Продукти:
3 с.л. зехтин
1 глава лук
2 печени червени чушки
2 скилидки чесън
2 ч.л. пушен пипер
¼ ч.л. лют пипер
1 лимон
350 г доматен сос
1 кг картофи
олио
морска сол
1 връзка магданоз
сос айоли за сервиране (по желание)
Приготвяне:
Запържете в олио нарязаните лук, чесън и чушка с щипка сол за 10 мин. Добавете пушения и лютия пипер заедно със сока от лимона, бъркайте още 1-2 мин. Изсипете доматения сос и варете на слаб огън 20 мин до сгъстяване. Охладете соса и го пасирайте.
Обелете и нарежете картофите на кубчета и ги сварете леко в подсолена вода. Отцедете, подсушете и изсипете в тава. Поръсете ги с олио и морска сол и ги изпечете до златисто.
Сипете картофите в чиния, залейте ги със соса и поръсете с магданоз. Сервирайте със сос айоли или чеснова майонеза по желание.
Хранителна информация за 1 порция:
калории – 296
въглехидрати – 43 г
мазнини – 10 г
протеини – 6 г