Морчийба и „Звуците на тъгата“

Най-новият сингъл на „Морчийба” Sounds Of Blue излезе на музикалния пазар на 27 януари 2021 г. Веднага след това парчето You and I стана част от саундтрака на филма на  Mike Cahill – Bliss, който се появи на 5 февруари.

Изненадващо Скай само за месец в началото на годината излиза с две нови парчета в период, когато мнозина са затворени по домовете си. Елегантният й глас е емблематичен за британската трип-хоп банда, която има осем брилянтни студийни албума от 1996-а до днес, но за комерсиален успех не може да се говори, независимо че през първите си години музикантите бяха сред бетонираните любимци на MTV.
Преди да стане певица, Скай завършва Модния колеж в Лондон. Фронтдамата на „Морчийба” с име Шърли Кларис Йонавийв Едуардс е един от най-разпознаваемите женски гласове на планетата. Заедно с китариста Рос Годфри през 90-те достигат до световния успех с хитове като The Sea и преди всичко с Rome Wasn’t Built in a Day, излязла през 2000-а и издигнала групата в територията на поп музиката.

Скай изоставя групата през 2004-а и започва солова кариера, докато Рос Годфри и брат му Пол продължават като „Морчийба”, придружавани от други вокалисти. Така е до 2010-а, до завръщането на Скай, за да избухнат в два последвали албума  Blood Like Lemonade и Head Up High.

След по-малко от година Скай и Рос правят промоционален тур с името „Морчийба”. Любезна, отворена и сърдечна, Скай обяснява: „През 2014-а Пол си тръгна от групата и оттогава възникнаха безброй проблеми с употребата на името „Морчийба”, което сега възстановихме.  Моят глас е същият, както и Рос си е същият, но работихме върху парчетата с друга концепция. Аз написах текстове, които са по-малко dark от тези на Пол за „Морчийба”. Но с гласа ми  – сладък и ангелски, звучат светло.“

Синът на Скай Jaega Mckenna-Gordon свири на ударни и участва в концертните турнета. В групата го привлича Рос, виждайки в него голям талант. „Той беше на 18 години, когато се включи, и мен ме беше страх. Но си спомних, че бях на същата възраст през 1995-а, когато започнах моята авантюра с „Морчийба”. И бременна с него, работих над първия ни албум. Така че музиката е в кръвта му“ ,споделя Скай, която има три деца и когато не пее или шие, е просто майката.
А за промените в музикалния пазар от 90-те и днес певицата  казва: „Не се оплаквам, но Ютюб и платформи за стрийминг като Спотифай направиха труден живота за нас, музикантите, защото въпреки че нашите песни се слушат, не получаваме пари. За радост имаме силна фен подкрепа и печелим от концерти.“ (Изказването е преди световния локдаун – б.р.)

Spread the love
Tags from the story
More from Вида Пиронкова
Мирослава и Танко Кацарови: Музика и вино под небето на Тракия
От самото създаване на Джаз ФМ радио джаз певицата Мирослава Кацарова е...
Read More
0 replies on “Морчийба и „Звуците на тъгата“”