Място в глутницата

Те не са просто тийнейджъри, а тъмблъри, байкъри, тревоманчета, ултраси. Българските момичета и момчетата между 13 и 18 години живеят в сложна система от йерархични правила. Не подозирахте за нея, нали?   

Текст: Силвия Недкова

Всяко поколение си има собствени йерархични правила и те са ясно видими в най-пъстрата, ранима и определяща възраст – гимназиалните години. Децата инстиктивно влизат в сложна система от различни нива на принадлежност, в нещо като субкултурен „мравуняк”. А родителите не осъзнават в каква плетеница от взаимоотношения съществуват наследниците им, с какво се борят ежедневно и колко е трудно да извоюват мястото си в глутницата.  

Днес властват определени правила и те са законът на джунглата за поколението на 13 – 18-годишните. Съществуват две основни групи, които живеят в непрекъснат антагонизъм – ултраси и тъмблъри.

Ултрасите

Те нямат много общо с футболните отбори, каквото и да твърди името им. Групата е съставена от различни момчета и момичета с някои общи характеристики, и е най-еднородната и разпознаваема. Тези тийнове  слушат основно рап и чалга. Обединява ги линията на патриотарчета и русофили, хомофоби и расисти. (Да, това е на мода сред тийновете в момента). Ходят на фитнес и бокс, както и на мачове, но с това се изчерпва връзката им със спорта. Момичетата са с типичния вид на кифли, а момчетата се стремят да изглеждат здравеняци. Групата се дели на две нива – „хай клас“ с възможно най-богатите родители и „долни“ – най-бедните. Чалгата е любима на хай класата, долните предпочитат рапа и хип-хопа. Високата класа носи само маркови дрехи, а долните са демонстративно зле облечени. Но и двете нива се приемат взаимно – не се мразят, стига да пасват в параметрите на патриотизъм и хомофобия. Сред по-незначителните характеристики на тази група е псевдочетенето – трябва да се демонстрира познаване на основната йънг адълт литература. Типичен лаф: „Ако не си чел „Вината в нашите звезди“, не можеш да се наречеш читател“. Пушат наргиле почти ежедневно, а на купоните взимат наркотици, по-тежки от трева, особено тези, които се определят като „хай”. Предпочитат да останат да учат и да се развиват в България – това е ярко изразена тенденция. Патриархатът е норма при тях, демонстрацията на мъжка сила и женска слабост се толерират. Модерни са татуировките – всъщност, те са почти задължителни.

Тъмблърите

(tumblr.com е социална мрежа, която от десетина години е популярна сред най-младите) са втората голяма група. Общото е, че си разменят картинки, гифчета, колажи и снимки и слушат музика, различна от рап и чалга. Всъщност, попмузиката е напълно пренебрегната, тя изобщо не влиза в интересите им. Изключение прави така нареченият К-поп или корейска попмузика, която е страшно актуална, особено сред основната група тъмблъри. Тези тийнове са активни в социалните мрежи, четат сериозно, особено поезия, много от тях имат креативни идеи.  Повечето взимат леки наркотици – трева и амфетамини, но това не е задължително, за да принадлежиш към глутницата. Важно е обаче да мразиш ултрасите. При тъмблърите е модерно да си хомосексуален; често хетеросексуални деца се обявяват публично за гей, само и само да бъдат в тренда. Важни са пиърсингите, не толкова татуировките.

Други донякъде самостоятелни, но твърде разнородни групи са:

Металистчетата – логично те слушат метъл и рок, четат много;

Емо – депресивно мрачни фенове на манга-анимациите и психеделичната музика;

Байкърите – карат колела, слушат техно и ходят на фитнес;

Артистите – посещават професионални танцови или театрални студия, пият много, обичат купоните;

Феновете – силно активни в социалните мрежи, те пият доста, рисуват, падат си по косплей и четат йънг адълт литература;

Много близо до тъмблърите, макар и не съвсем част от групата са

хипстърите (интелектуалците)

Те са активни в извънкласните дейности, но не си падат по бурния социален живот. Не пушат тютюн, не пият нищо, освен малко вино. Четат много. Слушат джаз, рок, метъл и инди. Силно толерантни са.  Презират ултрасите и основното ядро на тъмблърите. Презират и възрастните.

Колкото до зубърите – те не са това, което бяха. Зубърите вече не са задръстени отличници, а антисоциални типове, които са пристрастени към компютрите. Знаят всичко, което пише в Уикипедия, но не успяват да контактуват пълноценно със себеподобните. Пият, но не прекаляват.  Всъщност, както и преди, зубърите са аутсайдери.

Феймъсите обикновено са деца на наистина богати родители.

Те носят маркови, често лъскави дрехи и демонстрират безбрежни финансови възможности. Трупат приятели в социалните мрежи и се стараят да имат мнение за всичко – от политика до сексуалност. Повечето слушат техно и рап. Много често те са любимците на учителите, защото винаги имат мнение и се стараят да изглеждат добре. Но външния вид често лъже – и на тях не им е чуждо експериментирането с наркотици и алкохол. Нито пък дълбокото презрение към авторитетите.  

Тревоманчетата (хипитата) пък ги събира пушенето на трева. Боб Марли е техният бог, но слушат също така рок и метъл. Пият бира, не четат. Силно пристрастени са към играта с хек. Това е всъщност най-толерантната към различните група, но едновременно с това и най- инертната и демотивираната.

Неопределените (налазниците) се присламчват към останалите в различни ситуации. Подвластни са на временните моди и

зависят от настроенията на мнозинството.

Те не са част от цялото – освен когато се включат за момента.

Изправихте ли се вече на нокти? Нека продължим…

При днешните гимназисти пушенето се връща на мода. Масово се  насочват към наргилето, но и цигарите са тренд. Бунтът на младите, както обикновено, се насочва към видимите забрани.

Модерно е да си лакиран, независимо от пола. Хит са унисекс дрехите. Важно е да сменяш цвета на косата си – или на част от нея – поне веднъж месечно. Както и да си отличник и да получаваш гимназиална стипендия. Просто

никой не харесва отпадналите.

Пред света трябва да изглеждаш като перфектното дете с блестящо бъдеще. Няма значение колко пиеш или колко наркотици взимаш – длъжен си да си добър в училище! Парадокс, който лесно заблуждава родителите.

Норма е да си правил секс, преди да си навършил 16 години. Отговорността за предпазване от болести и забременяване е на момичетата. Само интелектуалците и зубърите са склонни да изчакат до по-късна възраст.

Всички без ултрасите искат да учат в чужбина. Висшето образование се смята за неизбежно, за естествено продължение на гимназията. Не е въпрос на избор или късмет. Каквото и да става, днешните ученици очакват дипломата си за висше по същия начин, както тази за средно. Най-модерните и мечтани специалности са компютри, фармацевтика и журналистика. Да учиш право вече е презирана възможност. Тийновете  не харесват Фейсбук и Туитър, те си имат свои социални мрежи – като Тъмблър и Снапчат, в които общуват.

Това, мили родители, е най-общата картина на днешното българско гимназиално общество. Виждаме я в големите градове, но и в по-малките населени места, защото социалните мрежи заличават разликата. Популярността не е като онази в американските филми – не е простичък вертикал. Надали си даваме сметка колко сложно е да се съществува в подобни взаимоотношения… Слава богу, след абитуриентския бал ятото се разлетява, средата се сменя и преоформя по съвършено нов начин. А на нас, родителите, остава надеждата детето ни да е минало през бурите без трайни поражения.

Spread the love
Публикувано от
Още от divamagazine.bg

Новият брой на D!VA e на пазара

Откриваме априлския брой на списанието с вълнуващ разказ за това как приказката...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ