„Всеки път се усмихвам само при спомена от моето детство за следобедна закуска от филия със зехтин и захар“, казва испанският готвач Джоан Рока от тризвездния „Мишлен“ ресторант ElCellerdeCanRoca
Испания и Италия си делят по пет участия на световния подиум Топ 10 на международните награди Evooleum 2021 за най-добър екстра върджин зехтин в света. Резултатите от една от най-престижните класации се публикуват за пета година в луксозен гид на английски и испански. Той включва подробна информация за най-добрите сто екстра върджин зехтина. Журито е съставено от 26 от най-реномираните дегустатори в света. Финалистите са избрани от постъпили над осемстотин заявки за участие от двадесет страни. За първи път сред най-добрите в света се промъква и китайски екстра върджин зехтин заедно с такива от Хърватия, Португалия, Израел, Гърция, Тунис и Турция. Ранкингът включва само най-високия клас зехтин – екстра върджин (термините EVOO на англ. и AOVE на испански). Той представлява чист „сок от маслини“, извлечен само чрез механични процедури при температура под 27 градуса. Наръчникът Evooleum достига до две хиляди ресторанта със звезди „Мишлен“, както и всички от класацията „50-те най-добри ресторанта в света“. В него са включени също рецепти на шеф Пако Моралес (с две звезди „Мишлен“ в ресторант Noor в град Кордоба), здравословни предястия, най-новите тенденции в консумацията на зехтин и два майсторски класа за дегустация.
„Най-хубавото е, че хората все повече осъзнават богатството и възможностите на този изключителен продукт, многото му свойства и ползи за здравето. Не се сещам за хранителен продукт с повече възможности“, казва в увода Джоан Рока, главен готвач на ElCellerdeCanRoca. Неговият ресторант близо до град Джирона в испанската област Каталуня притежава три звезди „Мишлен“, а през 2013 и 2015 г. е избиран за най-добър в света. „Всеки път се усмихвам само при спомена от моето детство за следобедна закуска от филия със зехтин и захар“, казва Джоан.
- DonGioacchinoGrandCru (96 точки), сорт Коратина, Барлета-Андриа-Трани (Италия)
- Schinosa (96 т.), сорт Коратина, Барлета-Андриа-Трани (Италия)
- Rincón de la Subbética Altitude (95 т.), сорт Охибланка, Кордоба (Испания)
- MoniniMonocultivarCoratinaBio (95 т.), сорт Коратина, Перуджа (Италия)
- QuattrociocchiOlivastro (95 т.), сорт Итран, Фрозиноне (Италия)
- PrunetiIntenso (94 т.), сортове Франойо, Морайоло, Лекио дел Корно, Маурино y Чипресино, Флоренция (Италия)
- ClaramuntExtraVirginPicual (94 т.), сорт Пикуал, Хаен (Испания)
- La Pandera Premium (94 т.),сорт Пикуал, Хаен (Испания)
- Al Alma del Olivo HojiblancaEcologico (94 т.), сорт Охибланка,Толедо (Испания)
- Finca Varona La Vella Picual (93 т.), сорт Пикуал, Кастейон (Испания)