Още по едно, мерси!

„Another Round“ или „Още по едно“ е едно от личните ни европейски открития за изминалата 2020 година. Макар за нас запознаването с непретенциозния, но впечатляващ разказ за пътя на една депресия, да се случи малко по-късно и да ни хвана за гърлото здраво.

„Another Round“ e емоционален проект за датчанина Томас Винтерберг, който пише и режисира филма, и се говори, че това ще е един от основните претенденти за „Оскар“ в чуждоезично кино.

Преди да бъде филм, „Another Round“ e пиеса, която Винтерберг написва, докато работи във Виена. Идеята идва от дъщеря му Ида, която разказва на баща си истории за пияни тийнейджъри и въобще за културата на пиене на алкохол в Дания. По-късно именно тя го убеждава да адаптира текста за филм и съответно е избрана на изиграе едната роля – тази на дъщерята на основния персонаж, изигран от Мадс Микелсен – Мартин. Ида умира на четвъртия снимачен ден в автомобилна катастрофа и снимките са спрени. Това се случва в началото на 2019-а. По-късно обаче Винтерберг решава да продължи там, докъдето е спрял и да посвети филма на дъщеря си.

 „Another Round“ излиза първо на фестивала в Кан, а после и по кината в родната си Дания и независимо от рестрикциите заради пандемията, филмът прави изключително добър боксофис. Критиците са впечатлени, зрителите са впечатлени, журито в Кан е впечатлено, всеки, който е видял филма е по-скоро впечатлен.

„Another Round“ има два големи плюса – историята и изпълнението на Мадс Микелсен. Макар Дания да има един от най-високите ръстове на пиещи тийнейджъри, Винтерберг решава да подходи към въпроса „да пием или не?“ по по-различен начин. „Празник на алкохола, основан на тезата, че световната история би била различна без алкохол“, казва режисьорът, когато го питат за какво е този филм.

Мартин – основният персонаж, изигран от Микелсен и най-голямата звезда на филма – е в депресия. Той е женен мъж с хубава съпруга, две апатични деца тийнейджъри и е преподавател по история. Едно време тези неща са му носили истинско удоволствие – Мартин е обичал и е бил обичан, давал е хъс на учениците си, танцувал е джаз балет и е бил рокзвездата в компанията. Но нещо се е променило очевидно. Мартин не може да обясни защо и как се е случило всичко, но когато се обърне назад, знае, че нещо тотално се е объркало с живота му. А ситуацията, в която се намира, просто не му харесва. Мартин е нещастен и не може да открие корена на своето нещастие. Заедно с трима свои приятели – Томи, Николай и Петер – решават да пробват тезата на модерен психолог, който твърди, че човек се ражда с половин промил по-малко алкохол в кръвта. И съответно трябва да навакса това. Ако човек поддържа перманентно замайващо пиянство, то той ще бъде щастлив.

Мартин и тримата му другари решават да изпробват тази теория на практика, за да отпразнуват по-щастливите дни, окъпани в алкохолни пари, които им предстоят. И ооо, боже, какви щастливи дни са тези. Дори Самюел Бекет би им завидял, заедно с Чърчил и Хемингуей, които са давани като светли примери за щастливо опиянени хора.

„Another Round“ е празник на вредните навици и проблемите, които те могат да създадат. Той е пиршество на онези моменти, с които всеки се е сблъсквал в живота и всеки е преживял по своему. Той е визуална епопея на нещастието, облечено в най-добрия си костюм, за да заблуди останалите хора, че всичко е наред и ще бъде все така наред.

Темата за алкохолизма и вредата от използването както на алкохол, така и на други подобни средства, за да се тушира напиращото неразбиране и неприемане на живота наоколо, е силно застъпена в киното. Филми са се правили и разкази са се разказвали. „Another Round“ решава да има друг подход по темата и вместо за провалите, да ни разкаже за успехите на едно пиянство.

Пикът и спадовете в проверяването на теорията за половин промил алкохол в кръвта на тази великолепна четворка, прилича на огромно влакче в увеселителен парк. Всичко е забавно, докато не започне да ти се повръща – и буквално и преносно.

Много неща се случват в „Another Round“ от мига на първата чашка водка до последната сцена с танц на Мадс Микелсен и бутилка шампанско. Цялото приключение ще загуби от блясъка си, ако някой просто го разкаже. Не е нуждо човек да е имал сблъсък с алкохола – личен или на приятел и близък – за да хареса и да се трогне от „Another Round“. Както не е нужно да е ставал свидетел на престъпление, за да оцени Поаро и Шерлок Холмс.

Нещастието и перманентното търсене на стимули и неща, които да ни направят малко по-доволни и смислени в живота са фундаментални теми, с които се е сбълсквал всеки човек поне веднъж в живота си. И както е казал Толстой: „Всички щастливи семейства си приличат. Всяко е нещастно по своему“, то нещастието на Мартин и компания, и съответно борбата с него, е миг от цялото пътешествие на този филм. Отворен финал и няколко въпроса в главата на зрителя остават накрая и всеки си прави сам изводите. Ето това е хубав филм. Без претенции и без изисквания да бъде непременно различен, новаторски или много харесан, той показва на онези, избрали да го гледат, един отрязък от живота на хора, които са нещастни по своему.

Дали вие ще се припознаете в тях и техният пищен празник, полят с много питиета, или не, няма особено значение. Пътешествието със сигурност ще ви хареса.     

  

Spread the love
Публикувано от
Още от Зорница Аспарухова

Три проклети жени на микрофона

Те са Красимира, Елисавета и Оля. Първите две познавате от проекта „Майко...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ