„Опенхаймер“: Светът ще помни този ден

Един от най-емблематичните режисьори в модерен Холивуд – Кристофър Нолан, ще ни отведе на неповторимо филмово пътешествие до един от най-важните и драматични моменти от човешката история. С впечатляващия си биографичен епос Опенхаймер, ненадминатият майстор на киноспектакъла разкрива забележителната история на Дж. Робърт Опенхаймер и ролята му в създаването на първата атомната бомба. Събитие, което, за добро или за зло, завинаги променя света, в който живеем.

Откакто работи в киното, което са малко над 25 години, Кристофър Нолан се е утвърдил като един от най-мащабните, изобретателни и продуктивни режисьори в Холивуд. Зрелищата, сценографиите и великолепният актьорски състави са само част от нещата, които правят филмите му близо до шедьоври и печелят множество почитатели по света, както в комерсиалния свят на киноманите, така и в света на наградите. Нолан е онова, което много режисьори искат да бъдат, но не са. Неговите филми успяват умело да смесят в себе си усещането за интелектуално кино с комерсиалната нотка, която е необходима на не толкова претенциозния зрител, за да отиде и да види нещо на голям екран. Затова не е учудващо, че всички са в очакване на най-новия му проект „Опенхаймер“, с който летният киносезон на 2023 година вече е официално открит.

Още през 2021 година се заговори за „Опенхаймер“ – проект, по който Нолан започва работа още с пускането по кината на предишния му филм „Тенет“. След изключителния „Дюнкерк“ Нолан прави своеобразно завръщане на бойното поле на Втората световна война, за да разкаже историята на Дж. Робърт Опенхаймер, ролята му в проекта „Манхатън“ и създаването на първото в света ядрено оръжие – атомната бомба.

„Опенхаймер“ е адаптация на наградената с „Пулицър“ книга „Опенхаймер – Американският Прометей“ на Кай Бърд и Мартин Шъруин, която може да откриете и на български (изд. Сиела). Книгата, както и филмът се фокусират върху турбулентния личен живот на Опенхаймер, заставането му начело на проекта „Манхатън“, отношенията му с колегите, политиците и военните, последвалото му обявяване за строг международен контрол върху ядреното оръжие и превръщането му в една от най-знаковите жертви на антикомунистическата истерия в САЩ.

Забележителното изпълнение на актьорския ансамбъл включва имена като Килиън Мърфи в ролята на Робърт Опенхаймер, Емили Блънт като съпругата на Опенхаймер – биолога и ботаник Катрин „Кити“ Опенхаймер, Мат Деймън като директора на проект „Манхатън“, лейтенант генерал Лесли Гроувс и Робърт Дауни Джуниър като председателя на Комисията за атомна енергия Луис Строс.

Преди този си проект Кристофър Нолан беше сред първите големи творци, които публично изразиха разочарованието си от решението на компания Warner, с която той работеше доскоро, да пускат филмите си едновременно в кината и на стрийминг платформата си. Но Нолан е един от малцината, които отказват да станат част от тази практика. Сниман с IMAX камера и произведен специално за киноекран, „Опенхаймер“ предлага преживяване, което спира дъха. Като повечето филми на режисьора всъщност.

„Опенхаймер“ се появява точно 77 години след първата контролирана ядрена експлозия, с която човечеството овладява силата на Слънцето. С емблематичния си стил и размах Нолан отново кани зрителите в кината за един ускоряващ пулса биографичен епос, за да разкаже за един най-важните и повратни моменти в човешката история и за парадокса на енигматичния човек в центъра на събитията, който рискува да унищожи света, за да може да го спаси.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Джон Ъпдайк: В този автор има толкова добро настроение
Така пише в критична рецензия за първия роман на американеца “Панаир в...
Read More
0 replies on “„Опенхаймер“: Светът ще помни този ден”