Отиде си голямата Татяна Лолова

На 87-годишна възраст след тежко боледуване от ковид почина една от легендите на българските кино и театър – Татяна Лолова.

Родена на 10 февруари 1934 г. в София, Лолова завършва актьорско майсторство в класа на проф. Стефан Сърчаджиев през 1955 г. През 1957 г. става първата официално назначена в трупата на Сатиричния театър актриса и играе в него до 1976 г. Между 1977 и 1989 г. е в театър „София“, а след това отново се завръща при първата си любов – „Сатирата“.

Част от поколението на големите комици в българското кино, заедно със Стоянка Мутафова, Георги Парцалев и Георги Калоянчев, Татяна Лолова се снима в над 45 филма. Сред тях са любимите на милиони българи „Топло“, „Бон шанс, инспекторе!“, „Щурец в ухото“, „Опасен чар“, „13-тата годеница на принца“, след края на света.

Лолова има много награди, сред които българската театрална награда “Аскеер”. Отличена е с ордените “Кирил и Методий” и “Стара планина”. Най-голямата награда обаче е обичта на публиката, на поколенията зрители, които израснаха с нейната широка усмивка.

„Не съм звезда, аз съм слънце“, казваше Татяна, и наистина беше. Почивай в мир, слънчево момиче!

Spread the love
Tags from the story
More from divamagazine.bg
„Гала и Дали. Неразделните“, Силвия Франк
Краят на Първата световна война е оповестил началото на ново време не...
Read More
0 replies on “Отиде си голямата Татяна Лолова”