Наздраве! Дейвид Линч на 75

Фотография Getty Images

Един от най-ексцентричните, нетипичните и сюрреалистичните режисьори, които модерното кино познава, навършва 75 години.

„Всичката тази плът е в такова деликатно състояние, а светът е несъвършен“, отбелязва Дейвид Линч пред журналиста Тим Хюит и това му наблюдение стои в центъра на всичко, което е създал до момента. Всички живеем в обкръжение от противоположности – място, където доброто и злото, духовното и материалното, вярата и разумът, невинната любов и плътската похот съществуват редом в крехко равновесие. Работата на Линч се помещава в онази сложна зона, където се сблъскват красивото и прокълнатото.

Това е човекът, който накара едно поколение хора да стоят залепени пред телевизорите вечер, да се питат „Кой уби Лора Палмър?“ и да се страхуват от Боб. Това е човекът, създал филми като „Гумена глава“, „Човекът слон“ и „Мълхоланд Драйв“ – филми, оформили вкуса на зрителя и допринесли за визуалните и разказвателните специфики на жанровото кино.

За шедьовъра „Туин Пийкс“, безспорно оформил начина на разказване на модерната телевизия и повлиял на толкова и най-различни сериали, появили се след него, казва:

„Финал. Непрекъснато чувам тази дума. Това е театър на абсурда. Всички знаят, че по телевизията ще видят края на сюжета в последните 15 минути. Това е като дрога. За мен в това е красотата на „Туин Пийкс“. Подхвърлихме някои неприятни изненади. В момента, в който едно шоу създава усещане за финал, то ти дава оправданието да забравиш, че си го гледал.“

По повод рождения ден на този ексцентричен и гениален мъж ви предлагаме една кратка филмографска дисекция на киното, което той  прави:

  • „Гумена глава“, филмът, по който Линч работи близо пет години.
  • Само три години след него на екран излиза „Човекът-слон“, базиран на истинската история на Джоузеф Мерик.
  • През 1984 Линч за първи път работи с Кайл Маклоклан в екранизацията на „Дюн“. Две години по-късно двамата снимат и „Синьо кадифе“.
  • През 1990 Линч пише и режисира романтичния трилър „Диво сърце“ с Никълъс Кейдж и Лора Дърн. Оттогава и до днес Лора Дърн е негова муза и вдъхновение, както и близка негова приятелка.
  • Същата година излиза и сериалът „Туин Пийкс“, който се преръща в телевизионен феномен. „Туин Пийкс“ има два сезона и година след неговия финал Линч събира екипа, за да снима предисторията „Огън, следвай ме“.
  • След няколко години пауза, в които прави късометражни и документални сегменти и снима само Lost Highway, Дейвид Линч се завръща на голям екран с трилъра „Мълхоланд Драйв“.
  • След него, от 2001 досега, той снима само два пълнометражни филма – шантавият Rabbits и мистерията Inland Empire от 2006, като във втория отново може да гледате Лора Дърн.
  • Междувременно Линч се е отдал на снимането на разнообразни жанрово късометражни филми, реклами и видеоклипове. Това не попречи на Академията да признае гения му, след 4 номинации без награда, и да му даде почетен „Оскар“.

А тук може да прочетете повече за него и живота му.

Ние пием по едно за Дейвид Линч и си пускаме „Туин Пийкс“.  

Spread the love
Публикувано от
Още от divamagazine.bg

Антиейдж от Filorga

Интензивен антиейдж серум за лице, с който забравяте за мезотерапията. Дори за...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ