сочност на ревена превръщат Aura в нещо наистина изключително, пленяващо и пристрастяващо.

Spread the love
Tags from the story
,
More from Дона Делова
Сюрреализмът на Schiaparelli
Сюрреализъм в най-чист вид – така бихме определили колекцията haute couture пролет/лято...
Read More
0 replies on “Могъща магия”