Обувките на Амина Муади

Обути в стъклените пантофки на Пепеляшка, много звезди крачат през пандемията

Текст Галина Друмева

Година след началото на пандемията домашните пантофи влизат в категорията  „обувки“ и буквално я завладяват. За такава модна безизходица спешно е нужен антидот и колкото по-вълшебен е той, толкова по-добре. Точно това се оказва формулата на успеха за дизайнерката на обувки Амина Муади, чиито творения са най-цветната и весела модна фантазия, озарила тъмната 2020 г. “Ако нямате чифт обувки на Амина Муади в гардероба си, само си дайте още малко време”, твърдят от Vogue. Цветните „Аминита“ сякаш са новите Маноло (Бланик), подвизаващи се на краката на Риана, Роузи Хънтингтън Уайтли, Ирина Шейк, Ким Кардашиян, Бела Хадид, Кендъл Дженър. Според Vogue „ефектът Амина“ е значим не само за тенденциите на изминалата година, но и за модната индустрия като цяло. Как се случва това, когато става въпрос за парти обувки на висок ток в условията на пандемия и локдаун? Отговорът сякаш се крие точно в нуждата от бягство от реалността и в надеждата, която винаги побеждава страха.

Пепеляшка на пауза

Модерна интерпретация на стъклената пантофка на Пепеляшка е един от ключовите модели на едноименния бранд „Амина Муади”, създаден от дизайнерката с йорданско-румънски корени през 2018 г. Напълно прозрачни и украсени с кристали, обувките Begum изглеждат като извадени от приказката и през 2019-а са на краката на Риана и на първите редове на седмиците на модата, за да загатнат, че големият пробив на създателката им е близо. 2020-а обаче носи неочаквани препятствия в приказката на Амина. Балът в кралството на Пепеляшка е отменен заради пандемията, срещата с вълшебната фея кръстница, а и с принца – също. Щастлива развръзка като че ли няма да има поради липсата на сюжет. Това е суровата реалност, в която се оказва заклещена 33-годишната дизайнерка, запланувала няколко съдбоносни колаборации. Макар и затворена от локдаун в дома си в Париж, Муади не поставя идеите си на пауза. Историята за нея продължава, защото сама вече е измайсторила вълшебна обувка. Точно като в приказката за Пепеляшка според Муади обувките носят трансформация и бягство от реалността. „Те са красиви дори като обект, но са най-специални, поставени на краката, защото променят възприятията. Те имат силата да трансформират настроението и да видоизменят не личността, а излъчването ти в дадения момент. Мисля, че те са най-зареденият със специални сили елемент в модата“, казва Муади в интервю за Vogue. В края на март тя представя капсулната си колекция за луксозния онлайн бутик MyTeresa, състояща се от 10 модела обувки, толкова смели и весели, колкото тъмен и плашещ е в този момент светът. Напук на логиката, докато Европа се затваря в безпрецедентен локдаун, колекцията е напълно изкупена.

Вълшебната обувка

Точно като червената подметка на Лубутен и кристалите на Маноло Бланик  обувките Амина Муади имат отличителен детайл – високия тънък ток със стабилен пирамидален край, роден от желанието моделите да бъдат женствени, но и дръзки. Както посочва самата Амина в интервю, той се оказва изключително удобен за носене часове наред. Структурираната форма, заимствана от архитектурата, дизайнерката разнообразява с жизнерадостни детайли – кристали, ярки цветове, принтове, прозрачни токове, PVC каишки и такива, омотани чак до коляното. Колекциите й са резултат от дългогодишно обучение в Италия – първо в Европейския институт по дизайн в Милано, а после и практическо в популярния в производството на обувки регион Ривиера дел Брента. Муади работи като стилистка в издания като L’Uomo Vogue и GQ, което й дава възможност да стане вътрешен човек в индустрията и да представи името и стила си, появявайки се на първите редове на седмиците на модата. Едва след като участва като съосновател в бранда Oscar Tiye, а после и като дизайнер на обувките на френския кутюрие Alexandre Vauthier, Амина се впуска в голямото приключение по създаването на собствения си бранд през 2018-а.

Надежда в мрака

Тъй като Муади е водена от „красотата, страстта и мечтите“, както сама посочва, смелостта ще й се отплати. Първият й голям клиент е Риана, чийто личен стилист е стар познайник на Муади. Той представя на певицата прототипи на жизнерадостните обувки на младата дизайнерка – ход, който като резултат ще накара целия моден свят да говори за тях. Обувките Амина Муади започват да се появяват на улицата на краката на имена като Кайли Дженър и Ким Кардашиян, както и във влиятелните Инстаграм акаунти на Роузи Хънтингтън Уайтли и на всемогъщия датски стилист Пърнил Тайсбек. Обожанието на Риана прераства в желание за сътрудничество и през 2020 г. Амина създава за Fenty – луксозния бранд на певицата, общо осем модела в две колекции. И двете се радват на огромен успех. Кулминацията идва през октомври, когато Муади представя на пазара и добре обмислената си колекция чанти, отличаващи се с миниразмер и съответно наречени Амини-та. Това усещане за увереност и оптимизъм, че е на правилния път независимо от обстоятелствата, превръщат Муади в личност, носеща почти вълшебно обаяние. С екзотична красота и странно тайнствено, почти магическо излъчване дизайнерката ще мине през кризата на пандемията. Снимките й в Инстаграм от последните месеци са от дома й в Париж – подът във всекидневната й, покрит с бляскави разноцветни обувки. Тя на терасата със спираща дъха гледка на фона на сиво небе, обута в неизменните цветни сандали. На разходка с кучето, с маска, но и с ботуши с уникалния пирамидален ток.

Spread the love
Tags from the story
More from divamagazine.bg
Как оцелях в Нанджин
Пътешествие до един нетуристически китайски град, където няма Google, Gmail, Facebook и...
Read More
0 replies on “Обувките на Амина Муади”