Нека да чуем Уди Алън

„Само да вметна“ бе заклеймена преди публикуването й в САЩ

Скандална, разголваща, забавна и тъжна, откровена, дълго чакана и единствена по рода си е автобиографията на легендарния режисьор Уди Алън „Само да вметна“, която излиза на български с логото на издателство „Кръг“.

Отлагана почти 20 години, мемоарната книга бе съпроводена със скандали при излизането й  на английски през 2020-а. След години усърдно избягване на публичността и десетки сценарии с шестнайсет номинации за „Оскар“ 85-годишният Уди Алън най-накрая написа своята история. Сред откровенията са интимни подробности от личния му живот, детайли иззад кулисите на филмите му, превърнали се в класики. Разказва всичко и за грандиозния скандал в началото на 90-те с бившата си партньорка Миа Фароу. Разяснява мътилката около обвиненията за сексуален  тормоз, които дъщеря му Дилън Фароу отправя към него първо през 1992-ра, после през 2014-а, а наскоро и в документалния филм на HBO „Алън срещу Фароу“.

Алън започва „Само да вметна“ с родителите си и техния 70-годишен съвместен живот, „изпълнен с ненавист“. Безпощадно описва провалите им, а обичта им сравнява с тази на канибалите в Борнео. Минава през детството си в Бруклин, когато мами на карти, за да обира връстниците си. Ако някой си мисли, че Уди Алън няма как да не е бил аутсайдер в училище, ще се изненада – той е популярен бейзболист илитерат, който бяга от час, за да ходи на кино. Не е стъпил в театър до 17-ата си година, а до края на юношеството си е прочел само „Бандите на Ню Йорк“ плюс куп комикси. Сблъсква се с литературата единствено заради жените, красивите бохемки, които четат Киркегор и гледат постановки оф-Бродуей. Живописта пък открива случайно, криейки се в музеите от училищните си задължения.

Алън прави преглед на бурния си живот – от първите професионални ангажименти, когато пише за комедийни телевизионни предавания, двата си ранни брака, до навлизането в киноиндустрията, творчеството си, през известните си познанства, сред които с Даян Кийтън, Кейт Бланшет, Кейт Уинслет, Ема Стоун, Скарлет Йохансон, Майкъл Кейн, Хавиер Бардем…

С този звезден живот, залязващ днес в  обвиненията и греха, Алън е повече от примирен: „Аз съм на осемдесет и четири,  животът ми е почти наполовина приключил. На моите години играя с пари на казиното. Като не вярвам в някакво отвъдно, наистина не виждам каквото и да било практическо значение дали ще ме запомнят като филмов режисьор или като педофил, или пък въобще няма да ме запомнят. Единственото ми желание е прахът ми да бъде разпръснат близо до някоя аптека.“

Spread the love
Публикувано от
Още от divamagazine.bg

Малки тайни от Рут Колева

Рут Колева пуска нова песен, която се появява само три  месецa след...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ