Пиер Карден – мода от утрешния ден

На 98 години на 29 декември в болница в Ньой издъхна едно от най-големите имена в света на модата – Пиер Карден. Дизайнерът с италиански произход бе синоним на авангардното със своите геометрични и абстрактни творения. Тъжната новина бе оповестена от семейството на Карден.

„Това е скръбен ден за цялото семейство. Всички много се гордеем с неговата безкрайна амбиция и смелост, които прояви през целия си живот“, гласи съобщението на роднините му.

След себе си Карден остави една модна империя и лично състояние над 800 милиона долара. Но освен материалните успехи целият моден свят трябва да е благодарен за горещия му плам да твори във всяка област, която има нужда от щипка красота.

„Не искам никога да спирам. Искам да продължавам да се доказвам“, заявява преди 8 години в интервю известният модист. Периодът е малко след като е планирал оттегляне и продажба на своята империя за 1 милиард долара. Оценката на собствеността му е силно занижена – 4 или 5 пъти. Така поне твърди Wall Street Jоurnal. Сделката не се осъществява, а Карден продължава да държи контрола на бранда си, под чиято шапка се развиват още десетки бизнес проекти – през автомобили, ресторанти, хотели, бижута, очила, парфюми и дори мебели. Артист в модата със сърце на счетоводител. Поставянето на логото и името на модния гигант върху различни нови продукти е пионерски подход. Подход, за който неведнъж е бил осъждан.

„Пиер Карден – та той продава името си за тоалетна хартия. В кой момент една марка губи своята идентичност? Логото Карден се срина, когато името му се появи върху всичко – от ключодържател до химикалка“, гласят най-злобните подмятания. Те не са безпочвени, но са насочени към човека, който прави революция в света на модата. Революция, която брандовете днес следват и именно с това печелят влияние и милиони.

https://www.instagram.com/p/CJYh3NSAM5E/

Още през 1959 г. Карден въвежда първи своя колекция прет-а-порте – достъпна линия облекла, позволяваща на нетолкова заможни ценители на качествените дрехи да се сдобият с тях. Примерът му е последван от повечето големи модни къщи и е все така актуален и днес.

Spread the love
More from Надя Костова
Перфектно вино, нулев отпадък
Garafa Wine Shop на Велин Джиджев намира баланса между качество и устойчивост...
Read More
0 replies on “Пиер Карден – мода от утрешния ден”