Наздраве! Дейвид Линч на 75

Фотография Getty Images

Един от най-ексцентричните, нетипичните и сюрреалистичните режисьори, които модерното кино познава, навършва 75 години.

„Всичката тази плът е в такова деликатно състояние, а светът е несъвършен“, отбелязва Дейвид Линч пред журналиста Тим Хюит и това му наблюдение стои в центъра на всичко, което е създал до момента. Всички живеем в обкръжение от противоположности – място, където доброто и злото, духовното и материалното, вярата и разумът, невинната любов и плътската похот съществуват редом в крехко равновесие. Работата на Линч се помещава в онази сложна зона, където се сблъскват красивото и прокълнатото.

Това е човекът, който накара едно поколение хора да стоят залепени пред телевизорите вечер, да се питат „Кой уби Лора Палмър?“ и да се страхуват от Боб. Това е човекът, създал филми като „Гумена глава“, „Човекът слон“ и „Мълхоланд Драйв“ – филми, оформили вкуса на зрителя и допринесли за визуалните и разказвателните специфики на жанровото кино.

За шедьовъра „Туин Пийкс“, безспорно оформил начина на разказване на модерната телевизия и повлиял на толкова и най-различни сериали, появили се след него, казва:

„Финал. Непрекъснато чувам тази дума. Това е театър на абсурда. Всички знаят, че по телевизията ще видят края на сюжета в последните 15 минути. Това е като дрога. За мен в това е красотата на „Туин Пийкс“. Подхвърлихме някои неприятни изненади. В момента, в който едно шоу създава усещане за финал, то ти дава оправданието да забравиш, че си го гледал.“

По повод рождения ден на този ексцентричен и гениален мъж ви предлагаме една кратка филмографска дисекция на киното, което той  прави:

  • „Гумена глава“, филмът, по който Линч работи близо пет години.
  • Само три години след него на екран излиза „Човекът-слон“, базиран на истинската история на Джоузеф Мерик.
  • През 1984 Линч за първи път работи с Кайл Маклоклан в екранизацията на „Дюн“. Две години по-късно двамата снимат и „Синьо кадифе“.
  • През 1990 Линч пише и режисира романтичния трилър „Диво сърце“ с Никълъс Кейдж и Лора Дърн. Оттогава и до днес Лора Дърн е негова муза и вдъхновение, както и близка негова приятелка.
  • Същата година излиза и сериалът „Туин Пийкс“, който се преръща в телевизионен феномен. „Туин Пийкс“ има два сезона и година след неговия финал Линч събира екипа, за да снима предисторията „Огън, следвай ме“.
  • След няколко години пауза, в които прави късометражни и документални сегменти и снима само Lost Highway, Дейвид Линч се завръща на голям екран с трилъра „Мълхоланд Драйв“.
  • След него, от 2001 досега, той снима само два пълнометражни филма – шантавият Rabbits и мистерията Inland Empire от 2006, като във втория отново може да гледате Лора Дърн.
  • Междувременно Линч се е отдал на снимането на разнообразни жанрово късометражни филми, реклами и видеоклипове. Това не попречи на Академията да признае гения му, след 4 номинации без награда, и да му даде почетен „Оскар“.

А тук може да прочетете повече за него и живота му.

Ние пием по едно за Дейвид Линч и си пускаме „Туин Пийкс“.  

Spread the love
More from divamagazine.bg
Международна премиера на документалния филм „Моят съпруг мюсюлманин“ на Сараево Филм Фест
Новият документален Max Original филм „Моят съпруг мюсюлманин“ (Soțul Meu Musulman), режисиран...
Read More
0 replies on “Наздраве! Дейвид Линч на 75”