Падащи звезди

Алкохол, наркотици, хранителни разстройства, психични проблеми… Ако досега сте си мислили, че животът на звездите е песен, а известността се носи като лек пухкав шал – грешите. Славата има своята тъмна страна и тя е пълна с демони. Не всички могат да я понесат и да я преборят, затова избират да си тръгнат преди края (или смъртта избира вместо тях). Чували сте за т.нар. Клуб 27 – компания световноизвестни музиканти и певци, отишли си на крехката възраст 27 години заради злоупотреба с алкохол и наркотици. Тук са Джими Хендрикс, Джанис Джоплин, Джим Морисън и Кърт Кобейн, а от по-ново време – Ейми Уайнхаус. Други успяват да измолят още някоя и друга година, но в крайна сметка приключват по същия начин – победени от тежестта на славата, неуспели да превъзмогнат себе си и зависимостите си. Известността е коварна любовница, понякога – и фатална.

Няма да говорим обаче за тях, а за другите – онези, които се пребориха и оживяха. Ветераните от войната, които познават жестокостта на битката и са научили цената на живота. Защото е пролет и защото ни се иска да вярваме, че всичко е възможно. Вижте звездите, които преминаха през ада… и се върнаха.

Елтън Джон

Той опитва кокаин за първи път през 1974 г., докато записва осмия си албум. „Никога не съм се смятал за хубав, симпатичен или каквото и да било – твърди легендарният музикант. – Винаги съм се чувствал аутсайдер. Може би затова започнах с наркотиците – за да бъда част от бандата.” Срамежливостта, която го измъчва на сцената, изведнъж изчезва, но на нейно място идват зависимостта и изолацията.

Следват почти 20 „изгубени години”, както ги нарича той – пълни с дрога, злоупотреба с алкохол, опити за самоубийство и хранителни разстройства. Животът му се преобръща през 1986 г., когато се запознава с болно от СПИН (тогава все още нова болест) момче. Дава си сметка, че не може да продължава повече по този начин. През 1990 г. най-накрая се изчиства. „Чувствам се много по-добре с възрастта – казва Елтън.  – Демоните, които носех в себе си, вече не ме измъчват. Постигнах мир със себе си.”

Ерик Клептън

Като повечето рокендрол звезди от 70-те, и Ерик Клептън злоупотребява с алкохол и наркотици. Започва да взима кокаин преди концерти за тонус, но бързо развива зависимост и този смъртоносен навик, който му струва по $ 16 000 на седмица, се превръща в част от ежедневието му. Към него добавя хероин и алкохол. Случвало се е дори да свири легнал на сцената, понеже не може да се държи на крака.

Днес легендарният китарист е чист повече от 20 години. „За мен е цяло чудо, че оцелях след десетилетия злоупотреба”, казва той. Познавайки от първо лице ада на зависимостите, Клептън ежегодно дарява средства за подпомагане на хора, които искат да спрат.

Стивън Тайлър

Фронтменът на Aerosmith има бурно и скандално минало, изпълнено с дрога – говори се, че през годините е пръснал повече от $20 милиона за кокаин и хероин. През 1986 г. членовете на групата го притискат да постъпи в клиника за рехабилитация. Влиза за лечение отново през 2009 г. – този път за да се пребори със зависимостта си от болкоуспокояващи лекарства.

Стивън Тайлър признава, че наркотиците са провалили живота му, защото са довели до разпадане на брака и отнемане на децата му. Днес той е чист, но казва, че е пристрастен – към адреналина, който го завладява на сцената.

Опра Уинфри

Може би за някои ще прозвучи шокиращо, но една от най-влиятелните жени на нашето време също е имала проблеми с наркотиците. Преди да стане световноизвестна водеща на токшоу, Опра е имала връзка с наркоман и самата тя е употребявала кокаин. „Бях пристрастена по-скоро към мъжа, отколкото към наркотика”, казва тя. Въпреки това  няколко години по-късно отново попада в подобни взаимоотношения… и отново посяга към кокаина.

Този мрачен период е отдавна зад гърба ѝ и днес Опра е вдъхновение за милиони жени по целия свят, макар да продължава личната си битка – този път с килограмите.

Мелани Грифит

Известната актриса (и майка на Дакота Джонсън) Мелани Грифит е трезва от 7 години. Борбата ѝ е дълга и трудна. Влиза в клиника за първи път през 1988-а, после през 2000 и 2008 г.

Грифит казва, че корените на нейната зависимост може да се проследят до тежкото ѝ детство, когато се е опитвала да запълни липсата на обич със стимуланти. „Никога не съм била обичана безусловно – казва тя. – Кокаинът и алкохолът ми даваха едно особено физическо усещане, топлина, заместваща нещо, което е трябвало да получа в детството си.”

Дрю Баримор

Едно от най-известните деца звезди, Дрю Баримор е изложена много рано на опасностите, които носи преждевременната слава. Тя започва да пие на 9 години, да пуши марихуана на 10 и да използва кокаин на 12! На 14 след опит за самоубийство влиза в клиника за лечение на зависимости. Година по-късно публикува автобиографията си „Малкото изгубено момиче”, в която описва възстановяването си.

„Тогава смятах, че това е нормално – разказва тя. – Прибягваш до алкохол и наркотици, за да забравиш проблемите си, но всъщност от това те стават по-големи. Влизаш в омагьосан кръг, от който е много трудно да се измъкнеш.”

Днес Дрю Баримор има две деца, собствена продуцентска компания и баланс в живота си.

Spread the love
More from Дона Делова
Pandemonia – най-известната латексова кукла в света на модата
Тя е висока, руса, самоуверена, с добре оформен латексов силует и кървавочервени...
Read More
0 replies on “Падащи звезди”