Нека да чуем Уди Алън

„Само да вметна“ бе заклеймена преди публикуването й в САЩ

Скандална, разголваща, забавна и тъжна, откровена, дълго чакана и единствена по рода си е автобиографията на легендарния режисьор Уди Алън „Само да вметна“, която излиза на български с логото на издателство „Кръг“.

Отлагана почти 20 години, мемоарната книга бе съпроводена със скандали при излизането й  на английски през 2020-а. След години усърдно избягване на публичността и десетки сценарии с шестнайсет номинации за „Оскар“ 85-годишният Уди Алън най-накрая написа своята история. Сред откровенията са интимни подробности от личния му живот, детайли иззад кулисите на филмите му, превърнали се в класики. Разказва всичко и за грандиозния скандал в началото на 90-те с бившата си партньорка Миа Фароу. Разяснява мътилката около обвиненията за сексуален  тормоз, които дъщеря му Дилън Фароу отправя към него първо през 1992-ра, после през 2014-а, а наскоро и в документалния филм на HBO „Алън срещу Фароу“.

Алън започва „Само да вметна“ с родителите си и техния 70-годишен съвместен живот, „изпълнен с ненавист“. Безпощадно описва провалите им, а обичта им сравнява с тази на канибалите в Борнео. Минава през детството си в Бруклин, когато мами на карти, за да обира връстниците си. Ако някой си мисли, че Уди Алън няма как да не е бил аутсайдер в училище, ще се изненада – той е популярен бейзболист илитерат, който бяга от час, за да ходи на кино. Не е стъпил в театър до 17-ата си година, а до края на юношеството си е прочел само „Бандите на Ню Йорк“ плюс куп комикси. Сблъсква се с литературата единствено заради жените, красивите бохемки, които четат Киркегор и гледат постановки оф-Бродуей. Живописта пък открива случайно, криейки се в музеите от училищните си задължения.

Алън прави преглед на бурния си живот – от първите професионални ангажименти, когато пише за комедийни телевизионни предавания, двата си ранни брака, до навлизането в киноиндустрията, творчеството си, през известните си познанства, сред които с Даян Кийтън, Кейт Бланшет, Кейт Уинслет, Ема Стоун, Скарлет Йохансон, Майкъл Кейн, Хавиер Бардем…

С този звезден живот, залязващ днес в  обвиненията и греха, Алън е повече от примирен: „Аз съм на осемдесет и четири,  животът ми е почти наполовина приключил. На моите години играя с пари на казиното. Като не вярвам в някакво отвъдно, наистина не виждам каквото и да било практическо значение дали ще ме запомнят като филмов режисьор или като педофил, или пък въобще няма да ме запомнят. Единственото ми желание е прахът ми да бъде разпръснат близо до някоя аптека.“

Spread the love
Публикувано от
Още от divamagazine.bg

„Слепият убиец“, Маргарет Атууд

Впечатляваща и майсторски написана история, която се отличава със сложна композиция и...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ